Commentaar

19 reactieslaatste update:1 sep 2015

Chauvinisme brengt weinig goeds

In de grotere landen om ons heen tiert het chauvinisme welig als het om voeding gaat. En het wordt alleen maar erger.

De Franse boeren koelen hun woede op vrachtwagens die buitenlandse waar transporteren. De gendarme knijpt een oogje toe en de minister verzekert de Franse boeren dat ze alles zal doen om Franse waar aan te prijzen én af te nemen.

In Engeland geen vrachtwagenplunderingen maar verder is het daar niet veel beter. Daar is het overal 'buy British' wat de klok slaat. De etiketten met de Union Jack schreeuwen je toe in de supermarkt. Ook Duitsland, dat toch altijd een trouwhartige afnemer was van exportland Nederland, gaat steeds meer deze kant op. Vlees moet tegenwoordig liefst komen van dieren die op Duitse bodem zijn gefokt en geslacht, herkenbaar aan het logo 'DDD'.

Dit is erg bedreigend voor een exportland als Nederland, dat overigens zijn eigen uitingsvorm heeft van chauvinisme. Nederlanders gaan er juist prat op dat ze exportkampioen zijn. We vinden dat de hele wereld van ons moet leren hoe ze landbouw moeten bedrijven. Ook dat laat weinig ruimte aan anderen.

Er zijn vast allemaal verklaringen voor deze groei van de doorgeslagen eigendunk. Heimwee naar vroeger toen de wereld overzichtelijk was? Een reactie op de mondialisering? Een wat naïef streven naar korte kringlopen? Hoe het ook zij, met een beetje trots is niet zo veel mis, maar als het doorschiet krijg je chauvinisme en dat levert weinig goeds.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Produceren voor een markt die er niet is of niet bereikbaar is.

 • Burnetti

  Tijdens de internet discussie in 2011 werd dit geschreven. Mensen werden voor gek verklaard want handel was de kracht van de Nederlandse economie. Een zeepbel.

 • alco1

  Landbouw is inderdaad de kracht van de Nederlandse economie.
  Elk land heeft zijn eigen 'overproductie'.
  Het éne land olie of auto's of sinasappels of electronica en ga zo maar door.
  Nederland dus landbouw. Maar gezien de situatie nou met al het chauvinisme in de wereld een penibele situatie ( Rusland en de oproer al dichtbij huis )
  We moeten maar een ruilhandel beginnen.

 • agratax2

  Jan dit chauvinisme had na al die jaren EU niet meer nationaal moeten zijn maar Europees gevoel moeten zijn. Het is de politiek niet gelukt om in 60 jaar een Europees gevoel te kweken. Dit zou wel eens de doodsteek voor een Machtig Europa kunnen zijn. Ten tijde van voorspoed gunt men elkaar nog wel een eitje en kaasje, maar nu het even tegen zit trekt een ieder zich terug achter zijn eigen dijken en bergketens. Weg Europa terug soevereine staatjes en nationale gevoelens.   

 • pieter p

  Ja het wordt tijd dat we voor onze eigen markt produceren. Heeft een land tekort, dan maar ruilhandel

 • Fermer

  De export van zuivel uit Europese landen heeft een flinke knauw gehad las ik hier enkele dagen geleden. Na de sluiting van Rusland en het afhaken van China wordt koortsachtig gezocht naar andere exportbestemmingen. Nederland lukt dit beter dan andere Europese landen stond er toen bij.
  Dit is te verklaren doordat Nederlandse zuivel nu niet buiten de EU geexporteed wordt, maar binnen de EU. In die EU landen wordt nu de prijs erg gedrukt door extra aanbod, tegen afbraakprijzen. Landen die zelf genoeg hebben worden door buurlanden daardoor gedwongen hun eigen productie verderop te exporten, tegen nog lagere prijzen.Er werd niet toevallig een vracht Nederlandse melkpoeder in Frankrijk aangehouden en geloosd door actie-voerende boeren. Door dit soort praktijken van Nederlandse zuivelbedrijven, maar ook vlees en andere agrarische producten, is de woede van de Franse boeren te verklaren.
  Nederlandse melkveehouders hadden toch de mond vol de wereld te willen voeden en daarvoor tegen de klippen op te willen uitbreidden? Welnu, exporteer dan jullie waar naar hongerige arme landen en neem genoegen met de prijs die men daar KAN betalen.  

 • alco1

  Pieter. Als we alleen voor eigen markt produceren, zijn we zeer gauw net als Griekenland tot de bedelstaf veroordeeld.
  Nee olie, auto's, electronica betalen met eieren vlees en melkproducten.

 • alco1

  Nou zal er ook wel weer een gochemert komen met dat we veel meer export hebben dan import. Goed betalen we ook vakanties, buitenlandse arbeiders, ontwikkelingshulp, AOWers ook met kaas.

