Redactieblog

2 reacties

Griekse boer

Griekenland is een landbouwnatie bij uitstek. Tenminste op papier. In 2013 stonden er 709.449 landbouwbedrijven geregistreerd. Dat is meer dan tien keer zoveel als in Nederland (67.481). En dit terwijl Griekenland maar 10,8 miljoen inwoners heeft.

De reden waarom er zoveel landbouwbedrijven zijn, heeft echter niets met echte landbouw te maken. Het komt door het belastingsysteem. Als je bij de Griekse fiscus geregistreerd stond als boer dan kwam je in een fiscaal paradijs terecht. Tot het begin van de crisis in 2009 hoefden boeren bijvoorbeeld geen inkomstenbelasting te betalen. Fantastisch toch! In 2009 werd een belastingtarief van 13 procent geïntroduceerd. Een grote schok, maar het was nog altijd de helft van dat voor andere ondernemers.

Nepboeren

Geen wonder dus dat het boerenbedrijf zo populair is. Er zijn dan ook heel veel  'nepboeren' in Griekenland. Iedereen, of het nu een arts of bouwondernemer is, kan omdat hij landbouwbezit op zijn naam heeft, de belastingkorting voor alle inkomsten claimen. Maar daar komt onder grote druk van de EU en het IMF een eind aan. Er moet in de toekomst onderscheid gemaakt worden tussen de boeren voor wie landbouw de hoofdbron van inkomen is en zij die het boeren erbij doen.

Ook andere belastingvoordelen voor boeren moeten versoberd worden. De korting op brandstof (rode diesel) en op kunstmest wordt afgeschaft. En de eerste €12.000 aan Europese subsidie is ook niet meer belastingvrij. Op stapel staat nog een omstreden wetswijziging waarmee de vennootschapsbelasting voor boeren wordt gelijkgetrokken tot die van andere ondernemers. Dat betekent een verdubbeling naar 26 procent.

Bezem door fiscaal systeem

Het is een prima zaak dat in Griekenland de bezem door het fiscale systeem gaat. Als je als Staat een belastingvoordeel wilt geven aan bepaalde groepen dan moet je ervoor zorgen dat dat voordeel ook terechtkomt waar het voordeel voor bedoeld is. De fiscale voordelen voor boeren kwamen voor het overgrote deel bij 'nepboeren' terecht en dat kan niet de bedoeling zijn. Het is natuurlijk wel zuur dat de 'echte' boeren getroffen worden door het schrappen van allerlei belastingvoordelen. Er wordt dan ook volop geklaagd. Maar dat is niet terecht, vind ik, zolang het Griekse inkomstenbelastingtarief voor boeren maar 13 procent blijft. De Nederlandse boer zal zijn veel hogere belastingtarief daar graag voor willen inwisselen.

Laatste reacties

 • .....

  Ons belastingtarief is zo hoog om de Grieken te helpen..................

 • veldzicht

  #1,Zonder de Grieken betaalde je je toch al bont en blauw aan belasting,
  al die linkse hobby,s moesten toch ook worden betaald.
  Een groot deel van de Grieken leeft ook in diepe armoe om dat het andere deel geen belasting betaald door labbekakkerigheid van de Griekse overheid,
  en moeten wij ook diep in de buidel tasten om de problemen daar op te lossen..

Of registreer je om te kunnen reageren.