Redactieblog

35 reacties

Gevaarlijke supermarktfusie

We slaan op de deuren van de politiek om die te openen voor hogere prijzen voor onze producten. We gaan actievoeren in Brussel om daar te pleiten voor betere prijzen. Allemaal prima, maar haalt het wat uit?

De politiek kan de markt ook niet beïnvloeden. En die markt bepaalt de prijs. Nu dus de lage prijs. Vorig jaar de hogere.

Sterkere macht inkoop

Weet u wat ik gevaarlijker vind? De macht van de inkoop. Die wordt sterker. Zo fuseren Albert Heijn in Nederland en Delhaize in België. Of liever, AH neemt de Belgische supermarkt over. AH is veel groter.

fusie gevaarlijk voor boer

Een gevaarlijke fusie voor de boer. De nieuwe combinatie wil vooral voordelen halen uit inkoopmacht. Er moet €500 miljoen extra binnenkomen en daarvan moet een belangrijk deel worden gehaald bij de leveranciers. Dat zijn onze coöperaties en handelaren, die ons product verkopen.

Nog lagere prijzen voor producten

Dus hebben we als boer daar direct mee te maken. De duimschroeven van de leveranciers worden aangedraaid. Gevolg: nog lagere prijzen voor de producten en voor ons lagere prijzen. Onheilspellend is dat vooral de A-merken een veer moeten laten. Die slagroom op de koffie zal straks mogelijk verdwijnen.

Groot worden als verkoper

Wat kunnen wij hier aan doen als individuele boer? Niets, vrees ik. Tegenover macht moet je macht stellen. Dat betekent dus groot worden als verkoper. Dan heb je kans dat je een vuist kunt maken.

Marktmacht van boer versnipperd

En daarin zit juist onze zwakte. We waren met FrieslandCampina onderweg naar een forse coöperatie met een verwachte marktmacht. Er is weinig van terecht gekomen. Naast FrieslandCampina hebben we nu Arla, A-ware, Fonterra,  DOC (en dus DMK) en nog andere, kleinere aanbieders. Kortom, de marktmacht van de boer is meer versnipperd dan ooit.

Ook aanbod van boer is versnipperd

En dat terwijl AH en Delhaize samen gaan om meer inkoopmacht te krijgen. Daar tegenover bieden wij als boeren een uiterst versnipperd aanbod. Niet alleen bij de zuivel, maar ook bijvoorbeeld in vlees en de tuinbouw.

Supermarkt winkelt goedkoop in onze etalage

Wonderlijk en niet logisch. We verwijten de supermarkten, dat ze door fusies steeds meer macht krijgen. Zelf willen we kunnen kiezen en zorgen er voor dat we ons aanbod breed aanbieden. Geen macht dus, maar een etalage, waar de supermarkt naar hartenlust goedkoop kan winkelen.

Samen doen we het slecht

Iedere boer doet voor zichzelf het beste, maar samen doen we het slecht. Dat kost ons geld. Daarom mogen we ons bij het actievoeren wel eens afvragen of wij veel van de politiek mogen verwachten als we onze eigen zaakjes niet op orde hebben.

Laatste reacties

 • snufferman

  Wel leuk bedacht maar vergeet je niet dat als we producenten worden terug gevloten door de mededingings autoriteiten (aangestuurd door de politiek) als we gaan samenvoegen.

 • Zuperboer

  DMF#Neelie#dan weet je genoeg#hou de boerenmacht klein#dan krijg je het voedsel voor het volk voor weinig#geef ze brood en geef ze spelen.

 • agratax2

  Beste Vergaderboer, de Mededingings Autoriteit kijkt naar Marktmacht aan de aanbod zijde en vergeet gemakshalve de inkoopmacht. De fusie Delhaeze en AH moest toch worden ge screend op hun Macht richting Consument, en niet richting leveranciers. Ookal zouden de boeren per land 1 nieuwe zuivel co-op stichten met 100 % van de boeren lid en de Mededingings Autoriteit grijpt niet om wegens de wet  op Vrijheid van Vereniging dan nog hebben ze geen poot om op te staan van wege de Internationale Handels Verdragen.

