Commentaar

6568 x bekeken 33 reacties

Melkprijs en fosfaatrecht gevaarlijke cocktail

De run op fosfaatrechten is gestart, terwijl de melkprijs zakt. De onrust neemt toe.

Het kan niemand ontgaan; boeren in Europa zijn ontevreden. Trekkers op de weg, zwarte rookpluimen van brandende banden en geplunderde vrachtauto’s. Het zijn beelden die afgelopen weken de journaals vulden. Eerst nog alleen uit Frankrijk; inmiddels zijn de acties overgeslagen naar Engeland, Duitsland en België. Vanuit de Nederlandse vakbonden klinkt weliswaar dreigende taal, maar tot acties is het nog niet gekomen.

Opbrengstprijzen zijn laag

De boeren hebben recht van spreken. De opbrengstprijzen zijn laag. Een grote groep kan amper het hoofd boven water houden. De vooruitzichten op korte termijn zijn somber. Zo zakte zuivelreus FrieslandCampina met de garantieprijs voor augustus onder de magische grens van € 30 per 100 kilo. Melkveehouders moeten rekenen op nog lagere prijzen. De prijsval voelt als thuiskomen van een koude kermis. Veel veehouders investeerden in de afgelopen jaren in grond, vee en/of stallen. Alles met het vooruitzicht dat in april van dit jaar de quotering stopte. De hoge melkprijs stimuleerde hen nog eens extra.

'Fosfaatbrief' Dijksma roept veel vragen op

Het is niet alleen de prijs die voor onrust zorgt. Dat zou ook niet goed zijn. Tot op zekere hoogte gelden economische wetten van vraag en aanbod. Een ondernemer kiest voor dit krachtenspel. Nee, onzekerheid over de toekomst speelt een hoofdrol. De ‘fosfaatbrief’ van staatssecretaris Sharon Dijksma van 2 juli roept veel vragen op. De hang naar informatie is enorm, getuige de recordbezoeken op Boerderij.nl. Een bericht over fosfaathandel trok in amper 24 uur 20.000 lezers. Het is nog geen echte handel in rechten, meer het nemen van opties. Maar toch, de eerste bedragen staan genoteerd. Vrijwel iedere veehouder moet straks op deze markt acteren. Uit een groot aantal reacties klinkt ongeloof en verontwaardiging.

In de gesprekken aan de keukentafel kan deze gevaarlijke cocktail van lage prijzen en onzekerheid zomaar ontvlammen.

Laatste reacties

 • agratax2

  Jan je schrijft, de hoge prijzen stimuleerden de boeren extra om te investeren in uitbreiden na einde quotum. Mag ik zeggen dat de dames en heren het extra -risico- van een vrije markt hebben onderschat en dat ze te veel bij de waan van die dagen hebben geleefd? Nu willen ze dat deze risico volle actie worden gehonoreerd, met fosfaatrechten van de jongens die niet meer mest maken dan hun land 'aan kan' of zelfs nig onbenutte ruimte hebben. Ik vind dit een erg Socialistische gedachte, allen bloeden voor de enkele brutale durfal. 

 • cornelis 22

  Wat voor gevaarlijke cocktail aan de keukentafel ? Worden de eerste bankmedewerkers soms al in mekaar gemept ?

 • j.verstraten1

  agratax, kijk op uitzending gemist is naar 1vandaag van gisteren. Ik vind dat boerin Agnes goed verwoord hoe, net zoals zij, veel uitbreidende boeren tot hun keuze tot bedrijfsontwikkeling zijn gekomen. En je ziet daartussenin ook nog dat, net zoals bij boerin Agnes, een moderniseringsslag niet misplaatst is.
  Je mag ze van mij beschuldigen van het onderschatten van risico's. Maar het continue afbranden van deze ondernemers op diverse forums zoals het deze, als asociale, met ellenbogen werkende,  brutale cowboys en soortgelijk taalgebruik daar ben ik helemaal klaar mee.

 • wmeulemanjr1

  Dus als de melkprijs nu hoog was dan waren velen  gewillige  (fosfaat ) schapen? Die dan massaal zouden accepteren dat het melkgeld verdampte in fosfaat.

