Redactieblog

1882 x bekeken 4 reacties

Stikstofaanpak doorstaat eerste storm

Het Programma Aanpak Stikstof (PAS) heeft woensdag een eerste storm doorstaan.

Het nieuwe systeem voor het doen van aanvragen en meldingen, Aerius Calculator, werd danig op de proef gesteld.  Adviseurs en ondernemers die in de nachtelijke uren probeerden hun meldingen te doen, zagen de zon al opkomen voordat ze het werk konden afronden waarmee ze rond middernacht waren begonnen. Het systeem werkte, al was het piepend en krakend.

De provincie Noord-Brabant verraste vannacht met een eigen invulling van het PAS, met extra beperkingen rond kwetsbare veengebieden. Noord-Brabant maakt daarbij gebruik van de ruimte die het PAS aan de provincies biedt.

Met de invoering van het PAS is een mijlpaal bereikt die de bedrijfsontwikkeling voor een groot aantal bedrijven weer mogelijk maakt. Er zullen altijd bedrijven zijn die belemmerd worden door de beperkingen. Dat is een onontkoombaar gegeven in een land waar natuur en bedrijvigheid zo dicht op elkaar zitten.

Een van de kwetsbaarheden in het systeem is de aanname dat vermindering van ammoniakuitstoot daadwerkelijk leidt tot een verminderde druk op kwetsbare natuur. De metingen en modellen die daaraan ten grondslag liggen, worden voortdurend op de proef gesteld. Het is aan de overheid ervoor te zorgen dat de (wetenschappelijke) onderbouwing van het beleid robuust is en blijft.  De lakmoesproef is uiteindelijk het herstel van de natuur. Dat zal de komende jaren moeten blijken.

Laatste reacties

 • agratax2

  Beste Jan 'Wat wordt verstaan onder natuur'. Zijn dat de kunstmatig aangelegde vennetjes en heidevelden? Echte natuur ontstaat volgens mij als we boerenland laten verwilderen en flora en fauna ongemeoid zijn gang laten gaan. Hier is in Nederland geen sprake van, onze natuur bestaat uit een door onze afgestudeerde wetenschappers bedacht -ideaal beeld- van hoe natuur er uit moet zien. Natuur is iets levens en iets waar de mens niet in kan scheppen, hooguit kan ingrijpen in negatieve zijn. Iedere bemoeienis van de mens met de natuur is een vorm van ingrijpen in de evolutie. 

 • massan

  Hoezo 'eerste storm goed doorstaan'? Ik weet niet waar je deze informatie vandaan haalt. Hier in Brabant hoor ik zeer negatieve reacties; zowel van boeren als het bedrijfsleven. Dit zijn de feiten.

 • hornblower

  Wat word er in Nederlandje wat af gelult, zo hier ook op internet. Stop met lullen, de pc alleen gebruiken voor zakelijke toestanden . Zo dat ruimt op! Hebben we met zn allen weer tijd voor wat naoberhulp en onze andere medemensen. Ontcyber! Ene stemadvies? In de closetpot met dat formulier, is het toch nog ergens goed voor geweest.

 • agratax2

  hornblower. Niet dat je ongelijk hebt. Via dit soort blogs je gedachten / gevoelens ventileren kan zeer verlichtend werken. Daar komt bij dat de meeste problemen in de wereld door mensen worden gemaakt en via discussie van andere mensen moeten worden opgelost. Dus laten we lekker door ouwehoeren op het net, af en toe komt er vast iets bruikbaars uit. In de tussen tijd doen we gewoon aan Noaberhulp oude stijl.

Of registreer je om te kunnen reageren.