AlgemeenOpinie

Schenk vertrekt in eigen stijl

“Als Siem jan Schenk zich bij zijn afscheid niet diep ongelukkig voelt, heeft hij geen gevoel”, zegt Hanna na lezing van een interview met hem. Het gaf de onverdraaglijke leegheid van een vergaderboer weer.

Niet dat het allemaal zijn schuld is. Boeren zijn individualisten met vooral oog voor de eigen situatie. Daardoor wordt het gemeenschappelijk belang uit het oog verloren. Dat blijkt uit de wirwar van organisaties in de landbouw. Elke groep boeren met een eigen belang richt met soortgenoten weer een club op, waar hij zichzelf in herkent. Dat de buitenwereld ons dan als sector niet meer herkent, vergeten we.

Verleden met verzuiling

“Je zou terugverlangen naar het verleden met de verzuiling”, mijmert Hanna.”Drie organisaties, een christelijke, een Rooms-katholieke en een algemene. En praktisch elke boer was lid. De banden met de politiek innig. Dat was onze kracht en leverde macht. Nu met de vakbonden en de verbrokkeling binnen de LTO hebben we geen kracht en geen macht meer. Ook hadden we sterke leiders die de koers aangaven welke door de leden werd gevolgd. Bij het interview met Schenk werd pijnlijk duidelijk dat we dat alles nu missen”.

Individualisering

Het past bij de individualisering van de maatschappij. Vakbonden als FNV verliezen ook leden en zijn nog maar een schim van de machtige groep die ze jaren geleden vormden. Het aantal ongeorganiseerden neemt toe, net als in de landbouw. De roepers aan de kant, die in alle toonhoogten afkeuren wat er wel wordt bereikt door de bestaande organisaties.

Veilige haven van Waterschap

“Daarom begrijp ik de vlucht van Schenk naar de veilige haven van het Waterschap heel goed”, zegt Hanna. ” Hij analyseert de situatie heel eerlijk. Onderstreept wat niet is gelukt. Zoals de verdeeldheid, het gebrek aan resultaat. De verkeerde inschatting van de groei van de melkstroom. De onverwachte komst van de fosfaatrechten. De niet gerealiseerde eenheid van de LTO-organisaties, laat staan die van de hele sector”.

Zo is het. Deze leider heeft geen stuur kunnen geven aan de zaken, die hij gerealiseerd wilde zien. Hij moet wel met een kater weggaan.

Beheer
WP Admin