Commentaar

3 reacties

EU-geldinjectie naar verbeteren structuur

Boerenacties hebben resultaat opgeleverd. Nederland krijgt uit steunpot € 30 miljoen.

Het vizier was gericht op koning Willem-Alexander en zijn troonrede, en op het koffertje van minister Dijsselbloem van Financiën. Voor de landbouw kwam het nieuws op Prinsjesdag echter niet uit Den Haag maar uit Brussel. EZ-staatssecretaris Dijksma nam uit de steunpot van in totaal € 500 miljoen bijna € 30 miljoen mee naar huis. Een tevreden bewindsvrouw; het bedrag is groter dan Italië, Spanje of Polen binnensleepten.

Het steunfonds is een direct resultaat van boerenacties in Frankrijk, België, Duitsland, Groot-Brittannië en ook Nederland. Actievoeren loont kennelijk.

Besteding

Het geld is bestemd voor de noodlijdende melkvee- en varkenshouderij. De lidstaten mogen de besteding grotendeels naar eigen inzicht invullen. Dijksma sprak vorige week met beide sectoren over de besteding. De akkerbouw mort aan de zijlijn, die krijgt niets.

Nu klinkt € 30 miljoen als een fors bedrag, maar het valt weg bij de Brusselse € 800 miljoen die Nederlandse boeren aan directe inkomenssteun ontvangen.

Geen oplossing

Ook op de melkprijsdaling, waar het aanvankelijk om begon, is het een habbekrats: € 0,25 per 100 kilo, en dan nog alleen als de volle € 30 miljoen naar de melkveehouderij zou gaan. Het is meteen het doorslaggevende argument om het geld niet direct als compensatie aan individuele veehouders uit te keren. Het heeft ook weinig zin om het geld voor eenmalige toeslagen, zoals weidegangpremie, uit te keren. Het probleem wordt er niet mee opgelost.

Structuurverbetering

Dijksma mag het geld evenmin inzetten om bezuinigingen in de miljoenennota op te vangen. Het moet iets extra’s zijn. De beste besteding is er een voor de toekomst: verbeteren van de structuur in beide sectoren.

Tja, dan liggen er nog wel wat dossiers. Allereerst is daar afzet; het opzetten van nieuwe structuren en promotie kosten geld. En dan de sanering van overcapaciteit in de varkenshouderij. En mestverwerking; dat komt niet snel genoeg van de grond.

Laatste reacties

  • schoenmakers1

    kortom, alles gaat op aan advies, zoals altijd

  • kleine boer

    En aan koffie en vergaderlocaties koekje erbij uit verwegistan....

  • a van Gerwen

    Inderdaad, en na lang vergaderen en vele adviezen verder, gaat het laatste beetje geld wat nog overblijf in projecten die gedoemd zijn om te mislukken of die niets bijdragen aan oplossingen, waarna de conclusie volgt dat de markt z'n werk moet doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.