5779 x bekeken 27 reactieslaatste update:3 aug 2015

Blijf niet aan de kant staan bij boer in nood

Riccy Focke
De erbarmelijke financiële situatie van veel boerenbedrijven vroeg afgelopen week heel veel aandacht.

Boeren kunnen niet harder werken dan ze nu al doen. Boeren kunnen niet meer besparen dan ze nu al doen. Maar als de inkomsten blijven dalen onder de kosten, dan blijft het bedrijf in de problemen zitten. Boeren kunnen evenmin het verlies stopzetten door hun dieren af te slachten, want dan blijven de leveranciers- en bankaflossingen verder lopen en verliezen ze zeker hun bedrijf, hun job én hun woning.

Achter ieder bedrijf zit ook een gezin

Achter ieder bedrijf in moeilijkheden zit ondertussen ook een gezin, dat vandaag niet in de kijker kwam. Een ondernemer die na jaren hard werken bang is om het ouderlijk bedrijf te verliezen. Een partner, die ook moeder is, partner van haar ondernemer en mede-eigenaar van het bedrijf, waar ze even hard in heeft meegewerkt, en die zoekt naar (perspectief voor) veiligheid van het gezin. Kinderen, die niet op reis gingen, maar zonder vergoeding voor hun vakantiewerk meewerkten op het bedrijf en aan de teelten, met de boodschap dat hun hulp nog niet genoeg was om hun ouders uit de nood te helpen. Ouders en schoonouders die op allerlei manieren hun kinderen en kleinkinderen ondersteunen, maar zien dat de problemen alleen maar groter worden.

Geestelijke gezondheidszorg moet ook voor deze crisis beter bespreekbaar worden.

Geestelijke gezondheidszorg

vzw Boeren op een Kruispunt had het afgelopen week vooral druk met de zorg voor de boeren/tuinders en hun gezinnen. Niet de bedrijven, maar de mensen zelf. Geestelijke gezondheidszorg moet ook voor deze crisis beter bespreekbaar worden. Boeren en tuinders, die ondersteuning vragen, kunnen beroep doen op onze freelance psychologen om hen door de crisis te helpen.

Blijf bij een vermoeden niet aan de kant staan

Maar aangezien we weten dat duizenden boeren in gelijkaardige persoonlijke nood zitten, doen we naast alle bedrijfsacties toch ook een extra oproep: heb je een vermoeden dat je familie, collega of vriend(in) het moeilijk heeft, blijf dan niet aan de kant staan. Vraag dan of je hen zélf kan helpen. Soms is het luisteren zonder meer al een grote ondersteuning.

Vertel in je netwerk over de nood van boeren

Maak zélf een afspraak voor hem/haar bij de huisarts (omdat je vriend het zelf soms niet meer kan). Veel huisartsen op plattelandsgemeenten werken samen met psychologen in de buurt, die de zorg van je kunnen overnemen. Vertel zélf in je netwerk over de nood van boeren en tuinders in je buurt, vraag hun begrip en denk in de richting van oplossingen. (Door oorzaken te zoeken, zit je te snel in beschuldigingen die niemand verder helpen).

Koop zoveel mogelijk lokale producten in

Maak het verschil als consument

Maak zélf het verschil als consument. Door zoveel mogelijk lokale producten te kopen en door rechtstreeks bij de boer in te kopen. En door de supermarkten te laten zien dat je een eerlijke prijs belangrijk vindt. Als je aan de cassière vraagt hoeveel geld de boer voor de liter melk heeft gekregen, zal ze er misschien de eerste keer niet op kunnen antwoorden. Maar als de vraag blijft komen wel. Daarmee oefen je effectieve en efficiënte druk uit.

Zorg voor mensen in je omgeving

Laat de politiek en het beleid hun werk doen en zorgen voor de bedrijven. Maar -in afwachting van resultaat- help zélf zorgen voor de mensen in je omgeving: In Vlaanderen is een groot deel van de bevolking wel zoon/dochter, kleinkind, achterkleinkind of familie van een boer of tuinder.

