Commentaar

17 reacties

Reikende hand met fosfaatrecht

Een uitkomst ligt voor het oprapen. De melkveehouderij wacht gespannen de toedeling van fosfaatrechten af. Op basis van peildata dienen de eerste knelgevallen zich al aan.

Melkveehouders hebben de stal niet vol. Voor anderen dreigt een korting omdat het afgesproken fosfaatplafond is overschreden.

'Help elkaar'

Tegelijkertijd vecht de varkenshouderij voor zijn bestaan. De marges zijn flinterdun. Voer en mest jagen de kostprijs omhoog. Help elkaar, betoogt varkenshouder Johnny Hoogenkamp. Haal de schotten in het fosfaatbeleid tijdelijk weg. Melkveehouders met hun fosfaathonger kopen de rechten bij noodlijdende collega's in de varkenshouderij.

Warme sanering varkenshouderij

Op het eerste oog is het ook een sympathieke oplossing. Het mes snijdt aan twee kanten. De prijs van een fosfaatrecht blijft binnen de perken. De varkenshouderij krijgt op zijn beurt nog iets van een warme sanering. De blijvers in de sector krijgen zo weer wat ruimte.

Kanttekeningen

Maar er zijn ook wat kanttekeningen. Wat is tijdelijk? En komt er een maximumoverdracht? Juist dit zijn argumenten waarom de landbouworganisaties er huiverig voor zijn.

Geld voor fosfaatrechten

Het debat is de moeite waard. Voor de varkenshouderij omdat andere saneringsplannen geen optie zijn. Voor de melkveehouderij omdat de kostprijs niet verder moet oplopen. En daar zit meteen ook een addertje onder het gras. Hoeveel geld is er eigenlijk in de melkveehouderij voor fosfaatrechten?

Laatste reacties

 • leftturn

  meerderheid lezers met betaalde abonnementen boerderij zijn melkveehouder blijkt de laatste weken. rundvee moet en zal varkenshouderij opeten blijkbaar. percentage lezers in de varkenshouderij zal hierdoor nog kleiner worden, maar dat lijkt een bewuste keuze.
  eenzijdige berichtgeving!! 

 • j.verstraten1

  Het is een idee van Johnny Hogenkamp, niet van Boerderij.

 • gvleemingh1

  Wat moet je dan met nog meer melkveefosfaat , dus meer melk, als er nu al twijfel is of er geld voor fosfaatrechten is.

 • Mozes

  Met de fosfaatrechten uit de varkenshouderij nemen wij ook de problemen over van de varkenshouderij. Voer wat op grote afstand wordt aangevoerd en mest die op grote afstand wordt afgevoerd. Daarmee een kostprijs die veel hoger is dan andere landen die voer en mestplaatsing naast de deur hebben. Dit is niet het belang van de melkveehouderij. 

 • Probe

  Kon nog weleens een handreiking zijn van Dijksma naar politieke partijen die voor meerderheid moet zorgen. Een warme sanering in de varkenshouderij en voor rundvee goed te betalen. Voor 300,00 tot 500,00 euro per koe kun je bij huidige prijzen varkensrechten kopen. Dat moet voor de uitbreiders te doen zijn. Uiteraard kan Dijksma aangeven dat bij 25% opkoop van de totale aantal varkensrechten het schot er weer tussen moet, om zo voor de blijvende varkenshouders ook voldoende ruimte te houden.

 • leftturn

  ben dan benieuwd of goede ideeen van anderen ook in tig redactionele stukken aandacht krijgen.
  de varkens- en kippensector heeft nog rechten vanwege de derogatie, lees maar de brief van dijksma van december 2013. dus vanwege de hogere toediening, landbouwkundig nog te weinig overigens, van stikstof op grasland houden we een hogere kostprijs dan de buitenlandse collega's. en nu gaan we dankzij de derogatie gebleven rechten deze weer afnemen?
  ik zie ook niet hoe de gestopte varkenshouder er zelf beter van wordt. we hebben allemaal een fikse financiering, de eerste euro's gaan richting bank en voerboer. daarnaast dient bij sanering de stallen gesloopt te worden, anders krijgen de blijvers deze over enkele jaren nog weer te slopen, zie discussie leegstaande stallen. voor de stoppende boer zal er niets overblijven, een enkeling daargelaten.
  enkele procenten aanbod in NL doet op de europese prijs helemaal niets en we krijgen op de mestmarkt geen ruimte door toenemend aanbod van koeienfosfaat. en als ik akkerbouwer was koos ik ook voor rundveemest ipv varkensmest.

