AlgemeenOpinie

Stikstofaanpak doorstaat eerste storm

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft woensdag een eerste storm doorstaan.

Het nieuwe systeem voor het doen van aanvragen en meldingen, Aerius Calculator, werd danig op de proef gesteld.  Adviseurs en ondernemers die in de nachtelijke uren probeerden hun meldingen te doen, zagen de zon al opkomen voordat ze het werk konden afronden waarmee ze rond middernacht waren begonnen. Het systeem werkte, al was het piepend en krakend.

De provincie Noord-Brabant verraste vannacht met een eigen invulling van het PAS, met extra beperkingen rond kwetsbare veengebieden. Noord-Brabant maakt daarbij gebruik van de ruimte die het PAS aan de provincies biedt.

Met de invoering van het PAS is een mijlpaal bereikt die de bedrijfsontwikkeling voor een groot aantal bedrijven weer mogelijk maakt. Er zullen altijd bedrijven zijn die belemmerd worden door de beperkingen. Dat is een onontkoombaar gegeven in een land waar natuur en bedrijvigheid zo dicht op elkaar zitten.

Een van de kwetsbaarheden in het systeem is de aanname dat vermindering van ammoniakuitstoot daadwerkelijk leidt tot een verminderde druk op kwetsbare natuur. De metingen en modellen die daaraan ten grondslag liggen, worden voortdurend op de proef gesteld. Het is aan de overheid ervoor te zorgen dat de (wetenschappelijke) onderbouwing van het beleid robuust is en blijft.  De lakmoesproef is uiteindelijk het herstel van de natuur. Dat zal de komende jaren moeten blijken.

Beheer
WP Admin