De productie van voedsel is geen slavenarbeid

Als we alle medewerkers van overheden, leveranciers en afnemers van de land- en tuinbouw hierbij tellen, dan kunnen ze samen misschien sneller realiseren wat de boeren en tuinders op een nood alleen niet meer kunnen: zorgen dat de productie van gezond voedsel geen slavenarbeid meer is, maar geluk brengt aan al wie met passie en liefde, geloof en vertrouwen zorgt voor het voedsel en de toekomst van onszelf en onze kinderen.

Riccy Focke is directeur van hulporganisatie vzw Boeren op een Kruispunt.
Voor Vlaanderen : http://www.boerenopeenkruispunt.be tel 0800.99.138.
Voor Nederland: http://www.zorgomboerentuinder.nl tel 06-30.90.91.89.

Laatste reacties

 • Ferm

  Je zou bijna denken door alle berichtgeving in de media omtrent de problemen waar de diverse sectoren in de landbouw mee te kampen hebben, dat het alleen een probleem is van de sector. Maar de sector is opgebouwd uit individuele bedrijven en dat is mooi van bovenstaand stuk, dat de mens daarin naar voren haalt. Abstract is het veel makkelijker praten en (ver)oordelen over iets, maar zodra het een gezicht heeft, lijkt de realiteit beter door te dringen. 

  Alleen boeren in problemen zijn geen mensen die de realiteit een gezicht geven omdat ze er niet graag mee naar buiten treden, met alle gevolgen vandien. 

  Misschien ligt hierin ook wel een oplossing om consument, burger en politiek te overtuigen van de noodzaak tot ingrijpen. Aan de buitenwereld durven laten zien wat de situatie op gezinsniveau betekent.
  Het helpt wakker dier en andere groepen ook om een Movement tot stand te brengen.
  Niet  om zielig te doen, maar de realiteit te laten zien. • Koekie

  Wat een mooie trekkers op de achtergrond!

 • wmeulemanjr1

  Ja koekie, geen mooie luxe trekker, das pas armoe! 😢

 • joohoo

  Boeren in nood is nu plots actueel omdat de melkveetak aan het noodlijdende rijtje sectoren is toegevoegd?.
  Vreemde manier van aandachttrekkerij.

 • jan doedel

  Als boeren naar de kl..te gaan dan gaan er ook andere bedrijven naar de gloria er hangt meer aan vast dan je denkt.

 • Tearpoal

  Jan Doedel, zo werkt het niet. Glastuinbouw is al jaren verliesgevend, en vraag niet met welke bedragen. Zolang banken, investeerders en leveranciers afboeken op niet betaalde rekeningen, loopt alles  gewoon door. Deze oneigenlijke gang van zaken houd pas op wanneer deze elders hun afboekingen niet meer kunnen verhalen. Het is wel zo dat banken, leveranciers geen enkele moraal hebben.

 • LUCTOR

  Het is triest als mensen en vooral kinderen in armoede leven ook buiten de agrarische sector, maar om maar kort bij huis te blijven als er een goed jaar tussen zit dan wordt er ook weer luk raak geinvesteerd, waarom niet wat reserves aanleggen. Laat het bedrijf eens een jaar of wat stil staan om wat vlees op de botten te krijgen stilstand hoeft geen achter uitgang te zijn. Ik weet dit is niet de slogan die agrarisch NL wordt voor gehouden. De moraal speelt ook een grote rol onder agrarisch NL zo heeft de boer die met een geleasde Fend rijd een hogere status als de boer uit eigen middelen betaalde Belarus. Bij een open dag van een nieuw gebouwde stal voor 7000 vleesvarkens zei de boer tegen mij dit is nog maar het begin over een tig aantal jaren staan er weer 2 bij. Mijn antwoord was ik hoop voor je dat deze niet het begin van het einde is er is geen stal meer bij gekomen na een aantal jaren in armoede leven is hem (om het maar op zijn plats te zeggen) de boel onder de kloten verkocht.

