Commentaar

2012 x bekeken 10 reacties

BSE-spook in kloondebat

Het BSE-spook waart nog steeds rond in Europa. Begin jaren 90 ontwikkelde koeien deze dodelijke ziekte na het eten van dierlijke eiwitten uit destructie.

De ziekte kwam pas na jaren aan het licht. Enkele tientallen mensen overleden. Miljoenen dieren werden uit voorzorg gedood. De angst op herhaling nekt de opkomst van veel moderne technologieën, zoals biotechnologie.

Europa huiverig

Europa is huiverig als het gaat om transgene gewassen of klonen; technologieën waarvoor de signalen in de Verenigde Staten of China allang op groen staan. Opmerkelijk overigens is dat deze angst alleen opgaat als het voedsel betreft. In de medische wereld gelden duidelijk andere maatstaven.

Moratorium

Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie alle producten van gekloonde dieren weert. Niets eens zo vreemd; zeker driekwart van de bevolking denkt er net zo over. In Europa geldt ook een moratorium op klonen voor productiedoeleinden.

Weerstand voor principieel en emotioneel

En toch voelt het ongemakkelijk. De Europese voedselwaakhond Efsa heeft in eerdere verklaringen gemeld dat voor producten van gekloonde dieren geen andere gezondheidseffecten gelden. De weerstand is dus vooral principieel en emotioneel. De vraag is in hoeverre een land als de VS daar boodschap aan heeft, en een verbod op import als handelsbelemmering ziet. In dat geval kan het land tegenmaatregelen nemen, en Europese producten op de zwarte lijst zetten. De vraag is dan wat een principe in euro's waard is.

Laatste reacties

 • agratax2

  Deze reactie op de gehele manipulatie en kloon techniek is volgens mij begrijpelijk. Amerika gooit zonder diepgravende onderzoeken, deze nieuwe technologieen op de markt, met als gevolg dat na jaren de negatieve gevolgen duidelijk worden. Dan is er geen weg meer terug en is het kwaad geschied. RR technologie heeft duidelijk gemaakt hoe gevaarlijk deze omarming van het nieuwe kan zijn. Ook binnen de gezondheidszorg gaat men in Europa en zeker in Nederland niet over eennachtijs. Onderzoek op onderzoek voor een middel wordt vrij gegeven voor gebruik.

 • piethermus1

  BSE kwam toch voort uit het onvoldoende verhitten van destructiemateriaal in het Engeland van Tatcher in de jaren 80, omdat die de oren te veel liet hangen naar lieden die gingen voor het snelle geld en de laagste kosten. (Sommige dingen kun je nooit aan de markt over laten zonder strikte controle en regels)

 • xw

  Pietersmus, volgens mij heb jij veel meer verstand van akkerbouw of zoiets

 • farmerbn

  Dacht ook net als piethermus. Zie graag in de boerderij een artikel over de emotie toen BSE opkwam. Er zouden hele dorpen in Engeland dood gaan en nu staat er in dit artikel dat er enkele tientallen gestorven zijn. Zo gaat het steeds in de media en boerderij moet oppassen daar niet bij te horen.

 • veldzicht

  farmerbn,Niet te makkelijk over denken als het om de gezondheid van de mensen gaat,voor het zelfde geld had het veel ernstiger kunnen aflopen, dus laten we maar blij zijn dat het met een sisser is afgelopen hoewel het voor die enkele tientallen ernstig genoeg is.

 • piethermus1

  @xw Sommige akkerbouwers en andere open grond boeren weten nogal veel, omdat hun horizon letterlijk wijd en wijds is, althans bij mij wel. En figuurlijk ook. Bovendien woon ik vlak ten zuiden van de Moerdijk, waar de Europese economische dynamiek voorbij raast over A16, HSL, bij de Dorste Kil, het drukst bevaren water van de wereld zo ongeveer, nabij de 4e zeehaven van dit land en tussen Rotterdam en Antwerpen, dus tussen Amsterdam en Parijs. Ik woon wijds, maar niet perifeer in een verstild landschap. Oh ja. En ik deed aan televisiequizzen... succesvol. Maar om je gerust te stellen; Ik weet meer niet dan wel, hoor.

 • xw

  nee maar pietersmus, neem me niet kwalijk, ik wist niet dat hier alleen maar reacties van intellectuelen welkom zijn, nogmaals excuus.

 • piethermus1

  Zoals ik al schreef; Ik weet meer dingen niet, dan wel. Maar blijkbaar roept het een bepaald sentiment op als je wat hebt, kunt of weet. Die sentimenten kunnen dan wel positief, dan wel negatief zijn. Ik snap dat mijn bewezen algemene ontwikkeling. welke ik het gehele volk meermaals kon tonen, weerstand oproept. Ik zou daarom zeggen; Collega-boeren maak gebruik van die kennis die er bij sommige collega's zoals mijn persoon gewoon is. En nogmaals; Ik weet meer niet, dan wel. Maar samen weten we heel veel.

 • xw

  Pietermus, ik snap het joh, da's allemaal niet verkeerd kerel.
  Als ik het dan goed begrijp ben jij eigenlijk een intellectuele cosmopoliet die woonachtig is in het metropool Moerdijk en omgeving. Dan ben jij de man die dagelijks ieder uur de bijna lege thallys voorbij ziet razen met daarbij uitzicht op een belangrijke noord-zuid aan- afvoerroute van het industriegebied Botlek en Europoort, nl. de A16. Met daarbij in de verte uitzicht over de Dortse Kil met zeescheepvaart richting industrieterrein Moerdijk,waarvan jij dan vermoedelijk,alles bij elkaar opgeteld, dagelijks een behoorlijke hoeveelheid fijn stof naar binnen kunt zuigen. Want bij vrijwel iedere windrichting is het wel prijs denk ik. Vandaar jouw wijdse blik. Wat was de onderwerpelijke aangelegenheid ook al weer? oh ja..BSE

 • koster

  Behalve dat ik persoonlijk klonen en ander gemanipuleer onzalig vind, is bewezen dat BSE ook komt door pouronmiddelen. In Engeland is daar nogal kwistig mee om gesprongen, vandaar dat daar de meeste gevallen waren. Voor degene die mij niet geloofd, zoek in het engels op google en gij zult vinden!
  Waarom deze bevindingen niet/onvoldoende zijn meegenomen in het BSE-beleid, dat blijft voor mij ook een raadsel, maar het stinkt vast ergens naar geld en belangen van enkele personen.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.