 • alco1

  De naakte waarheid vergaderboer. Onmacht waarbij je de moed in de schoenen zakt.
  Steeds weer een sterkere die heerst over de kleinere.
  Zo zien we ook nog hele grote varkensboeren die de prijs bepalen bij hun kleinere voer leverancier. Die op deze manier hun hele familie kapitaal zien verdampen.
  Op dezelfde manier speelt b.v. aldi en ikea met hun leveranciers. Zij bepalen de prijs en laten hen net niet failliet gaan voor de continuiteit.

 • veldzicht

  Nou  @alco1,ik ken anders bosjes land en tuinbouwbedrijven die failiet zijn of in handen van de bank zijn,komt natuurlijk ook door te groot aanbod en de steeds grote regeldruk op het gebied van milieu en dierenwelzijn en te schrale bemesting etc, alsof al die boeren een geldboom in de tuin hebben staan waar je naar behoefte uit kan plukken, of het allemaal betaalbaar is doet vaak niet terzake,
  als induviduele boer kan je er weinig aan veranderen en moet je gewoon zorgen dat je beter bent dan het gemiddelde om je hoofd boven water te houden
  en door de mazen van de wet zien door te glippen.

 • jj.lodders1

  Produktie beperking is onze enigste macht en wat zijn we dan machtig!!!

 • alco1

  Lodders. Denk je dat iedereen dat niet beseft wat jij zegt.
  De grote vraag is echter 'HOE'.
  Melkquotum liet al zien dat een Europese regulering al geen effect had. Zie 2009.
  In de vleessector is alles nog labieler om een regeling te treffen.

 • veldzicht

  lodders,de overheid en de nma wil helemaal niet dat de boeren en tuinders machtig zijn ,daar steken ze wel een stokje voor zie de paprika en zilveruitjes telers die probeerden het ook maar werden s,nachts wel even van het bed gelicht alsof het zware criminelen waren en proberen het echt nooit meer.

 • A1967

  . AH kan goedkoper inkopen dan de kruideniers op de hoek, maw door het korte termijn denken van onze cooperaties wordt iedere concurrentie van de grote supermarkten met onze hulp om zeep geholpen waardoor ze nog lagere prijzen kunnen eisen. 
  Het wordt ook gemakkelijk vergeten dat een supermarkt helemaal niets toevoegt,  het enige wat deze doet is artikelen uitstallen en distribueren en daar grof aan verdienen.  De levensmiddelen fungeren als magneet of lokkertje om consumenten naar de super te krijgen.  Als we de macht bij de supermarkt weg willen krijgen moeten we zorgen dat we deze lokkertjes de supermarkt uit krijgen,  Dat kan als bijv de melkfabrieken eigen voedingswinkels op gaan zetten, evt samenwerken zodat alle levensmiddelen uit de supermarkt getrokken kunnen worden. Het wordt tijd voor creatieve oplossingen en niet gaan zitten wachten op hulp.
  <div>
  <div>
  <div>
  <div> </div>
  </div>
  </div>
  </div>

 • alco1

  A1967. Een goede denkwijze. Alleen kan het alleen kleinschalig. Als alle producten via eigen markten de consument moet vinden, worden deze weer zo groot, dat het hetzelfde effect zal hebben als nu de supers en hoe wil je buitenlandse stroom indammen. Daar zijn ook allerlei regeltjes voor die ons meer zullen tegenwerken met onze export dan het voordeel.

 • Mozes

  @A1967, eigen winkels lijkt mij te duur. Samen met andere levensmiddelenproducenten een eigen bezorgservice opzetten lijkt mij eerder haalbaar. 

 • Koen Franken

  Jullie vergeten wel dat Campina wel een aansprekende naam is , een merknaam welke je in elke supermarkt tegen komt . Hiervan moet je profiteren in je verkoop.
  Zie Peijnenburg koek , zij stopten met het uitleveren van hun koek toen er werd gestunt door de supermart met hun product ( naam ) .

