Redactieblog

7 reacties

Behoefte aan propaganda-offensief landbouwsector?

De agrosector maakt zich de laatste tijd nogal druk over zijn imago. Zelfs Yvon Jaspers wordt ingezet om daarin verbetering te brengen. Dan komt het vast wel goed.

Het is trouwens twijfelachtig of er wel echt een probleem is, want het imago van 'de landbouw' bij het grote publiek is vrij goed. Bij de jaarlijkse enquêtes krijgt de sector al jaren ongeveer een 7,5. De varkens- en pluimveehouderij scoren lager, maar ook die halen een ruime voldoende. Kritiekpunten die in de enquêtes worden genoemd, betreffen vooral deze sectoren.

'Zorg dat je je zaakjes op orde hebt'

De vraag is of een propaganda-offensief de juiste reactie is op de kritiek. De grondregel voor imagobevordering is, vrij vertaald: zorg dat je je zaakjes op orde hebt en draag dat uit. Is er binnen de sector wel voldoende oog voor die volgorde? De neiging bestaat om sterk defensief te reageren op kritiek en om critici van de 'industrialisering' van de veehouderij weg te zetten als 'linkse lui die terug willen naar een Ot en Sien-landbouw'.

Verbeteringen

Een eerlijk verhaal heeft meestal twee kanten. Op het gebied van milieu, dierenwelzijn en voedselveiligheid is de laatste decennia veel verbeterd. De critici hebben daarvoor te weinig oog en evenmin voor de harde economische context waarbinnen de veehouderij plaatsvindt. Die verbeteringen kwamen overigens meestal wel tot stand onder druk van de overheid of van andere partijen in de keten, en dat noopt tot bescheidenheid. Bovendien blijft er nog heel wat te verbeteren; zo heeft bijvoorbeeld minder dan 10 procent van de veestapel een of meer dierenbeschermingssterren en dreigt het percentage weidende melkkoeien verder af te nemen.

Meer dan economie

Het wegwuiven van maatschappelijke kritiek door te wijzen op de economische betekenis van de sector, lijkt me niet erg vruchtbaar. Alsof de koopman probeert de kritiek van de dominee te pareren door te wijzen op het belang van de handel. Een sterke nadruk  op economische prestaties kan zelfs averechts werken, omdat het de indruk bevestigt dat bij de agrarische productie alles draait om de economie. Maar voedselproductie, en zeker veehouderij, is toch meer dan economie?

Laatste reacties

 • Mozes

  Yvon Jaspers is ingehuurd door Forfarmers. Officieel omwille van het imago van de landbouw bij het grote publiek. Ik heb echter sterk de indruk dat ze is ingehuurd om het imago van Forfarmers bij de eigen afnemers te verbeteren. Door de beursgang en de manier waarop dat dat gegaan is, is bij veel boeren iedere symphatie voor Forfarmers verdwenen. Met het leuke snoetje van Yvon Jaspers proberen ze bij hun achterban weer wat positieve gevoelens op te wekken. 

 • veldzicht

  Je kan wel sympathie bij de burger kweken ,als ze er niks  voor willen betalen koop je er weinig voor, dan maar liever een boerenknurft met een paar centen op
  de bank.

 • .....

  <em>Als de consument dan massaal zon verbetering wil van dierwelzijn etc dan is er toch de mogelijkheid voor, gewoon biologisch voedsel aanschaffen. Maar dan komt de aap uit de mouw  dit is gewoon te duur voor de meeste gezinnen.  Geef dat dan eerlijk toe en stop met het ongenuanceerde gehak op de gangbare sector</em>

 • massy


  Deze regering heeft de kosten voor de burger zo hoog op gedreven dat het voedsel voor de consument de sluit post is geworden. de consument wil misschien wel meer betalen maar kan dat niet.

 • BO(skabout)ER

  Het gaat er uiteindelijk om als het voer van goede kwaliteit tegen een goede prijs voor de koeien komt Mozes. Dat zit bij Forfarmers wel snor. Overigens zijn cooperaties als Agrifirm ook prima, ik zie het verschil niet zo.

 • Zuperboer

  U eindigt met een open misschien wel retorische vraag. Juist op het punt dat ik er eens goed voor wilde gaan zitten stopt het betoog. Teleurstellend, want ik kan u uit eigen ervaring meedelen dat alles in de agrarische sector draait om economie en verder niets. Misschien teleurstellend voor mensen die naar de Hollie Hobbie-cultuur terugverlangen (hier geen vraagteken, wees gerust dus geen suggestieve opmerking). En ter geruststelling de beste economische resultaten bereikt men met een tiptop-verzorging van dier en plant. Ook hier hoeft men dus geen inkoppertjes te verwachten over verwaarlozing e.d. Goed geleide, dus goed georganiseerde bedrijven, dat zal in de toekomst meer en meer de standaard worden. Dieren aaien mag, graag zelfs, maar het mag ook op de kinderboerderij, die is er immers voor opgezet (niche noemen ze dat in Hollie Hobbie-land).

 • ndege1

  Nationale Dankdag vanwege onze volle graanschuren (video)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=AT6ZgKUNlkY

   


   


      

  Zelfs de “armen en behoeftigen” in ons land zijn in staat om brood te kopen want het is zeker niet duur en daarom voor iedereen beschikbaar. Voedselbanken doen hun werk maar de gebruikers van die voedselbanken zullen ook zonder die hulp in staat zijn om hun dagelijks brood te kopen.

   

  Nog even en de graanoogst van 2015 zal weer “vergeten “zijn en dan zal de boer zich richten op het binnenhalen van de aardappelen. Het grote verschil tussen aardappelen en tarwe is echter dat je tarwe jarenlang kunt bewaren en dat aardappelen na een jaar niet meer te eten zijn.

   

  Kortom Merijntje hoopt dat de consument een ogenblik stil staat bij de weelde die hem of haar ten deel valt vanwege het feit dat er in dit land echt niemand ooit honger hoeft te lijden. Wie het tegendeel beweert heeft zand in de ogen is de stellige mening van Merijntje.

   

  Bekijk en beluister Merijntje via bijgaande you tube link :

  https://www.youtube.com/watch?v=AT6ZgKUNlkY

   

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.