AlgemeenOpinie

Belastingvoordeel in goede jaren

“We zijn met open ogen dieper in de ellende gefietst”, klaagt Hanna, “omdat we geen belasting willen betalen hebben we stevig geïnvesteerd in jaren met de goede melkprijzen. We hoefden geen belasting te betalen, maar staan nu wel rood bij de bank.”

Zorgelijk. De melkprijs daalt en lijkt verder te dalen. We gaan nog verder in de min en dat voelt niet goed. Op de knieën naar de bank ligt ons niet zo. We hebben wel overwaarde, maar als we uit de inkomsten de lopende rekeningen niet kunnen betalen, trek ik me dat aan. Dan hebben we het niet goed gedaan.

‘Bank is er in goed en slechte tijden’

Hans tilt er minder zwaar aan. “Een bank is er voor de ondernemer om hem in goede en slechte tijden van dienst te zijn. Nou, het zijn nu slechte tijden. Dan moeten ze maar helpen. En we staan niet onder water, dus we kunnen er met opgeheven hoofd heen. Ze moeten blij zijn dat ze geld uit kunnen lenen. Kunnen ze weer rente beuren. Als ze het stallen bij de centrale banken moeten ze geld toe betalen.”

‘In goede jaren investeren we ons blauw’

Hanna zegt: “We zijn te bang voor het betalen van belasting. Als we goede jaren hebben, investeren we ons blauw. Niet omdat het altijd noodzakelijk is, maar vooral om onder de komst van een vervelende blauwe enveloppe uit te komen. Terwijl we in goede tijden beter een buffer kunnen vormen en dan maar wat belasting betalen.”

‘Buffer vormen voor slechte periode’

“Je lijkt de Rabobank wel.” Ik kijk haar verwijtend aan. “Die komt, nu het slechter wordt, ook plotseling met de raad om in goede tijden een buffer te vormen. Hypocriet. Toen wij voor onze investeringen geld nodig hadden, werden we met open armen ontvangen. We konden royaal investeren. Geen enkele opmerking over een buffer. Om dan direct nadat de melkprijzen laag zijn te roepen dat die had moeten worden gevormd, is goedkoop. De zoveelste misser van wat we vroeger onze bank noemden.”

‘Pleit voor belastingvrije reserve’

“We kunnen beter vooruitkijken”, vindt Hanna. “En pleiten voor het vormen van een belastingvrije reserve. Dat heeft twee voordelen. We zijn beter gewapend tegen slechte tijden en onze weerzin tegen het betalen van belasting ebt weg.”

LTO en vakbonden, in actie!

Een overzicht van alle melkprijzen vind je op boerderij.nl/markt.

Beheer
WP Admin