Commentaar

2695 x bekeken 6 reacties

Verwacht niet te veel effect van boerenacties

De boerenacties in Frankrijk en daarna België, Groot-Brittannië en Duitsland, hebben enig effect.

In de eerste plaats is er publieke aandacht voor de grieven van de boeren. Niemand die niet weet dat agrariërs in Europa ontevreden zijn over de prijzen van dit moment en over hun onderhandelingspositie ten opzichte van hun afnemers: verwerkers en supermarkten.

Een tweede resultaat is dat er aan verschillende onderhandelingstafels gepraat wordt over oplossingen. In Frankrijk zijn al afspraken gemaakt, in Engeland staan gesprekken geagendeerd, in België overleggen boerenorganisaties met supermarkten over mogelijkheden de markt anders en voor boeren beter te laten functioneren. Verder is op 7 september een speciale landbouwraad gepland in Brussel, waardoor dat meteen ook een dag van actie wordt.

Verandert er echt iets?

Dat lijkt al heel wat. Menig actievoerder schopte het minder ver met meer inspanning. Maar toch. Verandert er echt iets? Dat is zeer de vraag. In Frankrijk is al te zien hoe bedrijven proberen zich onder de nieuwe afspraken uit te wringen. In België is men nog niet verder dan een soort van kennismaking. En wensdenken over nieuw Europees marktbeleid wordt door staatssecretaris Dijksma subiet de kop ingedrukt: er komt echt geen nieuwe quotering in de zuivel, schrijft ze richting de Tweede Kamer.

Kortom, fundamentele veranderingen lijken nog lang niet in zicht.

Laatste reacties

 • alco1

  Als het stomzinnige fosfaatrecht erdoor komt, zie ik toch wel nieuwe quotering.
  Het zal echter niets aan de melkprijs doen, want deze wordt gemaakt op de wereldmarkt.
  Wel zal er veel geld uit de landbouw vloeien ipv. naar bv. de akkerbouwer, waardoor onze Nederlandse concurrentie positie danig aangetast zal worden.

 • schoenmakers1

  juist alco, het is toch wel raar, eigenlijk gaat de gehele landbouwsector ten onder aan zijn eigen succes, en zeker niet te vergeten al die zogenaamde dierevrienden die onze kostprijs zo hoog hebben gemaakt dat we nergens maar met ons spul heen kunnen

 • veldzicht

  schoenmakers,ik zie alleen maar voordelen dat we hier de kostprijs zo hoog
  maken,dan kunnen we alles voordeliger uit het buitenland importeren, wel
  zo voordelig voor de consument,of klopt er iets niet in mijn redenering?

 • schoenmakers1

  nee veldzicht, klopt helemaal niet, het is nog altijd goedkoper om het hier zo goedkoop te maken dat het buitenland te duur is, voordelen hiervan zijn, minder transportkilometers voor het inlands geconsumeerd product, en als het hier goedkoper is als in het buitenland kan het voor de consument ook goedkoper zijn

 • Sjakkie


  wat een stom geklaag allemaal. Die dikke hypotheek ben je toch zelf aangegaan.

  groeien was toch zo goed. Wie niet op groei heeft ingezet heeft n u een lagere kostprijs. He, das vreemd. Iederen beweerd toch altijd andersom. Maar dat waren de verkopers van al dat spul en diensten die we nodig waren om de kostprijs te verlagen.

  Gek He

 • veldzicht

  sjakkie, boeren die de laatste 30 jaar stil zijn blijven staan  zijn nu geen boer meer of zijn aan het afbouwen bij gebrek aan opvolger omdat het bedrijf geen
  toekomst heeft.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.