 • alco1

  Misschien wel dankzij de lage melkprijs gaat het fosfaat gedrocht nog wel de prullemand in. Als ze hun verstand gebruiken tenminste.

 • frankrooi


  Geloof het of niet, binnen no time is fosfaatrechtenhandel gewoon weer buisiness as usual. Waarbij de snelle kopers onder de huidige melkprijsdruk nog wel eens spekkoper kunnen zijn. Als de melkprijzen aantrekken komt er fors meer vraag naar fosfaatrechten. Zo ging het de afgelopen 30 jaar en zo zal het blijven. Het beestje heeft alleen een andere naam.

 • John*

  als de melkprijs zo hard zakt hoef je niet te rennen voor fosfaatrechten. vanzelf bedrijven die stoppen of geen geld meer krijgen voor een nieuwe stal en doodbloeien. die koeien kunnen dan naar de grote stallen die nu nog maar voor 70% gevuld zijn.

 • A1967

  Wmeulemanjr1, je hebt het goed gezien, die instelling is ook mede de basis van de te hoge kostprijs bij velen, niet omdat het verantwoord is, maar omdat het kan.

 • Frederiqe

  Het zijn de grote jongens die alles voor iedereen naar de bliksem helpen mag hopen dat ze stuk voor stuk falliet gaan. 

 • alco1

  Er is me zojuist al 5000 euro per fosfaatrecht (koeplaats) geboden.
  Onder voorbehoud als het doorgaat.
  Ik hoop echter nog steeds dat het fosfaat gedrocht de prullemand in gaat.
  Echter denk ik dat als het toch doorgaat de vrijgekomen rechten terug vallen aan de staat, je hebt ze immers in bruikleen en die ze dan bij opbod (beurs) gaan verkopen.
  Bedenk dan goed dat je wel door wilt, anders vervallen ze nog weer aan de staat

 • kalkar

  Vreemd dat de koeieboeren zoveel aandacht krijgen van de media, in de varkens is de situatie al vele jaren veel slechter en daar hoor je niemand over. Koeieboeren hebben 2 topjaren achter de rug, en nu alweer klagen? Shame on you!

 • alco1

  Je bent dan in ieder geval wel verlost van de opdrijvende speculaties.

 • leo,s vriend


  Kalkar, op zich heb je gelijk, alleen vraag ik me af of alle koeieboeren klagen, of een klein aantal koeieboeren.

  In mijn omgeving valt dat klagen best mee.

  Hier word ook echt wel meegeleefd met de nood van de varkensboeren.

 • tinus888

  misschien eens een kijkje nemen in engeland jverstraten

 • Penkie Menki

  @alco, klopt zo denk ik er ook over. De fosfaatrechten van iemand die stopt, gaan terug naar de staat. De dictatuur houdt alle in eigen hand. Geen onderlingw handel in fosfaatrechten. Heel misschien kopen van de almachtige nederlandse staat. 

 • farmer4life1

  Uiteindelijk moeten we onze productie beperken. Liefst wereldwijd. in de varkenshouderij stopt de ene en de andere staat al klaar om de rechten te kopen. Ik heb medelijden met de varkenshouderij. 

  Maar wij gaan met de fosfaat rechten en andere overheids verplichtingen  precies de zelfde kant op. 
  Mdv stallen etc. De kritieke kostprijs klimt alleen. Landen als Polen moeten nog iets betere afzet kanalen vinden en winnen al helemaal. Polen komen hier werken en kopen een nieuwe auto in hun thuisland. Puur omdat een auto daar 1/3 goedkoper is als je hem in NL koopt. 

  Brandstof kun je beter in Duitsland kopen zelfde met alcohol. Daardoor komen er steeds minder grens brandstof pompen. Behalve aan de Duitse zijde. 

  Uiteindelijk  concurreren wij onszelf weg. Puur om binnen de lijnen te blijven van de EU qua bbp etc. Daardoor moet de  overheid veel geld binnen halen en tegelijk veel bezuinigingen. Ga eerst eens in lijn zitten met het gemiddelde. 

