Redactieblog

24 reacties

Geld gaat voor principes bij Rabo

De Rabobank gaat voor meer duurzaamheid, samen met de klanten. Dat staat in de strategische nota 'Samen duurzaam sterker'. Mooie woorden, een rapport vol.

Zoals: "Duurzaam wordt nog nadrukkelijker een integraal onderdeel van de dienstverlening, binnen en buiten Nederland."

Voorbeeldfunctie

Dat is de door hun zelf verspreide theorie. Ze vinden dat ze een voorbeeldfunctie moeten vervullen. Ze zeggen duurzame klantfoto's van de bedrijven, die ze financieren, te willen maken om samen met die klant de ambities waar te maken.

Rabo steekt geld in megabedrijf Oekraïne

Mooie woorden. En dan lees je plotseling dat de Rabo het grootste pluimveebedrijf in Oekraïne mede uit de grond stampt. Maar liefst €40 miljoen steken ze in het bedrijf, dat straks 900.00 ton pluimveevlees gaat produceren.

Een belangrijk deel van de hele productie in Nederland.  Dat wordt voor een groot deel geëxporteerd, ook naar Europa. Driekwart van de 16.000 ton, die naar Europa ging, kwam in de schappen van de Nederlandse supermarkten terecht. Een regelrechte concurrent van onze pluimveehouders, die aan veel strengere welzijnseisen moeten voldoen.

Nederlandse boer dupe van plofkippenfabriek

Wat ben ik het – bij uitzondering - eens met Wakker Dier. Die verwijt de Rabo miljoenen te pompen in een plofkippenfabriek in Oekraïne, waar Nederlandse boeren de dupe van worden. De kostprijs van pluimveevlees ligt daar ver onder de Nederlandse, mede door de regelgeving, die daar veel soepeler is.

Bank met twee gezichten

Daar gaat het principe van de Rabo, de bank met twee gezichten. Duurzaamheid in eigen land preken en elders pluimveefabrieken helpen uit de grond te stampen, die de boeren hier beconcurreren. Natuurlijk, de boeren in Oekraïne zullen zeker volgens de daar geldende regels handelen. Alleen die zijn er bijna niet.

Principes opleggen aan goedwillende klanten

Het meest steekt me echter het vrome principe, terwijl in de praktijk het slijk der aarde wint van duurzaamheid. Als de verdorvenheid zover gaat, zou het de beleidsmakers van de bank – en ook andere banken – sieren hun principes niet aan goedwillende klanten in eigen land op te leggen. In het buitenland doen ze dat kennelijk niet. Dit kun je moeilijk visie noemen.

Laatste reacties

 • Mozes

  Dit keer een écht gemeende mening van Vergaderboer want Hanna komt er niet aan te pas.

 • veldzicht

  Maar wel voor 100% waar,hier worden de boeren door de
  overheid en actiegroepen van alle kanten in de nek gesprongen om steeds duurder te produceren, terwijl de sluis vanuit het buitenland wagenwijd openstaat waar nergens naar wordt gekeken.

 • oorspronkelijk

  verhuizen naar regelvrije zone
  accepteren dat nederland vol is
  ontwikkelingsgebieden ook een kans geven
  het item geld en vrouwen is meestal niet moralistisch

 • alco1

  Is de RABO daarvoor aansprakelijk.
  Principes preken wij elkaar aan.
  Alle banken zijn commerciële bedrijven die in de mazen der wet hun financiën moeten beheren.
  Principes worden je ondergang als anderen het wel financieren.

 • pinkeltje

  Dat pluimveebedrijf in Oekraïne komt er toch wel, ook als de Rabobank niet meedoet. En de EU zal hun producten voorlopig niet tegen gaan houden. En het is maar de vraag of de bank het instituut is dat moet zorgen dat Europese boeren worden beschermd tegen concurrentie uit het buitenland. Leuk? Nee, niet leuk, maar het gewoon wel gebeuren.

 • ep

  Pinkeltje, het lijkt mij goed om de column van "vergaderboer" nogmaals te lezen. Geef dan opnieuw commentaar.

 • Mozes

  Het punt van Vergaderboer is dat de Rabobank zich laat voorstaan op haar duurzaamheids ideaal terwijl ze daar niet naar handelen.
  Ze mogen dus best de plofkippenfabriek in Oekraïne financieren maar dan moeten ze hun mond houden over hun duurzaamheids ideaal.

 • daan1908

  Op vergaderingen duurzaamheid , milieu echt je houdt het bijna niet droog en 5 minuten later verneuken ze de kluit zie libor-schandaal 750 miljoen weg en in de tussentijd even een plofkippen fabriek mede financieren .
  Echt , het is niet te geloven !

