Commentaar

4488 x bekeken 18 reacties

Handelen in fosfaatrecht, het moet

Nee, handel mag je het nog niet noemen, maar de pre-handel in fosfaatrechten is levendig. Melkveehouders en bemiddelaars struinen de markt af op zoek naar stoppers. Willen zij al afspraken maken over verkoop straks?

Gegadigden voor die rechten melden zich in groten getale. Veelal blijft het nog bij intentieverklaringen en bemiddeling; in een enkel geval wordt er ook al met geld geschoven.

Eerste telefoontjes

Volgens de betrokken makelaars/bemiddelaars kregen zij daags na de ‘fosfaatbrief’ van staatssecretaris Sharon Dijksma op 2 juli al de eerste telefoontjes. Veehouders ontvangen fosfaatrechten op basis van referentiejaar 2014 en peildatum 2 juli 2015.

Hoe die toekenning er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Een korting hangt in de lucht. De sector voert ook volop discussie of tijdelijk omzetten van varkensrechten in 
rundveefosfaat wenselijk is.

Voldoende rechten voor boer die stal al vol zette

Wel is duidelijk dat veehouders die met bezetting anticipeerden op dit beleid waarschijnlijk spekkoper zijn. Zij hebben voldoende rechten. Collega’s die investeerden in stallen en/of grond in plaats van dieren zijn de dupe. Zij zullen fosfaatrechten moéten kopen. In de praktijk komt de belangstelling ook vooral uit die hoek, melden de bureaus.

'Knelgeval' moet wel fosfaatrechten kopen

De vraag rijst of de veehouder niet te veel risico’s neemt en beter kan afwachten. De ervaring leert dat dit laatste veelal slecht uitpakt. Veel keuze heeft een ‘knelgeval’ dus 
eigenlijk niet. Hij moét actief acteren op de fosfaatmarkt.

Laatste reacties

 • BO(skabout)ER

  wacht maar rustig af.

 • Probe

  Kun je beter afblijven. Geeft veel ellende, omdat regelgeving toch weer anders gaat worden. En dat 1 van de partijen pijn doen met alle gezeur van dien.

 • farmerbn

  Misschien komt er door deze fosfaathandel binnenkort weer een 'handelaar' boer met 1000 koeien?

 • Trot

  Zal de armoede nog welmeevallen

 • Zuperboer

  BO(skabout)ER en Probe zijn zeker hele dagen druk met handelaren bellen en af en toe hier posten dat een ieder zich beter kalm kan houden! LOL

 • Zuperboer

  Hoeveel vrije fosfaatrechten zijn er eigenlijk bij benadering te verwachten op de markt? Kan Boerderij (Jan Vullings of een stagiair op de afdeling) daar niet eens een artikel / analyse van gaan maken. En de volgende vraag: Hoeveel RDM is er vanaf 2016 nog fysiek beschikbaar(dus om aan te wenden) gegeven het feit dat er nu een fosfaatplafond ligt en gegeven het feit dat de verplichte verwerking steeds meer een item wordt? De totale produktie ligt nu immers voor ... jaar vast.

 • wmeulemanjr1

  Is de LTO-FOSFAATRACE  al gelopen dan? Het kan nog alle kanten op! Op dit moment word er behoorlijk partijdig gedaan in  de artikels over die stomme fosfaathandel. 

 • erardus1

  Hoezo fisfaatrechten verkopen als gestopte veehouder. Misschien moeten we helemaal geen rechten geven als je op 2 juli geen dieren had. Ze waren toch al gestopt! Kunnen we die ruimte benutten voor knel gevallen. En een generieke korte vermijden! En daarna alleen rechten kunnen kopen bij 100% grond bevonden groei

 • haam

  #7  klopt en wie heeft er het meeste baad bij deze partijdige berichtgeving  diegene die die advertentie ruimte heeft te verkopen . het blijft altijd moeilijk hoe het precies zit

 • carin_logtenberg@live.nl

  hoe kunnen er eigenlijk fosfaatrechten te koop zijn we zitten toch boven het plafond dus alles wat nu vrij komt uit de markt halen tot dat we er weer onder zitten..

 • Hoogeind

  'Door inzet op mestverfwerking ontstaat evenwicht op de mestmarkt en kan het fosfaatplafond vervallen' melde Rooijakkers (LTO Mest en Mineralen) onlangs in Nieuwe Oogst. Waar ziet Rooijakkers kansrijke en duurzame rundveedrijfmestverwerking? Weet Rooijakkers niet dat AgriModem, Aqua Purga, Manure van de Dairy Campus en Biogreen Salland al lang overleden zijn?

  ZLTO hield 4 jaar geleden haar leden voor dat mest spoedig 'bruin goud' zou worden omdat er verkoopbare hoogwaardige mineralen voor de export in zitten. Het is toch heel raar dat we de productie van 'bruin goud'aan banden gaan leggen te meer omdat met mestvergisting wel € 30,- per ton te verdienen is meldde de ZLTO in Nieuwe Oogst in 2009.