 • farmer4life1

  Uiteindelijk zal ik het liefst protesteren/actie voeren met andere sectoren voor een gelijkwaardige level playing field. Slechté prijzen horen erbij, klaar. Maar hogere kostprijzen dan elders niet. 

 • metal

  De boeren moeten naar hun LTO en friesland  Campina gaan deze zeiden dat het  quotum er af moest want dan kon men meer melken en veel geld verdienen.
  Maar ze lopen nog vrolijk achter hun  LTO leiders aan dit terwijl de DDB en NMV dit al hadden voorspelt dat het zo zou lopen Iedere brugpieper leert al dat als het aanbod groter is dan de vraag dan zakt de prijs. Dus wat moet je doen juist het aanbod beperken en niet zoals LTO het doet het aanbod verhogen.
  Helaas zijn deze bestuursleden dus niet verder dan de lagere school gekomen.
  En dan nog het steeds maar door gaan met boeren verplaatsen voor veel geld .
  Zelfs in Nederland is al geen gelijkwaardig speelveld.
  Kort om het is  in Nederland zwaar k.... om nog te boeren .
  Het lijkt hier meer een casino dan een normale bedrijfstak

 • alco1

  Metal. Ik ben totaal geen LTO er.
  Ook ik was voor afschaffing van het melkquotum. De prijs wordt immers gemaakt op de wereldmarkt!
  De lage prijzen hebben ook niets te maken door het wegvallen van het quotum, maar door de hogere prijzen de laatste jaren wereldwijd, wat een teveel heeft doen ontstaan. Als je anders denkt. Verklaar de slechte prijzen dan van 2009 met quotum.
  Dat Nederland nu een juk van fosfaatrechten over zich heen krijg is inderdaad zwaar k...
  Het is ook niet uit te leggen waarom dit nodig is, want er is al een melkveewet, waarmee de samenleving en Brussel aangetoond kan worden dat we verantwoordt bezig zijn.

 • Mozes

  Als wij een gelijk speelveld willen hebben met andere EU landen moet men grondgebondenheid invoeren. Dat hebben ze in andere landen namelijk ook. 

 • Mozes

  @metal #18, in 2009 is al gebleken dat het melkquotum geen invloed meer had op de melkprijs. Toen het melkquotum op zijn duurst was zat bijna de helft van het kapitaal van een melkveebedrijf in quotum. Jonge boeren die vooruit wilden moesten zoveel kapitaal eruit boeren dat het niet te doen was. Eind jaren negentig zagen wij dan ook steeds meer quotum-vluchtelingen. Jonge boeren die in Nederland het bedrijf verkochten en naar Duitsland of Denemarken gingen. Alleen vanwege het onbetaalbare melkquotum. 
  Kun jij mij eens uitleggen waarom de NMV/DDB het melkquotum in stand wilde houden terwijl deze geen invloed heeft op de melkprijs maar wel de kapitaalintensiteit van het melkveebedrijf bijna verdubbeld? 

 • Peerke1

  Zeg Jan  je begint over Europa, alsof het FOSFAATRECHT een Europese regelgeving is. Het is een puur Hollandse regelgeving en die aan de meeste boeren onrecht doet.

 • Foxxy

  As measured in phosphorus, the waste output of 5,000 cows roughly equals a municipality of 70,000 people

  Bron : Wikipedia Dairy Farming 

  Dat is dus 1 koe tegenover 14 mensen 
  (Dan rekenen we bijv snijbloemen etc niet mee, puur faeces )

  @ Mozes, zie grondgebondenheid dan als een Europees iets ! In Europa is de veebezetting te doen, wij exporteren mest ? Ik zie dat probleem niet zozeer ! De insteek ben ik het opzich redelijk mee eens ! ( Ruwvoer van eigen Hectares !)

  Maar kom mensen , serieus ! , Moeten de varkenshouders,melkveehouders en pluimveehouders dan ALLEEN bloeden voor een fosfaat-opname en uitscheiding ? Terwijl nagenoeg ALLE organismen HETZELFDE doen ?

