Redactieblog

2576 x bekeken 3 reacties

Schenk vertrekt in eigen stijl

"Als Siem jan Schenk zich bij zijn afscheid niet diep ongelukkig voelt, heeft hij geen gevoel", zegt Hanna na lezing van een interview met hem. Het gaf de onverdraaglijke leegheid van een vergaderboer weer.

Niet dat het allemaal zijn schuld is. Boeren zijn individualisten met vooral oog voor de eigen situatie. Daardoor wordt het gemeenschappelijk belang uit het oog verloren. Dat blijkt uit de wirwar van organisaties in de landbouw. Elke groep boeren met een eigen belang richt met soortgenoten weer een club op, waar hij zichzelf in herkent. Dat de buitenwereld ons dan als sector niet meer herkent, vergeten we.

Verleden met verzuiling

"Je zou terugverlangen naar het verleden met de verzuiling", mijmert Hanna."Drie organisaties, een christelijke, een Rooms-katholieke en een algemene. En praktisch elke boer was lid. De banden met de politiek innig. Dat was onze kracht en leverde macht. Nu met de vakbonden en de verbrokkeling binnen de LTO hebben we geen kracht en geen macht meer. Ook hadden we sterke leiders die de koers aangaven welke door de leden werd gevolgd. Bij het interview met Schenk werd pijnlijk duidelijk dat we dat alles nu missen".

Individualisering

Het past bij de individualisering van de maatschappij. Vakbonden als FNV verliezen ook leden en zijn nog maar een schim van de machtige groep die ze jaren geleden vormden. Het aantal ongeorganiseerden neemt toe, net als in de landbouw. De roepers aan de kant, die in alle toonhoogten afkeuren wat er wel wordt bereikt door de bestaande organisaties.

Veilige haven van Waterschap

"Daarom begrijp ik de vlucht van Schenk naar de veilige haven van het Waterschap heel goed", zegt Hanna. " Hij analyseert de situatie heel eerlijk. Onderstreept wat niet is gelukt. Zoals de verdeeldheid, het gebrek aan resultaat. De verkeerde inschatting van de groei van de melkstroom. De onverwachte komst van de fosfaatrechten. De niet gerealiseerde eenheid van de LTO-organisaties, laat staan die van de hele sector".

Zo is het. Deze leider heeft geen stuur kunnen geven aan de zaken, die hij gerealiseerd wilde zien. Hij moet wel met een kater weggaan.

Laatste reacties

  • .....

    De lanbouwbelangenbehartiging in Nederland is terminaal...............

  • cornelis 22

    Een van de dingen waar je hem nooit over hoorde was de hof van saksen zwendel waar lto-noord kilos boter op zijn hoofd had, zijn devies : gewoon de andere kant op kijken. Nu moet er toch 4 miljoen betaald worden . Aangezien er nauwelijks reserves zijn is het failliet of contribitie omhhoog. Gelukkig voor hem heeft hij weer een leuk betaalde baan bij het waterschap . Netjes vind ik het allemaal niet.

  • agratax2

    Een niet genoemd probleem is volgens mij; 'Brussel bepaalt wat er met de landbouw en meer zaken in Europa gebeurd'. Door nu in ieder land landbouworganisaties te hebben die denken dat ze op nationaal niveau nog wat kunnen regelen hebben het mis. De politiek heeft heel slim gebruik gemaakt van de 'Verdeel en Heers tactiek'. Als de boeren het op internationaal niveau niet eens worden over 'Hoe ze denken te produceren en tegen welke prijs en sociale condities voor hen en hun gezinnen' zal het niet beter worden nu de landelijke politiek niet meer kan ingrijpen. Politiek en boeren wensten van alle bescheming te worden verlost.  Leve de Vrije Wereld Markt. Dit instituut zou werken als de Heilige Graal en de consument van goedkoop eten voorzien en de boer en tuinder van een inkomen gelijkwaardig aan buiten de landbouw, waarbij helaas de zwakke broeders zouden afvallen. Ik constateer dat er in deze marktwerking een tegenstrijdigheid zit nl. goedkoop product voor de eindgebruiker en een goed (kosten dekkende) prijs voor de primaire producent. Deze twee idealen gaan niet samen zonder ingrijpen van de politiek, omdat de goedkoopst producerende landen de wereld prijs bepalen en daarmee de dure landen weg concureren. Het gevolg zal zijn Een te kort aan voedsel op termijn, omdat het hele Noordelijke halfrond niet kan concureren met Zuid Amerika en Afrika als daar de plantage landbouw zijn intrede heeft gedaan. 

Of registreer je om te kunnen reageren.