 • Zuperboer

  Dairy Queen in NO-USA en Canada is een voorbeeld van ketenverlenging

 • Peltjes

  Ik zie er niks in. Alle winkels in de kleine dorpen verdwijnen omdat de consument een  winkel met een breed assortiment wil. En ook nog de laagste prijs, moet je daar ook nog tegen concureren. 

 • veldzicht

  zuperboer#13,wat hebben zij dan gedaan ?

 • schoenmakers1

  het is helemaal niet moeilijk, als wij hier niet via allerlei onzin kostprijsverhogingen hadden moeten slikken, konden wij zelf de prijs bepalen, immers degene met de laagste kostprijs is altijd spekloper, dus we moeten gaan voor batterijeieren, individuele huisvesting zeugen, koeien op stal, rode diesel en meer van dat soort dingen, en ja, daar is wel de politiek schuldig aan dat dit alles hier tegengewerkt wordt of zelfs helemaal niet meer is

 • bramegberts1


  Vergaderboer vergeet één ding namelijk dat wij als producenten, veel meer produceren dan er vraag is, dat maakt dat de supers of ze nu groot of middelgroot zijn scherp in kunnen kopen. Onze macht als producenten ligt alleen in het feit dat we 2 a 3 % met ons aanbod onder de vraag vanuit de supers moeten gaan zitten, dan worden ze zenuwachtig of zij de schappen wel gevuld blijven houden ?? Maar ja wie neemt daar de regie voor in handen !!

 • melkveehouder .

  Misschien is het antwoord niet méér van hetzelfde product, maar méér verschillende producten per bedrijf. Simpel gezegd: terug naar het gemengde bedrijf. Als ondernemer investeer je dan in de meest rendabele tak van je bedrijf, of omgedraaid, je steekt niet langer energie in de noodlijdende tak van het bedrijf. Afnemers worden hierdoor op enig moment geconfronteert met het feit dat hun product niet, of moeizaam, te verkrijgen valt waardoor ze flink de beurs moeten trekken. Dit zorgt uiteindelijk voor een stabielere markt met reëele prijzen voor de producent. De afnemer weet immers dat de producent niet onder de kostprijs gaat produceren. Zo gaat het in ander bedrijfstakken toch ook!
  Hoewel ik besef dat dit het keuterboergevoel opwekt, meen ik oprecht dat dit, na internationale (en dus onhaalbare) productiebeperking, een van de weinige manieren is om als individuele boer, of georganiseerde landbouworganisatie, de marktmacht terug te pakken en te ontsnappen uit de klauwen van de retail.

 • agratax2

  bramegberts1. Als boer zullen we nooit bij machte zijn, om net niet genoeg te produceren, zodat de inkopers van de Supers zenuwachtig worden. Zo lang onze grootste concurent de Multinational is, die op zijn honderdduizenden hektares in goedkoopte landen produceert kunnen we geen vuist maken. Het groot kapitaal zal elkaar steeds vinden en steunen. Willen we voor eigen parochie produceren met een vuist richting Supers, zullen we eerst de Vrije Wereld Markt moeten opzeggen en de Europese grenzen weer laten functioneren als ten tijde van Min. Mansholt. Helaas hier zal de handel ernstige bezwaren tegen hebben inclusief ons eigen cooperatieve handelsapparaat. Ze zijn in mijn ogen te bang voor het onbekende. Als onze producten zo superieur zijn zoals iedereen ons laat geloven, blijft de vraag bestaan en zal er een goede prijs uitrollen als we maar zorgen dat we niet meer maken dan voor een kosten dekkende  prijs ++ kan worden verkocht. Zolang we in Nederland denken, dat veel produceren met verlies beter is dan weining produceren met winst, zal de situatie van de boer nooit verbeteren. Ik hoor een boer altijd zeggen Hoeveel tonnen hij heeft geoogst of hoeveel dieren hij heeft afgeleverd, nooit hoor hem zeggen dat het hem boekhoudkundig geld heeft gekost.

