Redactieblog

6 reactieslaatste update:1 sep 2015

Assertiviteit loont in Frankrijk

De Franse boeren zijn weer eens boos. De aflopen weken hebben ze met trekkers en vrachtwagens snelwegen geblokkeerd, varkens losgelaten in supermarkten en fel actiegevoerd tegen de lage prijzen en de in hun ogen oneerlijke concurrentie.

En het werkt! Franse melkveehouders krijgen voortaan 4 cent per liter meer voor hun melk. Dat is de uitkomst van een door landbouwminister Stéphane Le Foll georganiseerd overleg tussen boeren, de zuivelindustrie en de distributieketens. Voor 1.000 liter melk zullen boeren minstens €340 krijgen, meldt persbureau AFP.

Prijsstijging nodig

De consument zal de prijsstijging voelen; die betaalt een paar cent meer per liter melk, zei Le Foll. De maatregel was volgens de boerenbond FDSEA nodig na de verlaging van de melkprijzen in de afgelopen tijd.

Betogers informeren consument

De betogers hebben het handig aangepakt. Ze deelden stenciltjes uit met informatie over het verschil tussen de prijs die consumenten in winkels betalen en de prijs die boeren krijgen voor hun producten. Zo krijgen melkveehouders nog maar 30 cent voor een liter melk, terwijl de consument in de winkel minstens een euro betaalt. En rundvlees? €3,60 per kilo en €13,22 in de winkel. En bij varkensvlees is het nog extremer: de boer krijgt € ,40 als hij zijn beesten naar het abattoir brengt, de consument betaalt €7,30. 'Wie is het minst duur? Zoek de fout', staat er boven de prijslijst. Een ijzersterk argument vind ik. Het is toch raar dat de boer er zo bekaaid van afkomt. Vooral de tussenpersonen – slachthuizen, commerciële melkcentrales en supermarktketens – pikken een onevenredig deel in.

Boeren vinden gehoor

De boeren vinden in Frankrijk gehoor bij de politiek. De Franse regering heeft al eerder een steunpakket van €600 miljoen aangekondigd. En nu worden de melkveehouders ook gesteund met een hogere melkprijs. Of het allemaal juridisch door de beugel kan, betwijfel ik. Het lijkt toch wel heel veel op kartelvorming en staatssteun.

Het protest heeft zin gehad. Assertiviteit loont in Frankrijk. Ondertussen wordt er door de vleesveehouders verder actie gevoerd. Hopelijk kunnen zij ook nog wat uit het vuur slepen. Mijn steun hebben ze.

Laatste reacties

 • alco1

  Pieter. Jij trapt er dus ook weer in. De fransen staan zo vaak op de straat en is het daar beter?
  Het is meer: 'Ze kregen een snoepje en gingen weer heen'. Maar het snoepje lost weer op.

 • farmerbn

  Fransen verdienen het liefst altijd hetzelfde bedrag. Wat er nu gebeurd is ,is dus wat ze willen: Bij lage prijzen een verhoging en later als de prijzen hoog zijn, een lagere prijs. Maar als je altijd een dubbeltje wilt ,vind je nooit een kwartje.

 • info36

  Het is een brevet van onvermogen van de Nederlandse boeren dat ze alles maar over zich heen laten komen zonder enig verzet. 

 • Hans Sudfryslan

  Vanmorgen nog even in Leclerc geweest , maar de vlees prijzen die in de schappen liggen zijn toch wel wat hoger duurder dan de 13,22 Euro , heb prijzen gezien van 18,00 Euro tot 19,89 Euro voor Entrecote . 

 • Zuperboer

  Mijnheer Seegers,
  Heeft u ook onderzocht of en hoe die 4ct straks op de rc van de franse boer komen? Een toezegging van een minister wat is die in de praktijk waard? Ook de franse producent moet melk inkopen bij de boer en die verwaarden in het schap. Er is aanbod genoeg in het verenigde Europa en de akties die u lijkt toe te juichen komen neer op het intimideren van toeristen(inkomstenbron nr. 1 in Frankrijk) en vrachtwagenchauffeurs. Ik vind het schandalig dat u hierover ook maar enigszins positief kunt zijn. Als dit de nieuwe realiteit is dan is Europa een mislukt projekt en ook al een allang gepasseerd station. Het is heel gemakkelijk om uit een ivoren fiscale toren hier zo over te schrijven, maar het zal uw zoon of dochter maar zijn die in de logistiek werkt en wiens leven door deze onbenullen bedreigt wordt. Ik zou me er van distantieren. U zou bv. eens kunnen analyseren hoe de franse agrarische verwaarding en distributie is georganiseerd en deze vergelijken met de situatie in Nl. Dat zou informatie zijn die de basis van de problematiek kan helpen onderzoeken en tot oplossingen leiden. Geweld leidt tot meer geweld.

 • tournesol

  Ben net bij Leaderprice geweest, faux-filet (zo ongeveer het duurste stukje rundvlees met entrecôte)ligt er voor 11.45 €
  Komt van Dawn Meat, van oorsprong ierse slachterij en het vlees is van melkkoeien uit Duitsland.
  Dit bedrijf heeft zich in Frankrijk gevestigd en pakt alleen vlees in en koopt het waar het het goedkoopste is.
  Zelfs binnen europa beconcureren we ons dood. Die duitse boer kan ook geen goede prijs gekregen hebben.
  Daarom moeten we samenwerken op op europees niveau een goede prijs te krijgen, want anders zijn we allemaal verliezers i.p.v. elkaar af te breken, want op de mondiale markt winnen alleen de goedkoopsten en verliezen we allemaal.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.