Redactieblog

4 reactieslaatste update:1 sep 2015

Quotering niet enige boosdoener lage melkprijs

"Nederlandse melkveehouders zijn te weinig ondernemer", zegt Hans eigenwijs. Hij heeft zijn Amerikaanse avontuur afgesloten en heeft nu overal een mening over.

"Jij hebt gemakkelijk praten", zegt Hanna bits. "Je komt in een opgemaakt bed. Je vrouw verdient goed en jullie wonen niet op de boerderij. De nachtelijke klusjes, zoals kalveren vangen, zijn nog steeds voor ons. Wij moeten vaak ons nest uit, terwijl jij heerlijk ligt te knorren".

"Jullie kunnen me altijd bellen. Ik ben er binnen tien minuten", sputtert Hans tegen.

'Degene op de boerderij heeft de grootste zorgen'

"Daar gaat het niet om", zegt Hanna. "Degene die op de boerderij woont, heeft de grootste zorgen. Het wordt tijd dat we wisselen van woning. Dat kunnen jij en je vrouw het ervaren."

Hans houdt zich stil en dat is verstandig. Overigens snijdt Hanna een gevaarlijk punt aan. Ik wil helemaal nog niet van de boerderij. Ik ben nu nog de boer en als ik in het dorp woon buitenstaander. Dat ligt me niet en Hanna zeker niet. Hierover kunnen we beter zwijgen.

'Knellende regels hinderen boer'

Ze gaat echter door. "Wat bedoel je eigenlijk met je opmerking dat Nederlandse boeren te weinig ondernemer zijn? Er zijn ondernemers genoeg, maar de knellende regels hinderen de boer."

'We verwachten te veel van overheid'

"Ik bedoel dat we te veel verwachten van de overheid en zelf te weinig doen", antwoordt Hans. "Kijk naar de lage melkprijs. Problematisch. Vooral voor kleine bedrijven en bedrijven die overgefinancierd zijn. We merken het zelf immers ook. Maar we zoeken de schuld nooit bij ons zelf, altijd bij anderen."

"Het overschot aan melk wordt toegeschreven aan het vervallen van de quotering", zegt Hans. "Dat is niet waar. Die was er alleen in Europa. Daar is de melkproductie nu maar 0, 6 procent hoger dan vorige jaar. Wereldwijd is de productie 1 procent hoger. Er wordt echter minder gekocht door de crisis in verschillende delen van de wereld. Dat is de echte oorzaak van de prijsdaling."

Protestacties en klagen bij overheid

Zit wat in. En als ik mezelf de vraag stel wat we als boeren echt doen om onze positie te verbeteren, dan kan ik weinig anders bedenken dan protestacties en klagen bij de overheid. Weinig ondernemerschap.

Laatste reacties

 • veldzicht

  En hier klagen op de Boerderij site.dat zet ook zoden aan de dijk hoor.

 • farmer4life1

  Hahaha, ja the american dream. Amerika is ook niet meer wat het geweest is. Het is daar allemaal wel goedkoper. Maar je komt wel in the middle of nowhere. 

  Ze krijgen in elk geval meer voor de melk dan wij.

 • landboer


  Zn duim was bijna leeg...

 • el

  Het is prachtig in the middle of nowhere!

Of registreer je om te kunnen reageren.