AlgemeenOpinie

Verwacht niet te veel effect van boerenacties

De boerenacties in Frankrijk en daarna België, Groot-Brittannië en Duitsland, hebben enig effect.

In de eerste plaats is er publieke aandacht voor de grieven van de boeren. Niemand die niet weet dat agrariërs in Europa ontevreden zijn over de prijzen van dit moment en over hun onderhandelingspositie ten opzichte van hun afnemers: verwerkers en supermarkten.

Een tweede resultaat is dat er aan verschillende onderhandelingstafels gepraat wordt over oplossingen. In Frankrijk zijn al afspraken gemaakt, in Engeland staan gesprekken geagendeerd, in België overleggen boerenorganisaties met supermarkten over mogelijkheden de markt anders en voor boeren beter te laten functioneren. Verder is op 7 september een speciale landbouwraad gepland in Brussel, waardoor dat meteen ook een dag van actie wordt.

Verandert er echt iets?

Dat lijkt al heel wat. Menig actievoerder schopte het minder ver met meer inspanning. Maar toch. Verandert er echt iets? Dat is zeer de vraag. In Frankrijk is al te zien hoe bedrijven proberen zich onder de nieuwe afspraken uit te wringen. In België is men nog niet verder dan een soort van kennismaking. En wensdenken over nieuw Europees marktbeleid wordt door staatssecretaris Dijksma subiet de kop ingedrukt: er komt echt geen nieuwe quotering in de zuivel, schrijft ze richting de Tweede Kamer.

Kortom, fundamentele veranderingen lijken nog lang niet in zicht.

Beheer
WP Admin