 • Burnetti

  Hoeveel agrariërs hebben het nu werkelijk te slecht?
  er zijn gewoon bedrijven onder water en bedrijven waar de eigenaar met een nieuwe Mercedes E 300 naar z'n adviseur rijdt, zoals ik deze week meemaakte.

 • j.verstraten1


  Burnetti, de melkveehouderij krijgt veel aandacht met de huidige prijsdip en het gedoe rondom de nieuwe rechtensystematiek maar in de varkenshouderij zit de pijn veel dieper en structureler. De legpluimveehouderij leeft op dankzij de vogelpest in amerika maar dat ook vanuit een diep dal. Nertsen en de melkgeitenhouderij zijn de positieve uitzonderingen.

 • j.verstraten1

  voor 'het gemak' de glastuinbouw vergeten te benoemen.
  Resume 5 tot10.000 bedrijven die er slecht voorstaan en afhankelijk van de lengte van de dip en toekomstige regelgeving ( melkveehouderij) zal die groep in omvang wijzigen

 • joohoo

  Ik zie bij veel grote groeiers dat de grond is verkocht aan een verzekerings maatschappij en weer is terug gepacht.Het geld is in een nieuwe stal gestopt of andere investeringen als trekkers of i.d.. Na de open dag waar collega's zich hebben kunnen vergapen met de uitdrukking 'waar doet ie het van'.
  Er is een nieuwe generatie boeren die wordt gestuurd door geldschieters, en deze geilen alleen op rendement!.
  De loonwerker mag in begin van het jaar een offerte maken en kan  niet investeren in een maschine omdat de boer is als een strontvlieg,plots is hij geen klant meer.
  De melkveehouder heeft zichzelf in een situatie gebracht waarbij hij zelf geen baas meer is  op zijn eigen bedrijf,daar heeft ze zelf voor gekozen. Het is absurt en hypocriet om nu medelijden te vragen van de andere sectoren!!.

 • hornblower

  joohoo #11 . helemaal mee eens . verder commentaal overbodig lijkt mij.

 • gjcamps

  Het zou ten opzichte van andere boeren zoals varkensbedrijven, gespecialiseerde aardappelbedrijven of legpluimvee niet fair zijn als de overheid nu deze melkveebedrijven die financiele problemen hebben gaat helpen. Het zijn vooral de groeiers met nieuwe stallen, traktoren en andere overbodige luxe investeringen die nu zielig doen. Een half jaar geleden waren ze de succesnummers en deden behoudende collegaboeren als watjes af. Ik vind ook veel te veel aandacht naar de melkvee bedrijven uitgaan, echt lang slechte prijzen zie je bij varkensbedrijven.

 • veldzicht

  Op termijn zie ik de land en tuinbouw de textiel,sigerenmakers en scheepbouw achter na gaan,we zijn hier te duur door hoge lonen,teveel  kost prijs verhogende regelgeving en te weinig  en daardoor dure ruimte,de voordelen die we hier hebben zoals betere kwaliteitl en efficienter werken leren ze in het buitenland ook wel en waarom zouden ze dan nog onze dure producten blijven kopen? 
  het bekenste voorbeeld is wel de varkenshouderij, alle voordelen die we hier hadden tellen niet meer en prijzen ons door veel te veel regelgeving uit de markt.
  we leven in een democratie en als de meerderheid het zo wil dan moet het maar.
  .

 • LUCTOR

  @veldzicht Als ik je goed begrijp zou er zo langzamer hand een omscholings campagne gestart dienen te worden onder agrarisch NL. Naar welke sector zou jij omgeschoold willen worden en zit daar ook nog toekomst perspectief in? Kies wel bewust een sector zo zijn er bouwvakkers die zich hebben omgeschoold naar de zorg na een half jaar hierin gewerkt te hebben staan ze weer aan de kant. Ja want NL moet bezuinigen omdat de witte boorden er een puinzooi van hebben gemaakt.
  Niet alleen de omgeschoolde bouwvakkers zijn hier de dupe van zo ook menig boeren gezin en niet te vergeten onze bejaarde mede mens die ze om het grof maar het is wel hedendaagse praktijk in de stront laten liggen.