 • landboer


  Dat is toch vrije markt Mozes dat wilde men bij LTO, wat jij zegt is misschien zo maar laat ze daar zelf achter komen! Dat is ondernemen.

 • wmeulemanjr1

  De bank is  de lachende de derde. Kunnen ze over alle kanten weer verdienen aan leningen voor de fosfaathandel. (Misschien al eerder met de overheid overlegd?)

 • Akkerbouw 2020

  Laat de marktwerking zijn gang gaan.

 • Johnny Hogenkamp

  Marktwerking is prima, maar wordt bij voorbaat verstoord door NL regelgeving op regelgeving en EU subsidies op grondgebruik. Bij 20% generieke korting in de melkveehouderij op productierechten, zal de schreeuw om rechten weer net zo groot worden als tijdens de melkquotering en de prijzen eveneens 10.000 euro opwaarts per extra koe. Wanneer dat middels een tijdelijke productierechtenbank (half jaar) voor de helft van het geld kan, zie ik een win/win. Het blijft overigens voor alle partijen een vrijwillige keuze om te bieden danwel te vragen binnen deze bank. Buiten deze tijdelijke productierechtenbank om blijven de schotten tussen de sectoren.

 • Mozes

  Waarom zou er 20% generieke korting moeten komen? Cees Romijn van LTO gaat er van uit dat er helemaal geen generieke korting nodig is. 

 • Johnny Hogenkamp


  @Mozes, hij gaf tijdens de discussiebijeenkomst aan dit te hopen, dat is toch wat anders dan ervan uitgaan. Een nieuwe werkelijkheid dient zich aan, velen hadden dit al lang voorzien ten tijde van de groeiexplosie in nieuwbouw stallen, aanhouden extra jongvee en import vaarzen en melkvee. Zo moeilijk is het allemaal niet.

 • Rini Stinissen
  ,

  @jverstraten1 : ik opperde het al in 2013. Dus ja, wel een idee van Boerderij. Zie http://www.boerderij.nl/Rundveehouderij/Blogs/2013/5/1000-of-meer-1254240W/


 • j.verstraten1

  Nee, epaper, jij steld in dit blog dat het voor de hand ligt.
  Dat is dus helemaal niet zo. Dat dit voorheen wel kon maar nauwelijks gebeurde is vanwege het melkquotum, de beperkende factor. Die beperkende factor is nu weg dus daarom zijn schotten nodig. Anders krijg je een herhaling van begin jaren 90 toen pluimveerechten erg populair waren onder varkenshouders.
  Het unieke aan het idee van Johnny is dit tijdelijk te doen en te koppelen aan sloop. Eigenlijk gewoon een nieuwe opkoopregeling. Die waren ook altijd gelimiteerd.

 • haj146

  Goed idee van dhr Hogenkamp. alles op vrijwillige basis. Maar de gemiddelde melkveehouder heb geen geld voor en fosfaatrechten, en extra grond. Kan gewoon niet. Enkel de stadsuitbreiders regeren straks nog. Laten we er met zn allen voor strijden dat die onzinnige plafonds verdwijnen. Nu is het ammoniak plafond ook al overschreden. Wie bedenkt zoiets?

 • veldzicht

  aalderink 146,Wie bedenkt zoiets?een stelletje malloten die niks met landbouw op hebben  en niet gehinderd door enige kennis van zaken. en er zijn nog wel een stel plafonds te bedenken.Een kali plafond,overlast plafond,geur plafond,koeienwinden plafond,uitzicht plafond etc.etc.

 • Vhouder

  niet allemaal zo veel varkens willen houden als dhr hogenkamp lolst mischien meer op

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.