Commentaar

4 reacties

Derogatie minder populair

De derogatie is de heilige graal van het Nederlandse mestbeleid.

De eisen die Brussel hiervoor stelt, zoals naleving van het fosfaatplafond, moeten hoe dan ook nageleefd worden, anders verliezen we de voordelen van de ontheffing om meer dierlijke mest te mogen uitrijden dan de Europese nitraatrichtlijn toestaat. Dit spaart alleen al aan mestverwerkingskosten per jaar €100 miljoen uit, aldus het ministerie.

Toch neemt het belang van en de belangstelling voor de derogatie af. Dat blijkt uit een rapportage van datzelfde ministerie. Vorig jaar deden voor het eerst minder dan 20.000 melkveehouders mee aan de regeling. De daling ten opzichte van het jaar ervoor was ruim 8 procent, evenals het jaar daarvoor. Dit gaat harder dan de daling van het aantal bedrijven.

Het lijkt er dus op dat een groeiend aantal bedrijven bewust kiest om het zonder te doen. Daarvan zijn er ruwweg twee soorten: hele extensieve bedrijven én bedrijven die meer dan 20 procent mais willen telen, al dan niet omdat ze een intensieve bedrijfsstijl hebben. Naarmate meer veehouders deze keuze maken, wordt de vraag interessanter of het eerlijk is om hen wel te laten 'lijden' onder het mestbeleid. Het is een van de vele punten om alvast te noteren voor de volgende onderhandelingsronde met Brussel.

Laatste reacties

 • haj146

  Verschil wordt steeds kleiner. hier nog maar 230 per ha. Ook alle kuil- en bodem onderzoeken meegerekend scheelt het per saldo niet zoveel. Nog een verlaging van de N gift is einde derogatie.

 • Pieter5775

  Het word de hoogste tijd dat SNIJmais ook 230 kg N krijgt. 80% grasland is voor veel veehouders op zandgrond niet interessant. Het scheelt te veel in ruwvoeropbrengst.

 • wmeulemanjr1

  Moet alleen de derogatieboer fosfaat.ref. hebben? 

 • farmerbn

  Gewoon alles in de mais en koeien opstallen. Krijg je na een poosje alleen maar kadootjes als de beesten buiten lopen ipv steeds straf. Zie het als een staking: Als we niet extra mogen bemesten dan komen de dieren niet meer buiten. Boeren hebben ook recht op staken en kunnen deze staking dan jaren volhouden. De burgers zullen de politiek dwingen om toe te geven want zij willen de koeien in de wei zien.

Of registreer je om te kunnen reageren.