Redactieblog

9 reacties

Contact tussen varkensboer en burger

Hoe meer contact veehouders hebben met de buren, des te positiever die buren over het bedrijf zijn.

De varkenshouderij heeft het zwaar. Varkenshouders zelf vinden dat ze vooral last hebben van opgestapelde milieuregels. Het gaat dan om ­Europese regels, om nationale regels, maar ook om provinciale regels.

De relatie tussen varkenshouders en hun omgeving

Eén van de provinciale voorwaarden is de Brabantse Zorgvuldigheidsscore Veehouderij. Een veehouderij die wil uitbreiden, moet voldoende punten scoren. Onderdeel ervan is een gesprek met de buurt. Iedereen voelt wel aan dat een fatsoenlijk contact met de mensen in de omgeving de kans op acceptatie groter maakt, maar het is ook nuttig zoiets wetenschappelijk te onderzoeken. Die kans ontstond toen een student van ons meldde dat hij zijn scriptie wilde wijden aan de relatie tussen varkenshouders en hun omgeving. Hij kwam nog uit Brabant ook.

Geen geheimen meer

De student begon met de interactieve provinciale plankaart, die precies laat zien waar de varkenshouderijen liggen, inclusief hun ­omvang. Sterker, op de kaart kan nog veel meer informatie gevonden worden, van adres tot meest recent verleende milieuvergunning en kilo’s ammoniak aan toe. Nee, er is vrijwel niets meer geheim. Op basis daarvan kon onze student nauwkeurig bepalen welke grotere varkenshouderijen (groter dan circa 200 NGE) nabije burgerburen hadden. De grens werd gelegd bij buren binnen 150 meter.

Foto's: Ronald Hissink

De relatie tussen boer en burger

Vervolgens heeft hij beide groepen bestookt met een vragenlijst. Die vragenlijst was bedoeld om er achter te komen of boer en burger contact met elkaar hadden. Hadden ze familierelaties, zaten ze in hetzelfde bestuur van een vereniging, speelden hun kinderen met elkaar, gingen ze bij elkaar op visite, kwamen ze wel eens op het bedrijf, dat soort vragen. En natuurlijk vragen over hoe de burger het plaatselijke varkensbedrijf waardeert.

Bang voor de resultaten

Het was nog niet zo gemakkelijk om voldoende mensen te laten meedoen. Veel varkenshouders en buren moesten niets hebben van zo’n onderzoek. Ze waren bang dat de uitkomsten tegen hen gebruikt zouden worden. Dat de student in kwestie met een zachte g sprak, en zich kon identificeren als echte Brabander, hielp lang niet altijd.

Onderling contact leidt tot een positieve waardering

Ondanks die handicaps komen er toch aardige resultaten uit het onderzoek. De student kon statistisch aantonen dat veel onderling contact leidt tot een positieve waardering voor het bedrijf. Hij heeft natuurlijk aandacht besteed aan de vraag welke vormen van contact nu het meest belangrijk zijn, maar dat leverde weinig op. Maar wel, hoe meer contact, hoe beter. De eis van de provincie dat er contact gemaakt moet worden met de buren is dus niet op drijfzand gebaseerd. En veehouders, niet alleen in Brabant, kunnen er hun voordeel mee doen; zorg dat je goed omgaat met je buren, dat is gezellig én goed voor je bedrijf.

Laatste reacties

 • veldzicht

  De meeste vijanden van de veehouders komen uit de stad,mensen die er niets van begrijpen en zich van alles en nog wat aan laten praten, Van mijn eigen buren/kennissen hoor ik nooit iets negatiefs zelfs niet over de bio-industrie.
  behoudens dat er overal wel iets aan mankeert.

 • Schaap1975

  mensen die hier over praten en het beter weten hebben veelal geen bedrijf of nooit grote problemen gehad. Als je echt problemen hebt gehad praat je anders.

 • massy

  Zolang er ook nog boeren zijn die van elkaar niets kunnen hebben in het buiten gebied laat staan dat je dan aan een burger alles uit moet gaan leggen wat je van plan bent .dat is iets wat de overheid moet regelen door duidelijke wetgeving te presenteren dat zal al een hele hoop meningsverschillen minder te weeg brengen.En waarom moet een agrarische ondernemer alles uit gaan leggen.WE ZITTEN TOCH NIET VOOR NIETS IN EEN BUITENGEBIED.

 • Mozes

  Ik heb hier een wat dubbel gevoel bij. De ene boer is een gezelligheidsmens die gemakkelijk contacten legt, de ander is meer op zichzelf en legt moeilijk contacten. Deze boer is wat betreft de waardering voor zijn bedrijf in het nadeel terwijl het niets met het bedrijf te maken heeft.

 • veldzicht

  Als er een ander bedrijf zou komen die je uitzicht verpest
  of een hoop drukte en lawaai zou maken ,zou je dan niet de zelfde geluiden horen?,die moeten zich ook door een woud van regels en bezwaren heen werken.volgens mij is er niet zoveel verschil.

 • farmerbn

  Niet veel mensen willen naast een vuilnisbelt, kerncentrale of een varkensboer wonen. Toch zijn ze alle drie noodzakelijk. De eerste twee worden opgedrongen door de overheid op basis van algemeen nut maar de varkensboer geeft dat voordeel niet. Hij moet van de overheid met zijn buren praten en als hij geluk heeft gunnen die buren hen een stal. Als je steeds naar je buren moet , voorspel ik dat er over 20 jaar geen levensvatbare varkensbedrijven meer bestaan in Nederland. Je geeft de buren teveel macht.

 • Nfi

  Wij komen ook uit de stad en krijgen woensdag bezoek van 8 Aziatische klanten, nu leek het ons een goed idee om een varkensslachterij te bezoeken daar zij in het veevoer zitten, iemand enig idee of dat mogelijk is?

 • j.verstraten1

  ik voorspel farmerbn ea. dat wanneer je als boer geen goed contact met je omgeving onderhoudt, er over 10 jaar geen levensvatbare varkensbedrijven meer bestaan in NL.
  Sterker nog. De BZV hebben we te danken aan veehouders die geen goed contact met buren hebben onderhouden.
  Gelukkig zijn er steeds meer boeren die dit beseffen. Jammer dat je zo vaak door schade en schande moet om wijsheid te vergaren.

 • info36

  Het lijkt wel of je een schuldgevoel moet hebben als je agrarisch ondernemer wilt zijn.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.