AlgemeenOpinie

Relatiebreuk … Kan het boerenbedrijf blijven bestaan?

‘Dat had ik van tevoren niet kunnen bedenken. Zo verliefd was ik op haar … Pfff, 8 bunder grond in de verkoop en de liefde in de drek.’ Dat zegt boer Jan in Beuningen (Gld.).

Twintig jaar geleden, tijdens een borrel bij de plaatselijke dancing, ontmoette boer Jan zijn Charlotte. De mooie, jonge vrouw had destijds interesse in Jan. Na enige tijd met haar aan de bar te hebben gepraat, kwam Jan erachter dat Charlotte een opleiding volgde tot dierenarts. Jan zag een match, en na enkele maanden kwam Charlotte bij hem op de boerderij wonen.

Eeuwige trouw beloven in oude hooischuur

Samen runden ze jarenlang het bedrijf, waarbij Charlotte het bedrijf met haar werk als dierenarts combineerde. Jan deed de dagelijkse werkzaamheden en Charlotte hielp iedere avond met het voeren van de konijnen en kalveren. In 1995 waagde Jan de stap en beloofden ze elkaar eeuwige trouw. De ceremonie vond plaats in de oude hooischuur. Nooit dachten ze na over de vastlegging van ‘hun leven’, zoals huwelijkse voorwaarden, maatschapsovereenkomsten en testamenten.

Twintig jaar later twijfelt Charlotte over haar huwelijk. Na een reünie met vrienden van vroeger besluit ze het leven met Jan achter haar te laten. Tenslotte keek Jan ook meer uit naar de aanschaf van de Massey Ferguson met zes cilinders en de plaatselijke trekkertrek, dan naar een mooie wandeling of een etentje met zijn Charlotte.

Relatie stuk? Hoed u voor de enorme financiële gevolgen

Naast dat Jan zijn partner in alles kwijt is en boos achterblijft, heeft dit nog een ander vervelend gevolg. Als Charlotte haar aandeel in hun huwelijksgemeenschap opeist, heeft dit enorme financiële gevolgen voor Jan. Moet het bezit worden verkocht? Kan de onderneming nog wel blijven voortbestaan? Komt het bedrijf voor een deel in handen van Jans ex-vrouw? Moet een deel van de verkoopwinst aan de fiscus worden betaald?

Zet de zaken in goede tijden juist op papier

Veel van deze vragen en problemen hadden voorkomen kunnen worden als Jan en Charlotte hierover van tevoren schriftelijke afspraken hadden gemaakt. Mijn advies is dan ook om eens in de vijf jaar te controleren of zaken lopen zoals u ze voor ogen had. Daarnaast kunt u belasting besparen, als u de zaken juist op papier heeft staan. Neem hiervoor de tijd. Het liefst natuurlijk op het moment dat de liefde voor uw partner en familie hoogtij viert.

Beheer
WP Admin