Commentaar

12 reactieslaatste update:10 jul 2015

Melkveehouderij krijgt verhandelbare fosfaatrechten

Quotering nieuwe stijl. Superheffing krijgt een complexe opvolger in de vorm van verhandelbare fosfaatrechten.

Eindelijk heeft staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken haar plan voor de melkveehouderij geopenbaard. Ze wil verhandelbare fosfaatrechten invoeren. Zo moet de ontwikkeling van de sector in goede banen geleid worden.

Veehouders die fors hebben uitgebreid, zijn toch nog spekkoper
Het plan komt rijkelijk laat, dat voorop. De melkveehouders hadden al veel eerder recht op duidelijkheid over de randvoorwaarden waarbinnen ze hun bedrijf kunnen ontwikkelen. Gevolg is dat er nu op zijn minst twee groepen slachtoffers zijn: boeren die wel gebouwd hebben maar hun stal nog niet vol hebben gezet, en boeren die braaf hebben gewacht en hun veestapel niét fors hebben uitgebreid. Deze extensieve bedrijven hebben bovendien het probleem niet veroorzaakt. Die veehouders die afgelopen anderhalf jaar fors hebben uitgebreid in aantal koeien – en superheffing voor lief hebben genomen – zijn toch nog spekkoper. Zij kunnen fosfaatrechten verkopen aan hun extensieve buurman.

Boer-zijn wordt steeds ingewikkelder met drie soorten mestbeleid
Er is meer kritiek mogelijk. Het wordt langzamerhand wel heel erg ingewikkeld om boer te zijn en vooruit te willen. Kijk naar het ammoniakbeleid dat per 1 juli van kracht is. Daarnaast hebben we straks dus drie soorten mestbeleid waarmee veehouders moeten dealen: de verplichte mestverwerking, de regels voor grondgebondenheid en nu de fosfaatrechten. Het moet niet gekker worden.

Fosfaatrechten hebben duidelijk voordeel ten opzichte van dier- of melkrechten
Niettemin is de keuze voor het systeem van fosfaatrechten zelf toe te juichen. Het heeft duidelijke voordelen ten opzichte van de beide alternatieven: dierrechten en melkrechten. Maar ook hier is al te groot enthousiasme niet op zijn plaats. Heikele punten wachten nog op uitwerking. Hoe gaat het met die afroming als er te veel rechten zijn uitgedeeld? Wat is de precieze betekenis van peiljaar 2014 in combinatie met peildatum 2 juli 2015? En hoe ruim wordt de knelgevallenregeling?

Het verhaal is ingewikkeld en vol open einden. Eén partij zal zich alvast in de handen wrijven: adviseurs en juristen.

Laatste reacties

 • Burnetti

  Ja Geert, je had ook zelf een goed voorstel naar Sharon kunnen sturen.

 • farmer4life1

  Er is in elk geval  duidelijkheid.... 

 • Zuperboer

  Wat zal de invloed zijn op de internationale concurrentiekracht van de NL melkveehouderij? Geven we het FC-voordeel in een keer weg door het betalen van de verwachte marge per kg melk (4 a 5 ct per kg fosfaat hoor ik al passeren in het circuit van adviseurs voor de huurprijs op jaarbasis) aan de sofamelker nieuwe stijl? Dit kan een interessant probleem gaan worden of lost het zich op doordat andere componenten nu lager gewaardeerd gaan worden (bv. grondprijs). De Euro kan immers maar een keer uitgegeven worden ook voor wat betreft de financiering van melkveehouderijen. Wat wordt de fiscale status van een fosfaatrecht? Dat kon nog wel eens de belangrijkste vraag worden die de waarde gaat bepalen.

 • schoenmakers1

  ja, burnetti, ik heb hier een goed voorstel gedaan, maar er is niks mee gedaan, dijksma en consoren willen alles regelen, gewoon aan de markt overlaten, zo moeilijk kan het niet zijn, maarja dan kunnen ze niet intresant doen en de vriendjes niet vanalles toesteken

 • schoenmakers1

  en als er nu duidelijkheid is hoe zouden dan de adviseurs en juristen hier een boterham aan kunnen verdienen

 • Zuperboer

  De crux van het probleem t.o.v. het buitland zal straks waarschijnlijk worden dat zij in tijden van hogere melkprijzen hun omzet kunnen verhogen en daardoor een buffer kunnen creeeren. De NL melkveehouderij zal de omzet afgeroomd zien door de fosfaatrechten en geen buffer kunnen creeeren. Dat is juist de kern van het vrije markt systeem. Zeer gevaarlijke ontwikkeling dus en niet fair t.o.v. de NL melkveehouderij die al 30 jaar uitgeknepen is door de Superheffing (m.n. de laatste 7 jaar).

 • Jaap39

  Toch maar eens oriënteren over de grens. Kan niet anders dan dat er veel bedrijven gaan afhaken.

 • tinus888

  Als je in het verleden teveel had moest je een heffing betalen,volgend jaar is het een economisch delict,hoge boetes die niet aftrekbaar zijn,korting betalings rechten ,intrekken van je derogatie, Juridische kosten,strafblad?Koeien opruimen laatste maanden van het jaar

  Heb je daar weleens over nagedacht Geert?

 • alco1

  Wie heeft de enquete ingevuld of de fosfaatrechten ook tussen de sectoren verhandeld moeten kunnen worden.
  Natuurlijk als er fosfaatrechten zijn. Maar ik heb nee ingevuld omdat het van de zotte is dat er fosfaatrechten komen.

 • veldzicht

  Van melkquotum naar fosfaatquotum ben je straks even veel geld kwijt als je wat meer wil gaan melken,van de regen in de drup daar ze in het buitenland nergens last van hebben en rustig door kunnen plonsen.de bemestings normen moeten
  fors omhoog en is ook noodzakelijk daar de productie hier veel hoger ligt dan in het buitenland,  lost veel problemen op en scheelt de landbouw honderden milioenen euro

 • koestal

  De makelaars  wrijven zich al weer in de handen

 • arenthendriknaber

  Wat er ook komt ,ze moeten van mijn fosfaatgebruikersruimte afblijven ,die wil ik nl zelf vol kunnen produceren met mijn eigen koeien .Handen af van eigen grond .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.