Redactieblog

6 reacties

EU-geld: begrijpelijk en verbazend

Je zult maar fruitteler zijn, een carrière lang, en alle markteffecten tot diep in je beurs ervaren. Dan zul je je verbazen dat varkens- en melkveehouders na een tijd(je) lage prijzen EU-steun krijgen.

Hebben fruittelers en ook pluimveehouders dan niet dezelfde rechten als de twee sectoren die nu 'geholpen' worden?

Veehouderij helpt varkenshouderij

Nu moet je je van die hulp ook weer niet te veel voorstellen, want dat geld gaat naar mestverwerking, vitalere varkenshouderij en duurzame zuivelketen. Wanneer onze varkenshouders 15 miljoen dieren hebben, is het welgeteld €2 per dier. Als ik nu zie dat zij  €1,40 per kilo vlees krijgen, zal hen dat geen lucht geven.

Dat EU-geld blijkt trouwens geld te zijn van quotumoverschrijders uit de melkveehouderij. Helpt de veehouderij toch even de varkenshouderij.

Heeft de varkenssector in Nederland toekomst?

Beter is het om dat geld te benutten voor een meesterplan in de varkenshouderij. De varkenshouderij, beste ondernemers, zouden zich in alle oprechtheid moeten afvragen - wanneer het in Nederland zo moeilijk is om een inkomen te genereren dat zij een verkenning onder ogen moeten nemen - of de sector in deze omvang in Nederland toekomst heeft.

Rationeel wel: een varken in Nederland is drie keer toekomstbestendiger dan in veel buitenlanden, maar de maatschappelijke acceptatie ontbreekt en niet onbelangrijk: eetgewoonten in het Westen veranderen.

Hulp begrijpelijk na sluiten Russische grenzen

Ook de zuivel heeft de ups en downs van markt en politiek in volle hevigheid. Op de markt anticiperen is een must, op de politiek is moeilijk. Na Rusland, dat de grenzen sloot - zo'n soortgelijk dilemma kan ook vanuit Azië of Afrika komen - dan is hulp begrijpelijk.

Zuivel heeft een goed perspectief voor de middellange termijn, goed eten is een goed imago voor Westerse consumenten en erg aantrekkelijk voor elke buitenlander die ietsje rijker wordt. Melkgeldopbrengsten fluctueren, dat krijg je met weinig marktbescherming; hopelijk speelt de sector daar beter op in dan dertig jaar superheffing.

Verbazing over steun aan andere sectoren

Nertsenhouders, boomkwekers, vleeskalverhouderij, championtelers, rozenkwekers enz.; allemaal hebben ze maximaal de tucht van de markt ervaren. Ze hebben zich aangepast, begrijpelijk en ze verbazen zich over de steun aan andere sectoren.

Laatste reacties

 • Koen Franken

  Die verbazing is er al veel langer , als Brussel stopt met de steun aan de melkveehouderij , dan gaat de stekker uit de sector . Wel eens iets om over na te denken , hoe gevoelig , kwetsbaar en afhankelijk je bent geworden .

 • Mozes

  Ik denk dat dit scheve beeld alleen in Nederland bestaat. De varkenshouderij heeft in andere landen een lagere kostprijs dan in Nederland: voer en mestplaatsing naast de deur en lagere veeintensiteit waardoor geen dure luchtwassers ed. Wanneer de markt voor varkenshouderij in andere landen wat tegenvalt verkeert de Nederlandse varkenshouderij al in grote crisis. In de melkveehouderij is het net andersom: grotere proffesionelere bedrijven en vooral een zeer goede melkvermarkting in eigen boerenhand. Wanneer de markt voor de Nederlandse boeren wat tegenvalt verkeren de melkveehouders in veel andere landen al in grote crisis.
  De steun uit Brussel is niet gebaseerd op de Nederlandse situatie maar op de Europese. Daardoor ontstaat in Nederland het beeld dat melkveehouders al bij geringe tegenwind steun krijgen en varkenshouderij niet.

 • Tuig

  Ontstaat het beeld????? Volgens mij krijgen melkveehouders ieder jaar Al steun. Dan is het makkelijk praten. Zit het iets tegen, dient de overheid onmiddelijk bij te springen. Waar zou de melkveehouderij zijn zonder steun?

 • alco1

  @tuig. Veehouders zitten niet te springen om steun (subsidie)
  Prijs wordt gemaakt door vraag en aanbod en bij (te)veel aanbod zakt de prijs tot een prijs dat de boer niet meer levert. Krijgt de boer subsidie dan zal de basis prijs gewoon nog verder zakken. Voor de kale basisprijs kan een boer niet werken en wordt dus afhankelijk van de subsidie, waarbij de overheid allerlei (domme) eisen kan stellen, omdat anders de subsidie niet uitgekeerd zal worden.
  En de consument heeft een lekker goedkoop voedsel aanbod.
  Dus subsidies zijn er voor de consument.

 • landboer

  Tot de boer niet meer levert alco, geloof je dat zelf?

 • alco1

  @Landboer. Voor Ned. heb je gelijk. De ruimte voor ons moet uit het buitenland komen.
  Het ene land heeft veel zuidvruchten, het ander olie of auto industrie.
  Nederland heeft het klimaat om zich te ontwikkelen in de zuivel.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.