AlgemeenOpinie

Handelen in fosfaatrecht, het moet

Nee, handel mag je het nog niet noemen, maar de pre-handel in fosfaatrechten is levendig. Melkveehouders en bemiddelaars struinen de markt af op zoek naar stoppers. Willen zij al afspraken maken over verkoop straks?

Gegadigden voor die rechten melden zich in groten getale. Veelal blijft het nog bij intentieverklaringen en bemiddeling; in een enkel geval wordt er ook al met geld geschoven.

Eerste telefoontjes

Volgens de betrokken makelaars/bemiddelaars kregen zij daags na de ‘fosfaatbrief’ van staatssecretaris Sharon Dijksma op 2 juli al de eerste telefoontjes. Veehouders ontvangen fosfaatrechten op basis van referentiejaar 2014 en peildatum 2 juli 2015.

Hoe die toekenning er precies gaat uitzien, is nog niet bekend. Een korting hangt in de lucht. De sector voert ook volop discussie of tijdelijk omzetten van varkensrechten in 
rundveefosfaat wenselijk is.

Voldoende rechten voor boer die stal al vol zette

Wel is duidelijk dat veehouders die met bezetting anticipeerden op dit beleid waarschijnlijk spekkoper zijn. Zij hebben voldoende rechten. Collega’s die investeerden in stallen en/of grond in plaats van dieren zijn de dupe. Zij zullen fosfaatrechten moéten kopen. In de praktijk komt de belangstelling ook vooral uit die hoek, melden de bureaus.

‘Knelgeval’ moet wel fosfaatrechten kopen

De vraag rijst of de veehouder niet te veel risico’s neemt en beter kan afwachten. De ervaring leert dat dit laatste veelal slecht uitpakt. Veel keuze heeft een ‘knelgeval’ dus 
eigenlijk niet. Hij moét actief acteren op de fosfaatmarkt.

Beheer
WP Admin