 • alco1

  @Agratax. Steeds weer dat zelfde liedje!
  Vergeten dat de Fransen EU producten uit de vrachtwagen trokken.
  En NIEMAND denkt dat veel produceren met verlies beter is als.....
  De boer denkt individueel, niet meer dan logisch.

 • Mozes

  @agratax, de producten die uit lagelonenlanden hier naar toe komen zijn producten die wij zelf niet produceren. Ze zijn dan ook in het geheel geen concurrentie voor onze producten. Denk aan: bananen, chocola, koffie, thee, nootmuskaat, peper, rietsuiker, enz. Internationale handel is voor deze landen belangrijk om harde euro's binnen te krijgen om hun welvaartsniveau te verhogen. 

  De lage prijzen die wij momenteel in de Westerse wereld zien voor vlees en zuivel zijn een gevolg van overaanbod tegenover een tegenvallende vraag. 
  De markt voor agrarische producten is een grondstoffenmarkt. Het kenmerk van een dergelijke markt is dat vele producenten hetzelfde uitwisselbare product produceren. Productiebeperking van de een is het voordeel van de ander.  Daardoor is het onmogelijk om de productie aan te passen aan de vraag en zien wij grote prijsfluctuaties. 
  In alle grondstoffenmarkten zien wij dit verschijnsel, ook buiten de agrarische sector zoals aardolie of staal. Ook in de dienstverlening zoals de binnenscheepvaart waar vaak tegen afbraakprijzen opdrachten worden aangenomen wanneer er meer scheepscapaciteit is dan vracht. 

 • schoenmakers1

  mozes, ik denk meer aan batterijeieren en hormoonvlees

 • schoenmakers1

  cloorkip, en ga zo maar even door, we kunnen makkelijk een goed inkomen hebben, maar de politiek gunt ons dit niet, en onze belangenbehartigers doen er niks aan

 • veldzicht

  Juist @Mozes #21,je vergeet er nog bij te zeggen dat de agrarische sector afhankelijk is van het weer,een slecht  of goed groeiseizoen scheelt zo maar 25%
  hoe moet je dat van te voren inschatten? en dat nog wereldwijd.je moet voor jezelf zorgen dat je beter bent als het gemiddelde en de overheid moet zorgen voor minder lasten  en regeldruk zo dat onze concurentie positie niet nog verder achteruit gaat. zo als het nu gaat loopt het de spuigaten uit.

 • Mozes

  Wat betreft de regeldruk: we wonen in Nederland in een zeer dichtbevolkt land. In dat dichtbevolkte land hebben we ook nog eens een veedichtheid die 4 á 5 maal hoger is dan in de ons omringende landen. Als de mest van al dat vee gelijkmatig over alle grond verdeeld zou worden hebben wij veel meer mest dan verantwoord is. 
  Het is dus onvermijdelijk dat wij veel meer en strengere regels hebben dan de ons omringende landen. Als wij dezelfde regels willen hebben dan andere landen moeten wij ook dezelfde veedichtheid hebben als andere landen. 

 • Mozes

  Wat ook van grote invloed is @veldzicht, is de schommeling in vraag. Hier in West Europa is de zuivelconsumptie vrij stabiel. Of er nu economisch hoog- of laagconjunctuur is maakt voor de zuivelafzet niet zoveel uit. In veel Aziatisch landen is zuivel nog een luxe. Als het economisch meezit is er veel vraag, valt het economisch tegen, zoals nu, dan valt een groot deel van de vraag weg. Omdat er in Azië zeer veel mensen wonen heeft dat grote invloed op de wereldwijde verhouding tussen vraag en aanbod. 

  Ik zag net dat China zijn munt gaat devalueren. Dat is slecht voor de opbrengst van onze kindervoeding in China. Dus dat nadeel komt er ook nog overheen. 

 • alco1

  Kijk mozes. En daar verschillen wij in. Jij praat jezelf beperkingen aan en ik beoordeel het naar de realiteit. Met daarbij de opmerking dat het buitenland geen maatstaf hoeft te wezen. 

