Commentaar

3390 x bekeken 19 reacties

Fosfaatrecht splijt boer én kabinet

Letterlijk zegt ze het niet, VVD-politica Helma Lodders, maar de goede verstaander heeft genoeg. De VVD wil af van fosfaatrechten.

Staatssecretaris Sharon Dijksma moet volgens haar terug naar Brussel om het fosfaatplafond van tafel te krijgen. Dijksma gaat er juist prat op dat zij onder andere met dit plafond derogatie voor Nederland binnenhaalde. VVD, met steun van CDA en SGP, wil nu eerst gedegen cijfers over fosfaatproductie.

Extra investeringen dreigen

Lodders speelt in op de emotie van het moment. Invoering van fosfaatrechten leidt in de praktijk tot grote problemen. Veehouders hebben in de afgelopen tijd veel geld gestoken in grond en stallen. Extra investeringen dreigen nu voor fosfaatrechten.

Stilstaan bij regelgeving

Het is goed om af en toe stil te staan bij uitgangspunten voor regelgeving, én regelgeving zelf. Voor veehouders wordt het vrijwel onmogelijk om nog alle wetten, regels en verordeningen die de bedrijfsvoering aangaan, te bevatten. Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) ook is zo'n ingewikkeld traject, daar waar provincie Noord-Brabant nog een extra pakketje opstapelde. En waar zaterdag het Besluit emissiearme huisvesting, onderdeel van PAS, inging. En zo zijn er nog veel grote en kleine zaken te noemen.

Duidelijkheid al een stap

Niet om direct volledige vrijheid te bepleiten, maar het kabinet Rutte zou eens naar een kerndoelstelling van deze regeringsperiode kunnen kijken: verminderen van regeldruk. Duidelijkheid zou al een stap zijn. Voor ondernemers is niks ergers dan onzekerheid.

Laatste reacties

 • John*

  plafonds hebben niets met duurzaam boeren te maken. milieuruimte moet je creeeren en verdienen niet kopen. een plafond lost niets op en laat alleen de kostprijs maar stijgen. Zonder plafond zal dit ook wel even gebeuren maar dan komt er wel een natuurlijk economisch evenwicht waarmee we concurrerend blijven in europa.

 • boeren

  Het wordt nog een spannende najaar voor iedereen. Zal vvd of pvda het kabinet laten vallen of gaat er iemand straks met dom gelul zich eruit praten. Verhoog gewoon de normen en laat de melk maar stromen. Dan merken wij vanzelf wel wie als eerste omvalt.

 • wmeulemanjr1

  Misschien toch jammer voor de adverteerders van de fosfaat-handel als dit niet dreigt Door te gaan. Zou ook heel sneu zijn voor de op termijn stoppende boer die op dit moment heel goed in de watten gelegd word Door de LTO.

 • massan

  <span style='text-decoration: underline;'>Helma Lodders heeft volkomen gelijk</span>. Ga eerst naar Brussel en geef aan wat we in Nederland al hebben gedaan aan mestverwerking en dergelijke. Het kan toch niet zo zijn dat zomaar wordt vastgehouden aan uitgangspunten van meer dan 10 jaar oud en dat niet wordt geprobeerd om in Brussel met goede argumenten het fosfaatplafond op te heffen. We vragen toch niet iets wat niet te onderbouwen is. Het fosfaatplafond is een totaal onzinnig iets; alle boeren moeten nu al zorgen dat hun mest verantwoord wordt afgezet of verwerkt.
  De regelgeving is voor de boeren nu al niet meer te volgen; bestaande regelgeving is al moeilijk te behappen, maar met de komst van de melkveewet en PAS zien de boeren door de bomen het bos niet meer. Laat staan dat hier nog de fosfaatrechten bijkomen. Hoe heeft het toch zover kunnen komen?
  Eén ding vind ik heel jammer. Dat niet de LTO (Romijn) met deze argumenten op de proppen is gekomen maar dat VVD, CDA en SGP nu degene zijn met het gezonde verstand.
  LTO wordt een wakker en zit niet de hele tijd te soebatten met Sharon Dijksma.
  Kom nu eens echt op voor de belangen van de boeren in Nederland.   

 • koestal

  Massan,ik ben het helemaal met je eens !

 • BO(skabout)ER

  zoals ik langer dacht, de politieke rechtse partijen komen nog meer op voor de boeren op als ons eigen LTO en andere boerengroeperingen. Het fosfaatplafond moet ter discussie gesteld worden, we hebben genoeg aan de melkveewet.  

 • DJ-D

  #4 Goede reactie massan. En  zou er nog aan toevoegen: en niet alleen maar voor de intensieve boeren en potentiele stoppers.


 • A.J. Breukink

  de grote lijn met het meeste draagvlak is nog steeds GEEN GROND GEEN PRODUKTIE dat is de veehouderij jaren voorgehouden een ommezwaai van 180 graden geeft heel veel problemen voor dijksma ook met de fractie.s in de tweede kamer ik denk dat de meeste veehouders zich te veel zorgen maken

 • Klaasvaak

  Ze moeten ook eens ophouden dat het voor de stoppers een leuke meevaller is....

