Redactieblog

11 reacties

Belastingvoordeel in goede jaren

"We zijn met open ogen dieper in de ellende gefietst", klaagt Hanna, "omdat we geen belasting willen betalen hebben we stevig geïnvesteerd in jaren met de goede melkprijzen. We hoefden geen belasting te betalen, maar staan nu wel rood bij de bank."

Zorgelijk. De melkprijs daalt en lijkt verder te dalen. We gaan nog verder in de min en dat voelt niet goed. Op de knieën naar de bank ligt ons niet zo. We hebben wel overwaarde, maar als we uit de inkomsten de lopende rekeningen niet kunnen betalen, trek ik me dat aan. Dan hebben we het niet goed gedaan.

'Bank is er in goed en slechte tijden'

Hans tilt er minder zwaar aan. "Een bank is er voor de ondernemer om hem in goede en slechte tijden van dienst te zijn. Nou, het zijn nu slechte tijden. Dan moeten ze maar helpen. En we staan niet onder water, dus we kunnen er met opgeheven hoofd heen. Ze moeten blij zijn dat ze geld uit kunnen lenen. Kunnen ze weer rente beuren. Als ze het stallen bij de centrale banken moeten ze geld toe betalen."

'In goede jaren investeren we ons blauw'

Hanna zegt: "We zijn te bang voor het betalen van belasting. Als we goede jaren hebben, investeren we ons blauw. Niet omdat het altijd noodzakelijk is, maar vooral om onder de komst van een vervelende blauwe enveloppe uit te komen. Terwijl we in goede tijden beter een buffer kunnen vormen en dan maar wat belasting betalen."

'Buffer vormen voor slechte periode'

"Je lijkt de Rabobank wel." Ik kijk haar verwijtend aan. "Die komt, nu het slechter wordt, ook plotseling met de raad om in goede tijden een buffer te vormen. Hypocriet. Toen wij voor onze investeringen geld nodig hadden, werden we met open armen ontvangen. We konden royaal investeren. Geen enkele opmerking over een buffer. Om dan direct nadat de melkprijzen laag zijn te roepen dat die had moeten worden gevormd, is goedkoop. De zoveelste misser van wat we vroeger onze bank noemden."

'Pleit voor belastingvrije reserve'

"We kunnen beter vooruitkijken", vindt Hanna. "En pleiten voor het vormen van een belastingvrije reserve. Dat heeft twee voordelen. We zijn beter gewapend tegen slechte tijden en onze weerzin tegen het betalen van belasting ebt weg."

LTO en vakbonden, in actie!

Laatste reacties

 • ae-ea

  Nee, Nederland is alleen een belastingparadijs voor buitenlandse multinationals.

 • Zuperboer

  Door vele aan de wal staande Beste Stuurlui (Zie Alphen a/d Rijn) wordt het woord Buffer voortdurend in de mond genomen echter: bij veel bedrijven is/wordt de BUFFER uitbetaald aan EU middels Superheffing! Vergelijk dit met de USA waar de extra gemolken liters en marge uit 2013 & 2014 is vastgelegd in uitbreiding stalcapaciteit en stalrenovatie zonder daarvoor naar de bank te hoeven en zie hoe melken voor de vrije markt hoort te werken#schuldverdunnen 3.0

 • veldzicht

  Als de overheid dat belastinggeld nu nog eens goed bestede was het nog enigzins te verteren om te betalen,als ze dat geld gebruiken om die zelfde boeren uit te kopen om 'natuur' aan te leggen vergaat je de lust wel om te betalen.

 • alco1

  Ik ben het volledig met Hanna eens. Steeds wordt er gezegd dat er uitgebreid moet worden om marges te houden. Maar de meeste uitbreidingen zijn belasting tecnisch.
  De banken echter weer als schuldige voor de problemen aan te wijzen vindt ik kinderlijk. Ik ken voorbeelden genoeg dat de boer bij twijfel van de bank lachend overging naar een andere bank. Zelfs nu nog hoorde ik iemand zeggen over de zorgplicht van de RABO. 'Wat zorgplicht, ik kan het woord niet meer horen. Ik zorg wel voor mijzelf.'
  En in principe is het ook zo. Iedere zelfstandige is verantwoordelijk voor zijn eigen, ook de bank, maar ga achteraf niet zitten uithuilen.met een beschuldigende vinger. Dan was loondienst beter geschilt voor jouw geweest.

 • tinus888

  ik zou eerst maar beginnen met de rode gasolie
  en verlies kan je 9 jaar meenemen in de boekhouding

 • Mozes

  Volgens mij bestaat er zoiets als 'inkomensmiddeling'. Dit houdt in dat je voor de belasting het inkomen van meerdere jaren mag middelen. 
  En investeringen doen om in een goed jaar de belasting te ontwijken lijkt mij vrij zinloos. Alleen onderhoud kan in één jaar worden afgeschreven. Alle andere investeringen hebben een afschrijvingstermijn van vele jaren en zijn daarmee niet geschikt om het fiscaal inkomen in een goed jaar te drukken. 

  Nog een tip: degene die bij FC nog ledencertificaten hebben staan doen er goed aan om ze dit jaar om te zetten naar obligaties-vast. Bij omzetting moet er namelijk inkomstenbelasting over betaald worden. Omdat bij de meeste veehouders het inkomen dit jaar negatief is is dit een geschikt jaar. 

 • mts_kuijpers

  Met het negatieve inkomen kun je ook belasting terug halen van de afgelopen jaren.... Och ja..... Moet je wel belasting betaalt hebben. Dan heb je dadelijk weer een mooie cent om de superheffing of andere rekeningen van te betalen. Ofwel, belasting betalen in goede jaren is nog niet zo'n slecht idee.

 • tinus888

  heb je goed kuijpers,degene die lopen te mekkeren zoeken bewust het randje op,laat ze ze nou maar overheen knikkeren

 • Rip

  Belastingvrij reserveren in goede jaren vind ik een goed idee. Liever dan betalen, zoals MTS-Kuijpers' wil. Het is ook redelijk dat een ondernemer zonder  de druk van belasting betalen een buffer kan vormen. En jet is misschien een manier om de politiek te bewegen toch iets voor de boeren te doen. Want verder verwacht ik er weinig van. 

 • 344412

  Belastingvrije buffer moet dan ook wel echt op een rekening staan, niet alleen fiscale aftrekpost, anders is het toch weer op. Belastingbetalen in goede jaren is inderdaad gezond.

 • landboer


  Dit keer ben ik het volledig met je eens alco!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.