AlgemeenOpinie

Gevaarlijke supermarktfusie

We slaan op de deuren van de politiek om die te openen voor hogere prijzen voor onze producten. We gaan actievoeren in Brussel om daar te pleiten voor betere prijzen. Allemaal prima, maar haalt het wat uit?

De politiek kan de markt ook niet beïnvloeden. En die markt bepaalt de prijs. Nu dus de lage prijs. Vorig jaar de hogere.

Sterkere macht inkoop

Weet u wat ik gevaarlijker vind? De macht van de inkoop. Die wordt sterker. Zo fuseren Albert Heijn in Nederland en Delhaize in België. Of liever, AH neemt de Belgische supermarkt over. AH is veel groter.

fusie gevaarlijk voor boer

Een gevaarlijke fusie voor de boer. De nieuwe combinatie wil vooral voordelen halen uit inkoopmacht. Er moet €500 miljoen extra binnenkomen en daarvan moet een belangrijk deel worden gehaald bij de leveranciers. Dat zijn onze coöperaties en handelaren, die ons product verkopen.

Nog lagere prijzen voor producten

Dus hebben we als boer daar direct mee te maken. De duimschroeven van de leveranciers worden aangedraaid. Gevolg: nog lagere prijzen voor de producten en voor ons lagere prijzen. Onheilspellend is dat vooral de A-merken een veer moeten laten. Die slagroom op de koffie zal straks mogelijk verdwijnen.

Groot worden als verkoper

Wat kunnen wij hier aan doen als individuele boer? Niets, vrees ik. Tegenover macht moet je macht stellen. Dat betekent dus groot worden als verkoper. Dan heb je kans dat je een vuist kunt maken.

Marktmacht van boer versnipperd

En daarin zit juist onze zwakte. We waren met FrieslandCampina onderweg naar een forse coöperatie met een verwachte marktmacht. Er is weinig van terecht gekomen. Naast FrieslandCampina hebben we nu Arla, A-ware, Fonterra,  DOC (en dus DMK) en nog andere, kleinere aanbieders. Kortom, de marktmacht van de boer is meer versnipperd dan ooit.

Ook aanbod van boer is versnipperd

En dat terwijl AH en Delhaize samen gaan om meer inkoopmacht te krijgen. Daar tegenover bieden wij als boeren een uiterst versnipperd aanbod. Niet alleen bij de zuivel, maar ook bijvoorbeeld in vlees en de tuinbouw.

Supermarkt winkelt goedkoop in onze etalage

Wonderlijk en niet logisch. We verwijten de supermarkten, dat ze door fusies steeds meer macht krijgen. Zelf willen we kunnen kiezen en zorgen er voor dat we ons aanbod breed aanbieden. Geen macht dus, maar een etalage, waar de supermarkt naar hartenlust goedkoop kan winkelen.

Samen doen we het slecht

Iedere boer doet voor zichzelf het beste, maar samen doen we het slecht. Dat kost ons geld. Daarom mogen we ons bij het actievoeren wel eens afvragen of wij veel van de politiek mogen verwachten als we onze eigen zaakjes niet op orde hebben.

Beheer
WP Admin