  Lijkt mij juridisch onhoudbaar , sterker nog, ik zie het als PURE DISCRIMINATIE !

  Maar, Wie ben ik ??

  Sterker nog ... Wie is LTO ??? (of Waar is LTO ? )

 • koestal

  Een deel van de Nederlandse boeren blijft mopperen,een deel is stil omdat ze goed gegokt hebben. In andere landen gaan ze de straat op ,die krijgen een betere prijs.Nederlandse boeren menen dat ze met onderlinge discussies een prijsverhoging krijgen. Hier wodt je wel moe van .

 • j.verstraten1

  tinus888 wat valt er in engeland te zien?

 • landboer


  Mozes #21 dat is jou niet uit te leggen want je wil dat niet geloven ,maar ik geloof nog steeds dat de prijs bepaald wordt door vraag en aanbod ,en daar had een Europees melkquotum zeer zeker invloed op! En jouw verhaal over die jonge boeren ,die waren zonder melkquotering ook geen boer geworden, ik was ook zo,n boer-omstandigheden zijn natuurlijk nooit gelijk -maar ik ben zonder quotum begonnen,heb dus alles moeten kopen. Maar als ik nu op dit moment moest beginnen ,zag ik er geen gat in,zelfs zonder melkquotum! Ik las hier laatst een artikel hoeveel er op de zgn wereldmarkt verhandeld wordt,dat was minder dan 5% van de produktie ,hoeveel is de produktie in de EU al gestegen door de quotum afschaffing? Dan haal je er altijd 2009 bij ,dat is makkewlijk te verklaren,door de wereldwijde crisis was de vraag zover teruggevallen dat er zelfs met een quotum te veel aanbod was,maar ik geloof niet dat de prijs zich nu zo snel zal herstellen als toen,maar dat is helaas voorbij ,en nu hebben we met de fosfaatrechten wel de nadelen maar niet de voordelen van het quotum!

 • Mozes

  @landboer, de melkprijs wordt niet bepaalt door melkquotering. Ook bij melkquotering past de melkprijs zich aan aan de rest van de wereld (zie 2009). Ontkoppeling van de wereldmarkt,  en daarmee dus een eigen Europese melkprijs ontstaat pas als er naast melkquotering ook exportsubsidie en vooral importheffing is. De hoogte van de importheffing en exportsubsidie bepalen de hoogte van de melkprijs. De melkquotering is in dit geval niet bedoelt om de melkprijs te sturen maar om de kosten van de exportsubsidie te beperken. 

 • Kaiser

  Melkquotering was ook maar betrekkelijk. Vanaf 1984 tot nu is het Nederlandse melkquotum met 20% uitgebreid. Melkquotum was een gestuurd quotum met tussentijdse aanpassingen naar een groter quotum.
  Waarom moest het quotum verdwijnen terwijl er steeds (markt)aanpassingen waren.? Dom om dan het quotum af te schaffen. 

 • alco1

  Houd er maar over op  mozes. Melkquotum is toch passé.
  Laten we hopen dat het gedrocht van fosfaat rechten er niet voor in de plaats komt.
  Melkveewet geeft geaccepteerde beperking genoeg.

 • j.verstraten1

  Kaiser, even voor de info: tussen 84 en nu is het quotum eerst met 20% gekort en de laatste jaren 5% verruimd. Blijft over netto 15% korting.

 • Kaiser

  J.Verstraten, volgens cijfers van het CBS is de melkaanvoer vanaf 1984 tot nu met 2 miljard liter gestegen. 

 • koestal

  De meeste boeren hebben geen geld om fosfaatrechten te kopen. Die run zal dan ook wel meevallen. Zulke uitspraken zijn alleen bedoeld om de prijzen op te jagen. Dus dat is weer goed voor de makelaars ,die weer gouden tijden willen mee maken.

 • Zuperboer

  Kaiser Franz? j.verstraten1 hat total Gleich. Luustern dus naar deze kenner van milchquota dat zal ow leern. Anders verplicht een half uurtjen luustern noar Helligen Hendrik.

Laad alle reacties (29)

Of registreer je om te kunnen reageren.