 • Zuperboer

  Dit is een situatie die terecht in de schijnwerpers staat. Op zich alco1 heb je gelijk, maar het is goed dat er ergens een punt gemaakt wordt, want de NW-EU landbouw bezwijkt onder de nationale regelgeving en gaat er financieel kapot aan.

 • pinkeltje

  Ep, ik heb het goed genoeg gelezen. Je hoeft van banken niet te verwachten dat ze de Nederlandse landbouw in bescherming gaan nemen. Duurzaamheid is ook alleen een modewoord om de buitenwacht te vriend te houden. Vervolgens doet een bank wat de meeste ondernemers doen, namelijk geld verdienen waar het te verdienen valt. Ook de zogenaamd cooperatieve Rabobank. Van boeren en voor boeren. Goede PR, dat wel. Veel boeren zijn niet zo ondernemend als ze zelf denken te zijn en geloven nog steeds in het sprookje van een knuffelcultuur. Buiten West Europa waar we overgoten zijn met socialistisch sop hebben ze daar over het algemeen weinig boodschap aan. Leuk? Nee, niet voor iedereen.

 • alco1

  Een legbatterij is juist duurzaam.
  Verander dat woord toch eens in: Wat imago te grabbel gooit.

 • veldzicht

  Of zou de overheid het stiekem wel goed vinden, de
  veestapel moet toch kleiner worden hier,en krijgt Mvr. Thieme haar zin dat de veestapel met 70% moet worden ingekrompen..

 • alco1

  Laten ze die Thieme maar naar de Oostvaarder Plassen verbannen.

 • soja

  RABO BEKEN KLEUR. en hou nou eens op met jezelf cooperatie te noemen of geef daar invulling aan.
  Dit is een dolksteek in de rug van je leden

 • alco1

  wolters. Dan ga je toch gewoon naar een andere bank als je dat zo voelt.

 • soja

  Het lijkt mij beter dat de "cooperatieve" managers die dit goedkeuren naar een andere bank gaan

 • Zents beheer

  We kunnen er van alles van vinden maar het zal wel legaal zijn. Moreel is het verwerpelijk maar niemand denkt toch serieus dat de EPO-LIBOR mannekes van de RABO een haar beter zijn dan de rest ?
  @Mozes 13:44 : zo is dat.
  Neemt niet weg dat ik over m'n nek ga wanneer ik gekweil hoor als "samen duurzaam verder en een aandeel in elkaar". En ondertussen wordt onder de tafel je spaarvarken verkracht !

 • farmerbn

  Kunnen we geen beelden uitzenden van dat bedrijf dat gefinancierd wordt door de rabo? Leuk voor de volgende rabo-vergadering.

 • el

  Rabo financierd ook mega farms in de USA,deze producten gaan ook de hele wereld over.

 • info36

  Vreemd dat er nog commentaren zijn die het opnemen voor de Rabobank. Dit heeft niets met ondernemen te maken maar is een dolksteek rechtstreeks in de rug van je leden/klanten. Dat ze niet vies zijn van smerige streken weten we allang.

 • alco1

  Niet opnemen voor de RABO bank. Maar iedereen ervan doordringen dat het overal zo is.

 • farmer4life1

  Ben het wel eens met vergaderboer...

  Maar ik moet ook bekennen dat ik graag wat meer aan natuur wil doen. Toch ga ik akkerbouw matig meer gras proberen te verbouwen om beter rendement te krijgen. Tja dubbel niet?

 • jehanvankroaks

  een ander soort van Libor
  nog erger zelfs...

  Toen het geld in de wereld kwam, was het geven voorbij.

 • drikhend

  Welke bank dan ook knijpt je leeg waar je bijstaat . De een knijpen ze snel leeg en de andere maken ze gewoon afhankelijk van hun en dan kun je voor hen werken en het risico zelf dragen . dus knijpen op langere termijn leeg . Ze zitten bij de Rabo bank er echt niet voor de leden . Maar voor de dik nekken met een vet salaris . Zoals bij elke ander bank .Snel veel geld en moraal van niets ,dat hebben we afgelopen jaren kunnen zien na alle schandalen .En toen het voor jaren terug misging bij enkele banken waren mensen boven de 100000€ de klos . En de overheid de burger dus kon bijspringen . als een lid of klant in zulk soort situatie komt dan wordt hij radicaal uitgekleed voordat een ander of de belastingdienst zijn centen beurt.Moraal en maatschappelijk ondernemen is dan niet altijd aan de orde .

Laad alle reacties (20)

Of registreer je om te kunnen reageren.