AlgemeenOpinie

Veroorzaker betaalt, vindt Sieta

“Interessante stellingname van Sieta van Keimpema”, knikt Hanna goedkeurend.”De voorzitter van DDB stelt de Nederlandse Staat aansprakelijk voor de schade door de fosfaatrichtlijn. Een nieuw geluid.”

Ik was er niet opgekomen, maar het past wel in de lijn van Sieta. Ze was tegen de afschaffing van de melkquotering. De zuivel, LTO en banken waren voor. De overheid ook en zo werd het afschaffen een feit. Met brede ondersteuning in Europa.

Niet echter door Sieta van Keimpema en haar vrienden bij DDB en NMV. Die verzetten zich tot het laatst tegen afschaffing. Ze kregen ongelijk. Hun voorspelling kwam wel uit. De melkprijzen daalden, mede door de kwestie rondom Rusland. Ook groeit de melkveehouderij sterk, waardoor het fosfaatplafond snel werd bereikt.

Vraag is dan wie de schuldige is. “Niet de individuele boer”, vindt Sieta. “Die kan er niets aan doen.” Ze wijst naar banken, zuivel, LTO en overheid. Die faalden volgens haar. Ze hadden sturend op moeten treden. Dat heeft vooral de overheid niet gedaan.

“Daar heeft ze een punt”, zegt Hanna. “Vergunningen werden door de overheid kwistig verleend, banken verstrekten huizenhoge leningen voor grote stallen en zuivelondernemingen bouwden enorme fabrieken. Alsof er een wolkeloze fosfaathemel bestond. Niemand trok aan de bel.”

“Een boer is een ondernemer”, breng ik er tegenin. “We wisten allemaal van het fosfaatplafond. Iedereen kon weten waar zijn beperking ligt. Het is te goedkoop om anderen de schuld te geven.”

“Daarom is het goed van Sieta dat ze pleit voor een juridische aanpak”, zegt Hanna. “Laat de rechter maar eens oordelen over deze schuldvraag en of er vergoedingen moeten komen.”

Ik vind het prima, maar ik denk dat het geen enkele kans van slagen heeft. De overheid heeft overlegd met het bedrijfsleven. Zo werd het fosfaatplafond vastgesteld en de melkquotering afgeschaft. Dat boeren onderling zo verdeeld zijn, heeft daar niets mee te maken. Dat LTO en de vakbonden publiekelijk zo van mening verschillen, heeft al vaker geld gekost. Eigen schuld, dikke bult.

Beheer
WP Admin