Redactieblog

3199 x bekeken 6 reacties

Boerenbelang wortelt bij Agrifirm

Agrifrirm keert weer belangrijke bedragen uit aan Ledenvoordeel. Nu aan deelnemers aan de afzetpool voor uien en leveranciers van granen, ook biologische.

Dit komt bovenop het Ledenvoordeel dat leden ontvangen over door hun afgenomen producten. "Agrifirm stelt de boer nog centraal", zegt Hanna. "Beter dan ForFarmers. Die hebben maar één doel en dat is naar de beurs met de voormalige coöperatie. In de gepresenteerde toekomstplannen van Agrifirm is het belang van de boer echter uitgangspunt. Dat voelt goed."

Richten op kerntaken

Agrifirm zit trouwens wel in een veranderingsproces. Vorig jaar is een stelletje directeuren weggewerkt en er worden taken, die niet tot kern worden gerekend, afgestoten. Bewust. "Alles wat je aandacht geeft, groeit en vraagt meer aandacht", zegt topman Loman.  De organisatie werd daardoor te breed en kreeg alles te weinig aandacht. In de afgeslankte organisatie wil men zich straks richten op de kerntaken, die rechtstreeks met de boer te maken hebben.

Begeleiding van de boer

"Ik vind het ook goed dat de nadruk wordt gelegd op begeleiding van de boer", zegt Hanna. "Onderzoek en ontwikkeling en de vertaling daarvan naar de boerenbedrijven wordt een hoofdtaak. Het wordt maatwerk, gericht op de individuele boer en zijn bedrijf."

Warm gevoel

Ik kan niet nalaten op te merken dat de hele nieuwe strategie ook is uitgewerkt om Agrifirm winstgevender te maken. De winst moet van €20 naar €30 miljoen. Dat zal ook bij de boer vandaan moeten komen. Die betaalt de producten, die hij van Agrifirm afneemt. "Je zeurt", snibt Hanna."Wees nu eens tevreden dat er een coöperatie is die hart voor de boer toont. Dat hebben we bij ForFarmers niet meer. En ik ben er van overtuigd dat we in de toekomst met de komst van digitale mogelijkheden op een heel andere wijze zullen boeren. Als daar een grote coöperatie als Agrifirm voorop loopt, krijg ik daar een warm gevoel bij".

Dat gevoel van Hanna wil ik niet verstoren. Vooral omdat ik ook vind dat Agrifirm nu de juiste toon voor de toekomst kiest. Alleen nog zien of het ook uitgevoerd wordt. Dan pas geloven.

Laatste reacties

 • farmer4life1

  Veel boeren cooperaties zijn niets meer dan zoethouders voor de boeren. Agrifirm houdt bepaalde prijzen kunstmatig laag voor eigen boeren. 
  De mestprijzen worden kunstmatig hoog gehouden door Agrifirm. 

  Kijk naar CRV een super logge organisatie die totaal niet efficient is. CAO is ontzettend goed, werknemers kunnen al rondkomen van een halve FTE
  FC precies hetzelfde. Kan allemaal nog wel wat effienter. 

  Natuurlijk hebben boeren er een aandeel in. Zo kunnen ze de organisaties zoals hierboven niet kapot laten gaan. Soort van bankensector die aan het infus is bij de overheid. Zo zitten de cooperaties aan het infus bij ons, boeren. 


 • Mozes

  @Farmer4life, hoezo liggen coöperaties bij de boeren aan het infuus? Onderzoek heeft aangetoond dat in landen met sterke coöperaties boeren meer beuren voor hun producten en minder betalen voor hun grondstoffen. 
  Als coöperaties werkelijk zoveel minder efficiënt werken dan particuliere bedrijven waarom zijn ze qua prijs dan zoveel gunstiger voor de boer? 

 • Mozes

  @Farmer4life, hoezo liggen coöperaties bij de boeren aan het infuus? Onderzoek heeft aangetoond dat in landen met sterke coöperaties boeren meer beuren voor hun producten en minder betalen voor hun grondstoffen. 
  Als coöperaties werkelijk zoveel minder efficiënt werken dan particuliere bedrijven waarom zijn ze qua prijs dan zoveel gunstiger voor de boer?

 • aardappelboer

  Nou ik haal ook wel produkten bij een particulier bedrijf vandaan en betaal daar hetzelfde als bij agrifirm en soms nog iets minder dus zoveel voordeel heeft agrifirm niet. Ik vind dat je met zo'n grote cooperatie meer voordeel zou moeten hebben. 

 • Frank Spiekker

  @aardappelboer,
  de prijsvergelijking is dat inclusief of exclusief ledenvoordeel?
  bij cooperaties krijg je 1 keer per jaar een bepaald percentage bijgeschreven.


 • agratax2

  Laten we blij zijn dat er een Agrifirm is die de vrije handel in toom houdt. of de Handel nu dezelfde prijs voor de kunstmest rekent dan de co-op doet niet ter zake, zolang de co-op de prijs dicteert in de goede richting voor de koper. Er is perslot een bodem in de prijs waaronder het niet meer gaat. Ik moet helaas cconcluderen dat er verschillende co-ops zijn die zich hebben laten verleiden om richting vrijehandel te gaan door leden kapitaal tot aandelenkapitaal te maken en daarna via de beurs meer geld aan te trekken, omdat directie en bestuur leven in de waan van Groter betekent Goedkoper en dus is fusie na fusie hun weg. Tot nu toe heb ik nog niet gehoord van de leden van deze (ex) co-ops dat zij echt veel beter af zijn dan hun collega's die bij de locale handel of de niet gefuseerde co-op hun zaken doen. Natuurlijk zal hier een excuus voor zijn, aanloop tijd, beursperformance, beurskoers etc. Hier heb ik als boer toch geen boodschap aan ik wil mijn boederij laten floreren en niet mijn ex co-op laten floreren op de beurs met als gevolg een overname op termijn door een op handelswinst beluste investeerder, die geen boodschap heeft aan de kleine aandeelhouders en al helemaal niet aan de afnemers / leveranciers van het bedrijf.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.