Redactieblog

3808 x bekeken 4 reactieslaatste update:29 jul 2015

Misdaad loont

Enige tijd nadat mijn zoons de deur uit waren, heb ik een zitgrasmaaier gekocht. Toen ze dat ontdekten, vielen er wel wat harde woorden ('had je tien jaar eerder moeten doen, pa'), maar ik heb er schik mee. Tegelijkertijd geeft zo'n machine ook extra zorgen.

Zij zijn namelijk bijzonder populair bij dieven, die ze soms bij tientallen uit schuren halen en naar Oost-Europa overbrengen.

Dus nu moet 's nachts de deur op slot, en dan nog: je hoort ineens veel meer, je schrikt wakker 'heb ik inderdaad wel afgesloten?', waarom blaft de hond niet? Na verloop van tijd slijt dat wel een beetje, maar al met al zijn we toch minder naïef geworden. En als je ziet wat men zoal steelt - denk aan de koperdiefstallen, met grote risico's - is het nog maar de vraag of een slot op de deur helpt. Je kunt overal binnenkomen, zegt men.

Uit de onlangs weer verschenen misdaadmeter blijkt dat Nederland steeds veiliger wordt. Of dat waar is, is nog maar de vraag: het zijn immers maar statistieken. In elk geval worden inbraken maar heel zelden opgelost door de politie. Meestal doet de politie er helemaal niets aan. Wat ook niet helpt, is het onlangs verschenen boek van Michiel Princen: De gekooide recherche. Uit dat lezenswaardige boek blijkt dat de politie op vele punten incompetent en lui is, het werk niet goed aanpakt en steeds maar weer 'het gebrek aan capaciteit' noemt als verontschuldiging voor dingen die niet worden gedaan. En nu is de politie ook nog bezig met reorganiseren en actievoeren voor een nieuwe cao. Daar hoeven wij dus voorlopig niet veel van te verwachten.

Wat overblijft is de eigenrichting. Ik denk dat ik een stuk rustiger zou slapen met een Uzi onder het bed. Er zijn twee moeilijkheden: a) hoe kom je aan een Uzi en b) hoe voorkom je dat je zelf de gevangenis indraait als je een boef die het op je zitmaaier voorzien heeft, doorzeeft met een pistoolmitrailleur? Valt dat nog onder noodweer en noodweerexces? Bang van niet. Het wordt ook afgeraden door de politie, want, zegt men, dan gaan inbrekers zich ook bewapenen. Dat is wel het slechtste argument, vind ik. Pak ze dan maar op wegens verboden wapenbezit.

En tenslotte: eigenlijk ben ik een pacifist, net als de meeste mensen. Totdat ze aan je spullen komen.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  A hoeft geen probleem te zijn.  De grootste dieven zitten in Den Haag en Brussel. 
  Zie 925.nl met mooi stukje duiding over die  Verhofstadt. Heb hem toen wel zien schuimbekken in Kiev samen met van balen.


  Maar rij eens naar het oosten, zodra je in Polen of oekraine komt heeft elk huis een schutting van 2 meter met valse hond en alles op slot, dan is nederland toch een snoepwinkel.

  En de politie de jongens op straat kan je niet teveel  verwijten in tegenstelling tot die top,  zie BV Pieter Clou,  maar ja Nederlandse volk accepteert alles en vraag je waar is het corrupt hoor je Rusland,  Oekraïne  etc, het is dichterbij :)

 • koeboertje

  Ik heb ook een zitmaaier aangeschaft maar mijn zoons staan nog steeds niet te springrn om iedere week het gras te maaien ,

 • VerstOvo

  Je had beter een Husqvarna robotmaaier aan kunnen schaffen, en op een mooie zomeravond buiten met je zoons een pilsje drinken, terwijl je samen zit te kijken hoe het gras helemaal automatisch gemaaid wordt. Echt geweldig.


 • Dat jij je zorgen maakt over de mogelijke diefstal van je zitmaaier betekent dat je maar weinig zorgen hebt. Wees er gelukkig mee. 

Of registreer je om te kunnen reageren.