AlgemeenOpinie

BSE-spook in kloondebat

Het BSE-spook waart nog steeds rond in Europa. Begin jaren 90 ontwikkelde koeien deze dodelijke ziekte na het eten van dierlijke eiwitten uit destructie.

De ziekte kwam pas na jaren aan het licht. Enkele tientallen mensen overleden. Miljoenen dieren werden uit voorzorg gedood. De angst op herhaling nekt de opkomst van veel moderne technologieën, zoals biotechnologie.

Europa huiverig

Europa is huiverig als het gaat om transgene gewassen of klonen; technologieën waarvoor de signalen in de Verenigde Staten of China allang op groen staan. Opmerkelijk overigens is dat deze angst alleen opgaat als het voedsel betreft. In de medische wereld gelden duidelijk andere maatstaven.

Moratorium

Het Europees Parlement wil nu dat de Europese Commissie alle producten van gekloonde dieren weert. Niets eens zo vreemd; zeker driekwart van de bevolking denkt er net zo over. In Europa geldt ook een moratorium op klonen voor productiedoeleinden.

Weerstand voor principieel en emotioneel

En toch voelt het ongemakkelijk. De Europese voedselwaakhond Efsa heeft in eerdere verklaringen gemeld dat voor producten van gekloonde dieren geen andere gezondheidseffecten gelden. De weerstand is dus vooral principieel en emotioneel. De vraag is in hoeverre een land als de VS daar boodschap aan heeft, en een verbod op import als handelsbelemmering ziet. In dat geval kan het land tegenmaatregelen nemen, en Europese producten op de zwarte lijst zetten. De vraag is dan wat een principe in euro’s waard is.

Beheer
WP Admin