Expertblog

8331 x bekeken 13 reacties

Relatiebreuk ... Kan het boerenbedrijf blijven bestaan?

‘Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Zo verliefd was ik op haar … Pfff, 8 bunder grond in de verkoop en de liefde in de drek.’ Dat zegt boer Jan in Beuningen (Gld.).

Twintig jaar geleden, tijdens een borrel bij de plaatselijke dancing, ontmoette boer Jan zijn Charlotte. De mooie, jonge vrouw had destijds interesse in Jan. Na enige tijd met haar aan de bar te hebben gepraat, kwam Jan erachter dat Charlotte een opleiding volgde tot dierenarts. Jan zag een match, en na enkele maanden kwam Charlotte bij hem op de boerderij wonen.

Eeuwige trouw beloven in oude hooischuur

Samen runden ze jarenlang het bedrijf, waarbij Charlotte het bedrijf met haar werk als dierenarts combineerde. Jan deed de dagelijkse werkzaamheden en Charlotte hielp iedere avond met het voeren van de konijnen en kalveren. In 1995 waagde Jan de stap en beloofden ze elkaar eeuwige trouw. De ceremonie vond plaats in de oude hooischuur. Nooit dachten ze na over de vastlegging van 'hun leven', zoals huwelijkse voorwaarden, maatschapsovereenkomsten en testamenten.
Twintig jaar later twijfelt Charlotte over haar huwelijk. Na een reünie met vrienden van vroeger besluit ze het leven met Jan achter haar te laten. Tenslotte keek Jan ook meer uit naar de aanschaf van de Massey Ferguson met zes cilinders en de plaatselijke trekkertrek, dan naar een mooie wandeling of een etentje met zijn Charlotte.

Relatie stuk? Hoed u voor de enorme financiële gevolgen

Naast dat Jan zijn partner in alles kwijt is en boos achterblijft, heeft dit nog een ander vervelend gevolg. Als Charlotte haar aandeel in hun huwelijksgemeenschap opeist, heeft dit enorme financiële gevolgen voor Jan. Moet het bezit worden verkocht? Kan de onderneming nog wel blijven voortbestaan? Komt het bedrijf voor een deel in handen van Jans ex-vrouw? Moet een deel van de verkoopwinst aan de fiscus worden betaald?

Zet de zaken in goede tijden juist op papier

Veel van deze vragen en problemen hadden voorkomen kunnen worden als Jan en Charlotte hierover van tevoren schriftelijke afspraken hadden gemaakt. Mijn advies is dan ook om eens in de vijf jaar te controleren of zaken lopen zoals u ze voor ogen had. Daarnaast kunt u belasting besparen, als u de zaken juist op papier heeft staan. Neem hiervoor de tijd. Het liefst natuurlijk op het moment dat de liefde voor uw partner en familie hoogtij viert.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Bij huwelijkse voorwaarden niet vergeten dat je het jaarlijks bijwerkt anders zit je nog gedeeltelijk vast.

 • agratax2

  De boer zou moeten betalen? Waarom de dierenarts niet? Is een praktijk tegenwoordig geen Euro waard? Ik vrees dat bij een jaarlijkse afrekening de dierenarts er positiever uit is gesprongen dan de boer. Misschien kunnen we zeggen zonder deze mooie meid was de boer geen boer geweest.

 • Burnetti

  Zolang niet helder is wie wat heeft ingebracht is praten over verdelen zinloos.

 • cor vroege

  wat nou betalen,misschien zijn er wel meer schulden als eigendom dan valt er helemaal niks te verdelen, de bank komt eerst, dan heb je dus een groot probleem , veel succes ermee!!

 • Weerkundige

  20 jaar maatchap is meer vemogen opgeboud als voor huweluik dat vermogen zal gedeeld moeten worden

 • mare


  cursus nederlands weerkundige?

 • g.g


  Het was goedkoper geweest een keer uit eten te gaan eventueel met wandeling vooraf.

  Bezint eer ge begint.

 • koster

  Precies g.g
  De eerste vrouw is altijd het goedkoopst, dus die moet je houden!

 • farmerbn

  De vrouw van koster weet nu dus dat ze mag blijven omdat ze de goedkoopste is .

 • h.j

  mischien wel de beste oplosing kun je mooi je ex de schuld geven 
  inplaats van te zegen ik ben zo stom geweest om maar steeds grotere stallen te zetten tegen beter weten in en nu kan ik niet melken voor een melkprijs van 20 cent dus nu is het de schuld van de ex dat ik de boel moet stoppen en is mijn eigen domheid mooi niet uit gekomen

 • koster


  Maar trouwens als ze 20 jaar het bedrijf (en huis) samen hebben gedaan heeft ze dan ook niet gewoon recht op 8 ha. ?
  Om het dan juridisch dicht te timmeren zodat je er vanaf was gekomen met 1 ha. lijkt mij nou toch ook geen recht doen aan de situatie.

 • veldzicht

  Koster#11, 1 ha is tegen woordig ook gouw €60.000 je kan dat veel of weinig
  vinden,maar ik ken ook ,n paar gevallen dat de man de boerderij in bracht
  en de vrouw niets dat ze na een paar jaar gingen scheiden   de vrouw de helft van de boerderij mee nam  en dan praat je toch wel heel veel tonnen,het is niet meer zo als vroeger de meeste vrouwen hebben gestudeerd en hebben een goede baan
  en hoeven maar een andere vent tegen te komen en je bent de klos,
  geen goede afspraken maken ,bloedlink.

 • Burnetti

  Nou agrarisch juristen (Boddens en Co) kom er maar in met verstandige woorden.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.