AlgemeenOpinie

Blijf niet aan de kant staan bij boer in nood

De erbarmelijke financiële situatie van veel boerenbedrijven vroeg afgelopen week heel veel aandacht.

Boeren kunnen niet harder werken dan ze nu al doen. Boeren kunnen niet meer besparen dan ze nu al doen. Maar als de inkomsten blijven dalen onder de kosten, dan blijft het bedrijf in de problemen zitten. Boeren kunnen evenmin het verlies stopzetten door hun dieren af te slachten, want dan blijven de leveranciers- en bankaflossingen verder lopen en verliezen ze zeker hun bedrijf, hun job én hun woning.

Achter ieder bedrijf zit ook een gezin

Achter ieder bedrijf in moeilijkheden zit ondertussen ook een gezin, dat vandaag niet in de kijker kwam. Een ondernemer die na jaren hard werken bang is om het ouderlijk bedrijf te verliezen. Een partner, die ook moeder is, partner van haar ondernemer en mede-eigenaar van het bedrijf, waar ze even hard in heeft meegewerkt, en die zoekt naar (perspectief voor) veiligheid van het gezin. Kinderen, die niet op reis gingen, maar zonder vergoeding voor hun vakantiewerk meewerkten op het bedrijf en aan de teelten, met de boodschap dat hun hulp nog niet genoeg was om hun ouders uit de nood te helpen. Ouders en schoonouders die op allerlei manieren hun kinderen en kleinkinderen ondersteunen, maar zien dat de problemen alleen maar groter worden.

Geestelijke gezondheidszorg moet ook voor deze crisis beter bespreekbaar worden.

Geestelijke gezondheidszorg

vzw Boeren op een Kruispunt had het afgelopen week vooral druk met de zorg voor de boeren/tuinders en hun gezinnen. Niet de bedrijven, maar de mensen zelf. Geestelijke gezondheidszorg moet ook voor deze crisis beter bespreekbaar worden. Boeren en tuinders, die ondersteuning vragen, kunnen beroep doen op onze freelance psychologen om hen door de crisis te helpen.

Blijf bij een vermoeden niet aan de kant staan

Maar aangezien we weten dat duizenden boeren in gelijkaardige persoonlijke nood zitten, doen we naast alle bedrijfsacties toch ook een extra oproep: heb je een vermoeden dat je familie, collega of vriend(in) het moeilijk heeft, blijf dan niet aan de kant staan. Vraag dan of je hen zélf kan helpen. Soms is het luisteren zonder meer al een grote ondersteuning.

Vertel in je netwerk over de nood van boeren

Maak zélf een afspraak voor hem/haar bij de huisarts (omdat je vriend het zelf soms niet meer kan). Veel huisartsen op plattelandsgemeenten werken samen met psychologen in de buurt, die de zorg van je kunnen overnemen. Vertel zélf in je netwerk over de nood van boeren en tuinders in je buurt, vraag hun begrip en denk in de richting van oplossingen. (Door oorzaken te zoeken, zit je te snel in beschuldigingen die niemand verder helpen).

Koop zoveel mogelijk lokale producten in

Maak het verschil als consument

Maak zélf het verschil als consument. Door zoveel mogelijk lokale producten te kopen en door rechtstreeks bij de boer in te kopen. En door de supermarkten te laten zien dat je een eerlijke prijs belangrijk vindt. Als je aan de cassière vraagt hoeveel geld de boer voor de liter melk heeft gekregen, zal ze er misschien de eerste keer niet op kunnen antwoorden. Maar als de vraag blijft komen wel. Daarmee oefen je effectieve en efficiënte druk uit.

Zorg voor mensen in je omgeving

Laat de politiek en het beleid hun werk doen en zorgen voor de bedrijven. Maar -in afwachting van resultaat- help zélf zorgen voor de mensen in je omgeving: In Vlaanderen is een groot deel van de bevolking wel zoon/dochter, kleinkind, achterkleinkind of familie van een boer of tuinder.

De productie van voedsel is geen slavenarbeid

Als we alle medewerkers van overheden, leveranciers en afnemers van de land- en tuinbouw hierbij tellen, dan kunnen ze samen misschien sneller realiseren wat de boeren en tuinders op een nood alleen niet meer kunnen: zorgen dat de productie van gezond voedsel geen slavenarbeid meer is, maar geluk brengt aan al wie met passie en liefde, geloof en vertrouwen zorgt voor het voedsel en de toekomst van onszelf en onze kinderen.

Riccy Focke is directeur van hulporganisatie vzw Boeren op een Kruispunt.

Voor Vlaanderen : http://www.boerenopeenkruispunt.be tel 0800.99.138.

Voor Nederland: http://www.zorgomboerentuinder.nl tel 06-30.90.91.89.

Beheer
WP Admin