  Haal direct de fosfaat van de stoppers uit de markt. 
  Als ze wat aan productiemiddelen hadden willen verdienen hadden ze drie jaar eerder moeten stoppen.

 • KGB

  Aan omringende landen vragen of wij in NL meer melk mogen produceren?
  <h1>Zullen de Fransen wel goed vinden,die zijn al heel tevreden met de huidige melkprijs!!</h1>

 • agratax2

  @boeren. Dit Kabinet zal niet vallen over dit boeren probleem. Je hebt hopelijk net als ik gelezen dat de staatsecretaris naar Brussel moet om te praten over de milieu / mest doelstellingen. Komt hier niets nieuws uit dan kunnen beide partijen met opgeheven hoofd zeggen; 'Middels onze staatssecretaris hebben we alles gedaan wat in ons vermogen ligt. Helaas Brussel wou niet'. Ookal komt er en oplossing voor het fosfaat / mest hoe dan ook het zal het huidige zuivel probleem (te lage prijs) niet oplossen. Ik verwacht uit Brussel eerder een tegen voorstel waar alle Europese zuivelboeren baat bij hebben. Prijsregulering gekoppeld aan productie beheersing middels aantal koeien per hectare o.i.d.. We moeten niet denken dat we een uitzonderingspositie binnen de EU krijgen nu er veel te veel melk in Europa is.

 • alco1

  Ik ben bang dat ze opgetogen terugkomt met een kleine tegoedkoming. Daarmee krijgt echter Brussel precies zijn wil, want net als in koehandel wordt er eerst teveel gevraagd. Dezelfde procedure als waarin het LTO al zoveel jaren ingetrapt is.

 • alco1

  Alweer de drie punten waar ze zich in Brussel mee mogen bemoeien.
  \
  1  De tolerantie naar buren
  2  Goede verzorging van de dieren
  3  Geen grond(water) vervuiling

 • vink


  Verwacht  niets van VVD en CDA, allemaal getoeter voor de buhne.

 • Jano

  Goed gezien, Vink

 • Foxxy

  Na het scoren van louter negens en tienen op ons examen ( Ammoniak uitstoot van 7,1 % naar minder dan 3,5 % terug te hebben gebracht, en NOG niet onder het ammoniak-plafond !) Dierwelzijn, Koeien buiten  ! Mest excretie-normen die voor onderbemesting gaan zorgen ! Een Fosfaat-plafond wat compleet NERGENS op slaat (1983 2,5 miljoen koeien , tegen nu 1,7 miljoen )

  Maken ze ons het examen zo ontzettend moeilijk , dat feitelijk 99 % van onze totale agrarische sector voor dit examen gaat zakken !!!

  (tsjah , behalve misschien de latente ondernemers,zonder opvolger , die niets ge-investeerd hebben met het oog op de toekomst ! Dus zonder opvolger zijn we die ook kwijt )!

  Zullen ze nou nooit in Den Haag denken, goh, de verkeersbijdrage aan ammoniak is gestegen ? die van vee is gedaald ?

  of goh, Fosfaat, dat zit in voeding, en komt terug ,ook in de ontlasting, van ons, personen ?

  of goh, Tsjah, als er geen mest op de Nederlandse gronden komt, groeit er niets, en zullen al die plantjes ook geen zuurstof produceren, en ook geen CO2 van al onze auto-en fabrieks- uitlaatgassen binden in nuttige stoffen ?

  Eerst pakken ze ons loon (inflatieloze levensmiddelenproduktie sedert de 80s )
  Dan pakken ze door de regelgeving onze groei (voor die droge boterham ) af
  Daarmede ook onze arbeidsvreugde !
  Uiteindelijk pakken ze zichzelf het goedkope voedsel af • Foxxy

  Straks zegt iedereen : goh, wat was het hier vroeger mooi met al die boerderijen ! Waar zijn ze gebleven !

  Zet m op CDA en VVD

 • Peerke1

  Helemaal mee eens Massan. Dijksma zet de BV Holland helemaal op slot en de Russen krijgen alles wat ze willen hebben van Poetin om zelfvoorzienend voedsel te produceren. Ze hebben ons niet meer nodig.

 • Burnetti

  @peerke1: de BV Holland is een zeepbel als hij ingeklaard klapt na een handelsboycot en een paar maanden lagere prijzen. Zonder marktbescherming konden we in de gouden eeuw bergen geld verdienen. Tegenwoordig zijn landen zelfvoorzienend. In onderontwikkelde landen zonder effectieve productie ligt markt. Maar het geld van de Russen lokt te veel.
  het is een keuze van de handel om aan dit soort landen te leveren. Maar hang je economie er niet aan op. De BV Holland kan prima met minder export. De producenten blijven met overschot zitten en dat bewijst dat we teveel hebben gemaakt. Lagere school economie. Overschot geeft lagere prijs.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.