 • gjcamps

  @Luctor, voor omscholing is geen geld, de politie wil meer salaris en 5% stijging is niet genoeg voor hun.....

 • veldzicht

  Luctor #15,Ik laat me niet meer omscholen hoo ben boven de 60, maar als ik jong was zou ik wel weer boer worden maar dan ging ik toch eerst in het buitenland kijken,ik vind Nederland geen prettig land meer om te boeren.

 • alco1

  De Nederlandse staat heeft nog meer schuld per inwoner dan Griekenland. 
  Als je maar steeds kunt bij lenen lijkt er niets aan de hand.
  Tot de luchtballon knapt.

 • veldzicht

  Alco #18,en dan te bedenken dat ze al 50  zo,n 20 tot 30 miljard aardgas baten hebben per jaar en nog is er een staatsschuld van 460 miljard euro,dan durven die knoeiers hier nog wat van Griekeenland te zeggen.

 • Mozes

  @alco, wij hebben een economische productiviteit die heel, heel veel meer is dan Griekenland. Wij kunnen die schuld moeiteloos dragen. 

  @veldzicht. Wij hebben meer dan 1000 miljard (meer dan 1 biljoen) aan pensioenreservers opgebouwd wat geen enkel ander land heeft. Als wij die 460 miljard aan staatsschuld verreken met de pensioenreservers hebben wij een positief saldo van meer dan 500 miljard. 

 • alco1

  @Mozes. De economische productiviteit hold hard terug door de gas baten evenals de tanende vrees voor het landbouw aandeel. 
  En je als Staat rijk rekenen met het budget van de pensioen fondsen is denk ik helemaal wedden op het verkeerde paard. Je kunt er slechts van lenen en rente betalen.

 • veldzicht

  Mozes, zo als gewoonlijk moet ik je weer gelijk geven,maar toch kijk naar Duitsland en Belgie waar ze helemaal geen aardgas (of olie) hebben is het daar slechter als hier?ik dacht het niet , maar  wel hebben ze hier op een onbeschofte wijze met dat geld lopen smijten met die hsl spoorlijn,oosterschelde waterkering
  duizenden ha 'natuur' en 80 % van de mensen krijgt op de een of andere wijze een uitkering of financiele steun en nog een heel leger nutteloze ambtenaren, als dat allemaal normaal is eet ik mijn pet op.

 • joannes

  @Mozes precies daar zit ook de achilleshiel van  NL, al die pensioen reserves vertegenwoordigen óók verplichtingen en met de lage rendementen van tegenwoordig is het oppassen voor achteruit boeren. Die 7% rendement waarmee gecalculeerd is, wordt al niet meer gehaald. Afschrijvingen dreigen wanneer de economie niet aantrekt. Het geluk van een stijgende beurs moet blijven anders.........

 • Mozes

  Inderdaad @Veldzicht is er in het verleden enorm met geld gesmeten. Vooral in de jaren zeventig onder Den Uil was het erg. Lubbers heeft vanaf 1982 hervormingen doorgevoerd en de geldsmijterij aan banden gelegd. 

 • koestal

  Koekie#2 ,die trekkers zijn gefinancierd zoals zoveel trekkers van boeren en loonwerkers,met oude trekkers is het ook niet zo gemakkelijk boeren,vaak oponthoud terwijl het niet uitkomt ! Graag het kuilgras op tijd onder plastic voordat het regent.

 • ndege1

  Agrarisch gezinsbedrijf kent geen loonkosten (video)

   

  https://www.youtube.com/watch?v=SZsWeUVmJEw

  Merijntje uit Halsteren leeft mee met de boeren die het financieel moeilijk hebben in deze tijd maar hij is ook kritisch over het ontstaan van de financiële lasten die de boeren zich op de schouders hebben gelegd.

 • michel1

  gewoon nog een overheidsbedrijf oprichten om producten te promoten als ikm of voedselveiligjheid, en die mannen het zelfde laten verdienen als de boer

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.