Commentaar

2064 x bekeken 2 reacties

Goed gedrag rond melding CAP bestraft

Het voelt alsof goed gedrag wordt bestraft. Fouragebedrijven die chlooramphenicol (CAP) in stro vermoeden en hiervan melding maken bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) moeten zelf opdraaien voor de handhavingskosten. Deze kunnen oplopen tot €10.000.

De NVWA hanteert een nultolerantie voor verboden stoffen in veevoer en beroept zich hierbij op Europese regelgeving. De autoriteit heeft er geen boodschap aan dat chlooramphenicol van nature in stro kan voorkomen. De stof is gevonden op stro uit Nederland, Frankrijk en Denemarken. Het is onduidelijk hoe dit kan. Ook op mais kan de stof voorkomen.

Starre houding ontmoedigt meldingen

De starre Nederlandse houding moedigt de bedrijven niet direct aan de partijen de testen op chlooramphenicol, of om de lichte besmettingen te melden. Op het ontduiken van deze meldingsplicht staat echter een hoge boete.

Wel ondergrens CAP in België

De NVWA zou eens naar de Belgen, óók Europa, kunnen kijken. Onze zuiderburen hanteren in tegenstelling tot Nederland wél een soort van ondergrens, met gevoel voor redelijkheid. Een cijfer achter zes nullen achter de komma is onschuldig voor chlooramphenicol en geldt er niet als toediening. Met deze pragmatische houding richten de Belgen zich op draagvlak en wordt de sector aangemoedigd echt serieuze besmettingen op te sporen.

Laatste reacties

  • Jan-Zonderland

    Dus als je niet <span style='text-decoration: underline;'>elke</span> partij stro zelf laat onderzoeken voordat de haarklovers van de NVWA dmv steekproeven CAP aantonen dan ben je dus vies de l, eh, sigaar. Zelfs als je het zelf laat testen en eerlijkheidshalve meldt dat er CAP is aangetroffen dan nog.
    Wat willen die lui nou eigenlijk ?
    Wie zou het aandurven om hier een proefproces over te voeren want dit is gewoon te zot voor woorden.

  • agro1

    gewoon, der Staat, dus. feed the world and starve.

Of registreer je om te kunnen reageren.