 • Mozes

  Wat een kletsverhaal @emmerei #6. Er is geen enkele aanwijzing dat er meer Nederlandse zuivel naar Frankrijk gaat vanwege de Russische boycot. De Russische boycot heeft voor de Nederlandse zuivel vooral betrekking op kaas en niet op melkpoeder. Die Nederlandse vrachtwagen met melkpoeder die ze in Frankrijk geplunderd hebben, wat voor poeder was dat? Ik hou er sterk rekening mee dat dat een speciaal soort poeder was die in Frakrijk niet gemaakt wordt. 

  Wat doen overigens drinkyogurts van Danone in Nederlandse winkels? Wij maken in Nederland toch genoeg drinkyogurts dat wij toch geen Franse nodig hebben? 

 • pieter p

  @Mozes, is geen klets verhaal wat emmerei schrijft. Er wordt in Frankrijk al meerdere maanden kaas voor een paar € per kilo gedumpt

 • Mozes

  @pieter P, er worden geen kazen 'gedumpt'. Er worden in Frankrijk typische Nederlandse kazen verkocht net zoals Frankrijk typische Franse kazen in Nederland verkoopt. 

 • Fermer

  @Mozes 9, geen enkele aanwijzing? Jij weet toch alles van FC, waar gaat hun export dan nu heen ipv Rusland? En speciale poeder, laat me niet lachen. Franse fabrieken maken alles en zeker net zo goed als FC, zie de verwaardingscijfers van de melk. Daar kan FC nog een puntje aan zuigen!

 • Mozes

  @emmerei, je hebt nog geen antwoord gegeven waarom er drinkyogurts van Danone in Nederlandse winkels liggen. Die drinkyogurts maken wij in Nederland toch ook zelf. Ook heb je mij nog niet uitgelegd waarom er geen Nederlandse kazen in Franse winkels kunnen liggen terwijl er wel Franse kazen in Nederlandse winkels liggen. 

 • Fermer

  @Mozes dit is handel als voorheen. Nu gaat het over de 'grote uitbreidingsmelk' in Nederland, om de wereld te voeden zo werd gesteld.
  Nu bederven jullie er de markt van je naaste collega's mee. Handel is handel zul je wel zeggen, maar ik vind dat de Franse Boer groot gelijk heeft die handel te willen weren. Het is gewoon dumpen, net zoals vroeger de ontwikkelingshulp, plaatselijke boeren naar de kl.ten helpen om van je eigen overschot af te komen. En overschot is het momenteel, voor de fabrieken geen bezwaar, elke liter z'n marge, maar voor de boer funest.

 • husky

  Het voormalige NUTRICIA is in hande van DANONE,
  zo moeilijk is het dan niet wat  waar in het schap ligt

 • Mozes

  @emmerei, sinds wanneer heeft Frankrijk een eigen markt met een eigen prijsniveau los van de rest van de wereld? 
  Hoe kunnen de Franse boeren bij het plunderen van vrachtwagens onderscheid maken tussen 'zuivel als voorheen' en die zogenaamde 'uitbreidingszuivel'?  
  Ik heb de indruk dat ze in Frankrijk van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten verzinnen om een zondebok buiten Frankrijk te vinden. 
  Denken die gekke Franse boeren nu werkelijk dat wanneer de melkprijs over de hele wereld inzakt hun melkprijs wel een hoog niveau kan houden wanneer de naaste buren maar anders doen? 

 • piethermus1

  Da Fransen hebben ook geprobeerd via chauvinistisch protectionistische wijze hun industrien te verdedigen en behouden. Alleen probeerden ze dat met relatief inferieure zooi zoals de Franse auto's (en electronica) van de jaren 70 en begin 80. Pas toen men inzag dat die onbetrouwbare roestbakken niet verkochten en men toch een kwaliteitslag maakte, bleek dat de redding en kon men weer concurreren. Maar telkens slaat bij de Fransen de neiging tot protecionisme toe als het eens wat tegenzit. M.b.t. landbouw idem dito.
  Als Fransen (en anderen) onze kwaliteitslandbouwproducten  vernielen of weigeren, wellicht is het dan slim om hun Peugeots, Citroens, Renaults te boycotten. Kijken of de Franse regring dit leuk zal vinden. (Voor andere landengeldt dit dan m.b.t.  hun merken en spullen).

 • pieter p

  piethermus1, heel goed gezegd, gewoon ieder land niet meer exporteren. Nederland ook zijn zuivel gewoon binnenhouden

 • Peltjes

  Dus 30 % minder melk aan de melkfabriek leveren en ook nog een beter inkomen? Ik ben voor maar zie dat niet gebeuren.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.