Redactieblog

9 reacties

Franse boeren

Terwijl de vakantie naar het zuiden op gang is gekomen, protesteren de Franse boeren. Dat is een soort natuurwet: in de zomer blokkeren Franse boeren op trekkers allerlei doorgaande wegen.

De Tour de France komen ze niet aan, want ik hoorde dat de Franse vakbonden daar volgwagens hebben die eventuele acties in goede – lees: geen blokkerende – banen moeten leiden.

Wat is het probleem voor de Franse boeren? Volgens de pers zijn zij boos omdat ze te weinig krijgen voor hun vee. De Franse overheid heeft gehoor gegeven aan de roep om steun en €600 miljoen uitgetrokken. De boeren in problemen krijgen schuldverlichting, uitstel van betaling en lastenverlichting, zoals ontheffing van bepaalde onroerend goedbelasting en ontheffing van bepaalde premies. Harde actie loont kennelijk. Maar of dat op termijn ook zo is, valt nog te bezien. We hebben nu eenmaal afgesproken dat we de steun aan landbouwers beperken tot betalingsrechten. En dat zullen die Fransen toch ook wel krijgen. Dan is er nog geld voor plattelandsontwikkeling, maar daar valt die €600 miljoen waarschijnlijk ook niet onder. Waarschijnlijk is hier dus gewoon sprake van ongeoorloofde staatssteun. En dat betekent dat het geld straks, na lange procedures, weer terugbetaald zal moeten worden. Het doet mij een beetje denken aan Italië, waar de staat probeerde de superheffing van de boeren te betalen aan Brussel. Dat mocht ook niet en de Italiaanse overheid werd gedwongen het geld terug te halen bij de boeren.

Het zal mij benieuwen wie de kwestie van de staatssteun aankaart. Nederlandse boeren misschien? Het meest waarschijnlijke scenario is dat de Franse overheid toestemming vraagt aan de Europese Commissie, die die toestemming vervolgens weigert. Hollande kan dan zeggen: ja wij willen wel, maar mogen niet van de EU. Dus wees niet boos op ons. De boeren kunnen dan weer massaal op het Front National gaan stemmen en eventueel naar Brussel gaan met hun trekkers. Ik vraag mij trouwens af wat al die honderden Franse producentenorganisaties (daar al sinds 1962 geregeld in de Code Rural!) weten te bereiken als het om samenwerking en prijzen gaat. Niets kennelijk. En als straks al die Franse boeren failliet gaan, is dat dan gunstig voor de Nederlanders? Of is dat ook hier het perspectief voor de landbouw?

Laatste reacties

 • Mozes

  Ja wat hebben de Franse producentenorganisaties bereikt? Net zoveel als de Nederlandse producentenvereniging de DDB. Dus niets! 

  Als je als boeren echt wat wilt moet je werken aan sterke coöperaties met onderscheidende producten. Ook dan zullen er tijden zijn dat de prijzen tegenvallen maar je bent als boeren niet meer machteloos. Onderzoek heeft uitgewezen dat in landen waar boeren beschikken over coöperaties met een goede marktpositie de prijzen die ze ontvangen hoger zijn en de prijzen die ze betalen juist lager zijn. 

 • Burnetti

  @mozes: helemaal mee eens. Prima analyse.

 • koestal

  Als de Franse boeren geen steun krijgen, hou je dit soort protestacties. Dan moet de EU maar zorgen voor betere prijzen en niet de boeren door supermarkten ,zuivelfabrieken en slachterijen uit elkaar laten spelen.

 • hornblower

  sorry boy's . ik vind dat boeren vooral in nederland veel minder moeten gaan investeren. hou de hand op de boerenbul. dat treft de economie op alle fronten. sobere mechan. sobere stallen enz. nogaals , de aanleverende bedrijven of het nu gaat om voeders of mechananisatie, die lui verdienen sloten geld aan boeren berekenen alle onkosten door en boeren krijgen de prijs als in de 70 ger jaren. door steeds meer van de bunder, en steeds meer uit de koe. boeren in Nederland lijken wel volslagen idioot! gewoon op de franse toer mannen , sober en een lange middag pauze. sobere boeren houden het wel vol!!!

 • Kaiser


  Die €600 miljoen is helemaal geen staatssteun, maar voor de Franse boeren gemakkelijk krediet van de Franse Nationale kredietbank.
  Willem mag de tekst in het artikel wel eens aanpassen. Nu denkt iedereen dat de Franse boeren staatssteun krijgen terwijl dat niet zo is.

 • koestal

  De Grieken krijgen nb. heel veel geld van de EU  !

 • pieter p

  Als men in geheel Europa nu eens 10% minder ging melken, dan veranderd de melkprijs als een speer

 • trijnie

  <em>@ pieter p, wie begint? Niemand dus.</em>

 • koestal

  De Franse regering is nog niet van de boeren af.Ook de EU zal dit probleem moeten onderkennen

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.