Redactieblog

5562 x bekeken 1 reactie

Proefprocedure landbouwvrijstelling

Landbouwgrond mag niet worden gewaardeerd op WEVAB. Dat is de uitkomst van een proefprocedure waarin de Hoge Raad op 10 juli uitspraak heeft gedaan.

Waardering op WEVAB (waarde economisch verkeer bij voortgezet agrarisch gebruik) is in strijd met de landbouwvrijstelling. Deze methode om tot een hoge boekwaarde voor landbouwgrond op de balans te komen, is dus niet toegestaan. Er hebben zich vele duizenden boeren en tuinders aangesloten bij de proefprocedure. Zij zullen nu een andere manier moeten zoeken om tot een hogere boekwaarde te komen. En dat is voor de meesten geen probleem. Er zijn namelijk ook methoden om tot een hogere boekwaarde te komen waar de fiscus het wel mee eens is. Hun accountant zal – tegen een gepaste vergoeding uiteraard – alsnog een herwaardering van de landbouwgrond kunnen regelen die fiscaal wel door de beugel kan.

De landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting is een onzeker bezit. De afgelopen jaren hebben de agrarische accountantskantoren er dan ook alles aan gedaan om voor te sorteren op een eventuele afschaffing. Maar ondanks jarenlange onheilstijdingen dat de vrijstelling deze Prinsjesdag toch echt wel zou sneuvelen, bestaat de vrijstelling nog steeds. Of hij daadwerkelijk afgeschaft wordt, is een politieke keuze en dus volstrekt onzeker. Staatssecretaris Dijksma heeft enkele weken geleden nog toegezegd dat er nu geen draagvlak is om de vrijstelling af te schaffen. Maar deze toezegging geeft geen enkele garantie voor de toekomst. Vooral gezien het feit dat in dezelfde brief van de staatssecretaris wordt gezegd dat de werking van de landbouwvrijstelling niet goed is en het geld volgens een werkgroep beter op een andere manier besteed kan worden.

Dat het verstandig is om rekening te houden met een afschaffing is mijns inziens zonneklaar. Hoewel het risico dat er geen overgangsregeling komt bij afschaffing verwaarloosbaar is, zou ik toch, als ik zelf boer was, wel degelijk actie ondernemen. De belangen zijn simpelweg te groot om zelfs het kleinste risico te lopen. Anticiperen op het einde van de vrijstelling doe je door de boekwaarde van je grond te verhogen. De hierbij behaalde winst valt onder de huidige vrijstelling en die heb je dan alvast mooi binnengehaald. Het ophogen van de boekwaarde van de grond is in de meeste gevallen geen enkel probleem ondanks dat de Hoge Raad heeft gezegd dat waardering op WEVAB niet kan.

Eén reactie

  • tikka


    waarom is WEVAB niet toegstaan?

Of registreer je om te kunnen reageren.