 • bramegberts1


  Vandaag allemaal gehoord, de melkprijs is voor de boeren met meer dan 30% gedaald terwijl de prijs in de winkel maar 5% gedaald is en waar blijft dan de marge?? Juist ja. Iedere producent één week geen melk leveren, moet je zien wat er dan gebeurd, herhaal je dit een maand lang dan zitten we zo weer op 40 ct plus, maar nogmaals wie neemt de regie in handen?? oplossingen zijn er wel alleen moeten we elkaar half staan en daar ontbreekt het aan.

 • alco1

  Pak de regie zou ik zo zeggen.
  Zoiets regelen met buren lukt nog niet, laat staan in je gemeente, laat staan in je provincie, laatstaan in je land, laat staan in je Europa en laat staan in je wereld.
  Keep on dreaming.

 • new kids

  Dus de conclusie van het verhaal in de reactie's is dat grote bedrijven ons alleen maar schade brengt. Niet alleen AH, Jumbo, Lidle en de rest. Ook onze coöperatie's maken er een potje van.
  Ik denk dat het gevaar veel meer belicht moet worden van corruptie binnen dat soort bedrijven, onbewuste corruptie. Verkoopmedewerkers die omdat het toch niet hun eigen is te gemakkelijk voedselgrondstof verkopen voor te lage prijzen. En hoe groter de bedrijven, des te meer dit gebeurd.
  Er zijn veel coöperaties waar lang niet genoeg inspanning wordt gepleegd om het onderste uit de (melkkan) te halen.
  En wij met onze ledenraden denken het allemaal te kunnen controleren, maar u zit er niet bij als de salesmanager met de inkoopmanager van AH aan tafel zit in een chique tent met alles er op en er aan.
  Ik denk juist dat versnippering van bedrijven ons hogere prijzen brengt, en aan onze inkoopkant lagere prijzen. En dat komt door onbewuste corruptie, het vreten van de grote hoop door de mensen die in de periiferie van de sector werken bij de megacoöperiatie's. Te weinig vechten voor het hoogst haalbare.  

 • Mozes

  @new kids, jij denkt dus dat kleine versnipperde coöperaties bij overaanbod in de markt wel een hoge prijs kunnen realiseren? 
  Ik verbaas mij iedere keer weer wat mensen uitdenken om het probleem van overaanbod te ontkennen. 
  Ook grote coöperaties kunnen het probleem van overaanbod en de daaruit voortkomende lage prijs niet oplossen. Ze kunnen wel export naar het buitenland opzetten, verschillende producten maken, merken ontwikkelen, verschillende afzetkanalen bedienen, enz, om daarmee een beter deel van de marge binnen te halen. Maar een stabiele hoge melkprijs realiseren, ongeacht het overaanbod, kunnen zij ook niet. 

 • veldzicht

  Interfentie werkt niet (1 milioen ton boter 1 milioen ton melkpoeder in opslag)
  melkquotering helpt niet ook lage prijzen,en met z,n allen afspreken wereldwijd minder te produceren lukt al helemaal niet,kortom, gewoon afwachten en hopen op betere tijden en de broekriem een gaatje strakker zetten.
  (en zo slecht is het voor de meesten nu ook weer niet)

 • alco1

  De wetten der natuur.
  De sterksten overwinnen.

 • alco1

  Mozes. We moeten maar denken: Een boer in het nauw, maakt hoopvolle gedachten.
  Wat we moeten bewerkstelligen is dat de overheid er zich niet teveel mee bemoeit.
  Iedereen denkt zo langzamerhand dat ze wel bemoederd worden.
  Kijk eens naar de Fransen.
  Het is zoals Lubbers het al jaren geleden zei.
  De landbouw krijgt geen bevoorrechte positie t.o.v. de burger.

 • Melkboerkes

  Terug naar de kleine cooperatie.
  het is toch van de gekke dat de producent voor de AH maffia dagelijks in het zweet zijn aanschijns, deze aandelhouders helpt te verrijken. 
  Het zou verboden moeten worden

Laad alle reacties (31)

Of registreer je om te kunnen reageren.