Redactieblog

2668 x bekeken 8 reacties

Geen goed gevoel

Uit onderzoek is bekend dat beslissingen op basis van gevoel en niet op basis van rationaliteit worden genomen. Zelf denk ik altijd dat ik een zakelijke onderbouwing ten grondslag leg aan beslissingen. Dat komt, volgens de psychologen, omdat wij eerst een beslissing op gevoel nemen en vervolgens enige tijd besteden aan de onderbouwing met zakelijke argumenten.

Hoe dan ook, er zijn veel beslissingen waar je geen goed gevoel aan overhoudt. Neem nu maar eens de genetisch gemodificeerde organismen, de zogenoemde ggo's. Daarover woedt momenteel een heftige discussie, in Europa en ook in Nederland. Moeten we die ggo's nu wel of niet toelaten en wie moet daar dan over beslissen: politiek of wetenschap, op Europees niveau of op het niveau van de lidstaten?

De voorstanders van ggo's kunnen hun zakelijke argumenten op tafel leggen, maar ik heb er geen goed gevoel over. Trouwens ook niet bij doorgeschoten traditionele veredeling. Soms kom je eruit door te kijken wie voor of tegen is en waar je je dan het liefst bij aansluit. Hoef je zelf verder niet na te denken. Bijvoorbeeld: de VVD is voor, dat is een contra-indicatie. Maar ja, als de Partij voor de Dieren dan tegen is, kun je daar ook weer niet in meegaan. Zo kom je er dus niet altijd uit. Als Wilders voor Zwarte Piet is, ben ik er tegen. Moeten we het dan eens zijn met de Verenigde Naties en dus inderdaad tegen Zwarte Piet zijn? Mijn gevoel zegt van niet.

Boeren zijn misschien wel de minst rationele beslissers van allemaal. Zij laten zich gek maken door 'de grond van de buurman die maar een keer te koop is', door de bevrijdingsdag van het melkquotum, door lage prijzen. Rationele beslissingen zijn ver te zoeken.

De mooiste verhalen vind ik altijd van boeren die de zaken heel anders gaan aanpakken omdat ze zich daar beter bij voelen. Zij gaan biologisch boeren, een zorgtak beginnen, toeristen rondleiden, varkens in de wei laten lopen, afspraken met sterrenrestaurants maken. Mooi, maar lang niet altijd rationeel. En misschien is dat ook goed: je beslist toch op basis van gevoel. En als boeren dat doen, kunnen zij zich misschien ook voorstellen dat anderen vaak niet zo'n goed gevoel bij de landbouw hebben. Zo bezien zijn de boeren de Grieken van Nederland.

Laatste reacties

 • alco1

  Mensen zijn kudde dieren en lopen al gauw een hype achterna.
  Zo was er een anoniem optreden van U2. Mensen liepen er ongeinteresseerd langs, maar toen de vermomming afging ontstond er een media gekte.

 • John*

  of je nu gevoel toetst met zakelijke argumenten of bij probeert bij zakelijke argumenten een goed gevoel te krijgen maakt mij niet zoveel uit. Het moet allebei kloppen voordat een keuze gemaakt wordt.

 • fietskip

  Willem, bij de Grieken denk ik aan bewuste wanbetaling bij de boeren niet. Of mag ik ook mijn hypotheek niet betalen en moet de Nederlandse overheid die dan maar kwijtschelden?

 • veldzicht

  Alco 1 #1, Een vergelijking van lik m,n vestje,net of je voor een nep  Rembrandt
  staat te kwijlen hoe mooi het is tot blijkt dat ie vals.

 • farmerbn

  Net alsof hij beter is dan de boeren. Hij zegt dat iedereen het doet maar hijzelf niet. Boter op zijn hoofd!

 • piethermus1

  Mensen maken fouten en wij boeren dus ook. Maar in ons vak is het zaak te leren van die fouten, omdat het opnieuw maken van dezelfde fout ons weer geld kost. In die zin zijn diegene die boer zijn juist vaak uiterst rationeel. We nemen waar, denken er over na en trekken dan hopelijk de juiste rationele conclusies en handelen er vervolgens maar. Volgens mij zijn juist boeren vaak uiterst rationeel en verstandig in hun dagelijkse werk.
  M.b.t grote beslissingen en grote keuzes, zie je vaak wel een soort van groepsdruk en derhalve een zeer zwak rationeel keuzebeeld bi ons boeren. We kiezen dan soms ook makkelijk voor de bling-bling-trekker of iets anders waarmee we als een pauw kunnen pronken. Bovendien papagaaien we elkaar graag na. In die zin is het dan ook vaak beter anti-cyclisch te denken en handelen. Vaak is tegen de stroom in, tegen de algemene boerentrend in vaak verstandiger. In ieder geval zelf blijven nadenken, zelf waarnemen en zelf proberen de juiste conclusies te trekken. Moeilijk!

 • Mozes

  Beslissingen vanuit gevoel zijn vaak rationele beslissingen ten dienste van behoeftes die je niet expliciet aan jezelf wilt erkennen. 

 • cornelis 22

  Als we de Grieken van NL zijn wat denkt mijnheer Bruijl dan wel hoe hij als ambtenaar door die z.g. Grieken genoemd wordt. Mijnheer met zijn baard en hoed profileert zich als een halve hippie en ondertussen maar zakken vullen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.