AlgemeenOpinie

Boerenbelang wortelt bij Agrifirm

Agrifrirm keert weer belangrijke bedragen uit aan Ledenvoordeel. Nu aan deelnemers aan de afzetpool voor uien en leveranciers van granen, ook biologische.

Dit komt bovenop het Ledenvoordeel dat leden ontvangen over door hun afgenomen producten. “Agrifirm stelt de boer nog centraal”, zegt Hanna. “Beter dan ForFarmers. Die hebben maar één doel en dat is naar de beurs met de voormalige coöperatie. In de gepresenteerde toekomstplannen van Agrifirm is het belang van de boer echter uitgangspunt. Dat voelt goed.”

Richten op kerntaken

Agrifirm zit trouwens wel in een veranderingsproces. Vorig jaar is een stelletje directeuren weggewerkt en er worden taken, die niet tot kern worden gerekend, afgestoten. Bewust. “Alles wat je aandacht geeft, groeit en vraagt meer aandacht”, zegt topman Loman.  De organisatie werd daardoor te breed en kreeg alles te weinig aandacht. In de afgeslankte organisatie wil men zich straks richten op de kerntaken, die rechtstreeks met de boer te maken hebben.

Begeleiding van de boer

“Ik vind het ook goed dat de nadruk wordt gelegd op begeleiding van de boer”, zegt Hanna. “Onderzoek en ontwikkeling en de vertaling daarvan naar de boerenbedrijven wordt een hoofdtaak. Het wordt maatwerk, gericht op de individuele boer en zijn bedrijf.”

Warm gevoel

Ik kan niet nalaten op te merken dat de hele nieuwe strategie ook is uitgewerkt om Agrifirm winstgevender te maken. De winst moet van €20 naar €30 miljoen. Dat zal ook bij de boer vandaan moeten komen. Die betaalt de producten, die hij van Agrifirm afneemt. “Je zeurt”, snibt Hanna.”Wees nu eens tevreden dat er een coöperatie is die hart voor de boer toont. Dat hebben we bij ForFarmers niet meer. En ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst met de komst van digitale mogelijkheden op een heel andere wijze zullen boeren. Als daar een grote coöperatie als Agrifirm voorop loopt, krijg ik daar een warm gevoel bij”.

Dat gevoel van Hanna wil ik niet verstoren. Vooral omdat ik ook vind dat Agrifirm nu de juiste toon voor de toekomst kiest. Alleen nog zien of het ook uitgevoerd wordt. Dan pas geloven.

Beheer
WP Admin