Redactieblog

16 reacties

Boegbeeld gezocht

LTO-Noord zoekt een nieuwe voorzitter. Siem Jan Schenk heeft lang genoeg rondgelopen in het agrarische wereldje. Hij gaat, eindelijk, plaatsmaken.

Ik schrijf bewust: eindelijk. Niet omdat hij niet competent is als bestuurder, maar zijn houdbaarheidsdatum is verstreken.  Job rotation heeft  lang op zich laten wachten; het waterschap bracht uitkomst.

Een echte polderaar

Hij is een kwaliteitsbestuurder. Een echte polderaar, toegankelijk voor een ieder en kan zich in gezelschap van divers pluimage prima handhaven. Heeft geen geldingsdrang, maar laat beslist niet over zich heen lopen. Heeft tact om zijn opvatting op een goede manier in te brengen. Siem Jan is ooit in de varkenshouderijvakgroep begonnen, daarna melkveehouderij, een paar perioden voorzitter en sluit nu zijn loopbaan af als algemeen voorzitter LTO-Noord.

Niet voor de voeten lopen

In zijn melkveehouderijtijd achtervolgde zijn varkenshouderijperiode hem wel eens en in zijn algemeen voorzittersperiode had hij wel eens last van zijn melkveehoudersimago. Toch heeft hij zich op een goede manier van zijn taak gekweten, nimmer verloochende hij zijn vorige verantwoordelijkheden, maar liep de specifieke voorzitter ook niet voor de voeten. Hij heeft de verscheidenheid van de regio's met ruimtelijke orde, water-  en milieuthema's goed weten te combineren met sectorale aangelegenheden. Soms zijn belangen van sectoren tegengesteld en dan heb je een hele uitdaging daar brood van te bakken. Interessant zou zijn te weten van Schenk of hij de, onder ander door mij gewenste, ontschotting van sectorfosfaat, ook ziet zitten.

Leg de lat hoog

Ook algemeen LTO-voorzitter Albert Jan Maat gaat bijna stoppen en ZLTO'er Hans Huijbers heeft landelijk glans verloren. Opnieuw een kans om eenwording van LTO-Nederland te bewerkstelligen. Dat is een van mijn boodschappen aan het adres van het nieuwe LTO-Noord boegbeeld. Daarvoor moet de vrouw/man kennis van zaken hebben, persoonlijkheid en uitstraling. Het tekort aan het ene kan het andere wat compenseren.  Vertrouwenscommissie: heb het lef de lat hoog te leggen, leg de opdracht terug wanneer er niets bij zit. Wij zijn nodig, om het in fokkerijjargon te zeggen. Een soort drieweg kruising tussen Doornbos, Vogelaar en Vermeer.

Laatste reacties

 • tonny60

  Voorwaarde 1
  Hij moet JA kunnen knikken

 • Herbert

  Volledig eens Jan! Top blog!

 • willem

  Zelf nog wat tijd over Jan?

 • Mozes

  Het verhaal van Jan van Weperen laat wel zien hoe complex belangenbehartiging bij LTO is. Om daar op een goede manier leiding aan te geven is iemand nodig met meer dan gemiddelde capaciteiten. 

 • m.en.a.heijnen1


  We zouden Poutin kunnen vragen,dan zou ik ook weer lid worden

 • piethermus1

  m.en.a.heijnen kiest voor volkse leiders a la Poetin, zoals Stalin en Hitler ook leiders waren van volkse komaf. Leiders van te volkse komaf dat gaat in mijn ogen vaak fout, omdat die een persoonlijkheidscultus rond zich maken en zichzelf tot een soort van God maken. Dit leidt tot tirannie. Niet doen dus.

 • gjh

  ja tonny 60 en slap kunnen ouwehoeren om de leden zoet te houden. En net doen of je iets meent.

 • veldzicht

  En weer allemaal lekker afgeven op LTO,mag je straks verder met dat halfzachte DDB en NMV,sjonge sjonge die hebben wat bereikt.(dat melkveehouders zielige klagers zijn maar voor de rest niks)

 • Mozes

  @veldzicht, van de 7 reacties zijn er 'maar' 3 klassieke schopreacties. En ook nog van de bekende schopboeren hier op de site. Dus het valt mee. 

 • gjh

  mozes iets voor jou jij kan ook slap ouwehoeren en jij weet het zo goed (tenminste dat denk je )

 • alco1

  gjh. Als er één iemand reageert zonder inhoud, dan ben jij dat wel.

 • Foxxy

  Vogelaar,Vermeer, en Doornbos ...

  Charismatische personen !

  Jan , jij zou de kar kunnen trekken ! (Ondanks verschillen van mijn opvattingen) 

  maar op het moment is LTO op zoek naar een slachtoffer ! Wie is bereid om zich daar uit te werken ?

  hmmm... Wat verdient het ?

 • veldzicht

  gjh#11,Als er een is  die reageert zonder inhoud ben jij het wel,en als er een is met een zeer brede kennis van zaken is het mozes wel,dan voel ik me vaak een kleine jongen.

 • veldzicht

  sorry ik bedoel#10.

 • gjh

  veldzicht tellen lukt je ook al niet !!

 • Koen Franken

  Hoop wel dat we er een krijgen uit de jongere generatie , zij zeggen wat sneller ' tot hier en niet verder ' , polderen is goed , en hoort ook , maar niet eindeloos blijven praten , zoals dat nu wel vaak gebeurt .

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.