  Uit mest kun je voor 7 huishoudens (!) aan energie (biogas) halen meldden Albert Jan Maat en LNV minister  Gerda Verburg aan te Tweede Kamer (Convenant Schone en Zuinige Agrosectoren 2008). In dit scenario moet je zelfs de wegbermen vol zetten met koeien en is er voor akkerbouw geen plaatrs meer.

  Geen wonder dat melkveehouders na 1/4/2015 alle remmen los gooien. De melkprijs is in dit scenario bijzaak toch? Of staan onze bestuurders wel heel erg ver van de markt en landbouwpraktijk?

 • agratax2

  @hoogeind. Uit mest kun je energie maken voor vele huishoudens. Helemaal correct. Helaas daarmee is de fosfaat niet weg, die zit nog in het in de vergister achtergebleven residu en moet dan ook nog worden verwerkt. Als de sprekers die jij aanhaalt hun eigen verhaal geloven, zullen hun 'bazen' zich moeten afvragen of ze wel met deze dromers ver kunnen.

 • CLM Culemborg

  Je kunt de overdracht van fosfaatrechten ook via een fosfaatbank laten lopen. Rechten van bedrijven die stoppen vervallen en komen in de fosfaatbank. Bedrijven die rechten willen, melden zich bij de fosfaatbank en krijgen rechten als die beschikbaar zijn (eventueel onder specifieke voorwaarden). 

  Zo kosten fosfaatrechten geen geld, stroomt er geen geld de sector uit, komt er meer dynamiek op de grondmarkt en kunnen we over enkele jaren weer van fosfaatrechten af als deze regulering niet meer nodig is.

  Wie zijn tegen? Accountants, makelaars, handelaars, stoppende melkveehouders, .... Allen omdat zij er financieel beter van worden, en de boer ploeterde voort.

  Wie zijn voor? Ik zou niet weten welke blijvende melkveehouder niet....

 • Peltjes

  Info83  Ik ben voor. Moet er wel een rechtvaardige verdeelsleutel komen waar niet mee gesjoemelt kan worden.

 • alco1

  Iedereen draaft maar door met de fosfaatrechten. Het beste is nog steeds dat hele fosfaatrecht de prullemand in.
  Er is met de melkveewet met grondgebondenheid genoeg beperking.
  Het is een prima podium om de samenleving er van te overtuigen dat we verantwoordt bezig zijn.

 • PetervanKempen

  Fosfaat zelf lijkt me nog steeds een grondstof en die is geld waard want schaars op sommige plekken op deze aardkloot. Het verbaast me wel dat een discussie die moet gaan over de milieubelasting met mest en fosfaten nu inenen ook bij boeren en LTO  gaat over de rechten om Fosfaat te produceren. Er is toch niets mis met Productie van iets en dus ook niet fosfaat? Het moet alleen niet in overvloed in de grond , dat is milieuvervuiling , dat wil niemand, en dus  exporteren en verwerken die hap!
  Ophouden te praten in formats die de geitewollen sokken jullie opleggen en ga je eigen koers kiezen: Fosfaat moet kunnen,  alleen overbemesting van je gronden niet. Back to basics zou ik zeggen! Jip en janneke, toch??

 • Grensboerke


  Het hele fosfaatplafond is onzin.

  Diegene die dat in Brussel een fosfaatplafond heeft afgesproken snapt er niets van, maar wat wil je anders in Brussel.

  (Aan een schot of een Pool uitleggen dat we een mestoverschot hebben en dat grond €60.000 per ha kost. En dat we deze dan moeten braak leggen.)

  De mestwetgeving regelt dat er niet meer mest dan toegestaan per ha wordt gereden als de rest dan wordt verwerkt heb je toch geen fosfaatplafond nodig.

  Maar ambtenaren zijn er nou eenmaal niet om minder regels te bedenken!

 • Foxxy

  Verrek eeeuwig !   Ik procedeer gewoon net zo lang tegen de politiek, totdat ik het verlies !  

  En o Wee, als ik het verlies.... Dan heb ik het in ieder geval aan tijd , om nog verder te procederen, gaan we ook nog even door voor de Melkveewet, de PAS , het Ammoniak-beleid, zodebemest-verplichting , zeg maar : het hele rijtje bij langs !

  Als het mestbeleid NU niet valt... vallen gaat het ! Komt vanzelf ! Het wordt met de dag meer en meer onhoudbaar ! 

  Wageningen geeft onderzoeken al niet meer vrij, afwijkingen van 20 % zijn realistisch, Dan Aerius, ook zo'n ontzettend leuk computerspelletje !

  Bewijzen : Keihard BLGG , feiten, meer fosfaat uit grond winnen (gras) dan mag worden aangevuld 

  Keihard een fosfaat-plafond instellen voor slechts varkens-pluimvee-melkvee ( Minder dan de helft van onze Fosfaat-uitstoot in Nederland)

  Keihard aangetoond dat grondwater-kwaliteit feitelijk sedert 30 jaar nog nooit zo goed is geweest als nu ! 

  Nuchter boerenverstand, dat missen we !   Landbouw-exportland # 2 ter wereld.. Mooi verhaal , kan ik later mn kinderen nog eens vertellen ! vroeger .....   voordat de politiek voor Brussel door de knietjes ging ......

Laad alle reacties (14)

Of registreer je om te kunnen reageren.