Redactieblog

21 reacties

Brief van een lezer

Vergaderboer ontving deze brief van een lezer. Hij geeft zijn reactie in dit blog.

Beste vergaderboer,

U zit een beetje in de knoop met de rol van de belangenbehartigers voor de boeren, lijkt me. De ene keer geeft u de LTO gelijk en de andere keer steekt u DDB, de club van Sieta van Keimpema, een veer in de broek. Of u kraakt ze af, wat vaker voorkomt.

Dat vind ik te gemakkelijk. Belangenbehartigers kunnen het nooit goed doen. Dat blijkt extra duidelijk bij de komst van de fosfaatrechten. De sectoren staan lijnrecht tegenover elkaar. De één wil de schotten ertussen houden, de ander wil ze kwijt. De melkveehouder, die net heeft geïnvesteerd en de stallen vol heeft, is in zijn nopjes. Zijn extensieve collega, die niet meewerkte aan het fosfaatplafond, staat in zijn hemd.

Er zijn meer voorbeelden, maar dit geeft al aan dat deze belangen niet samen te behartigen zijn. Ze zijn te verschillend. Het realiseren van al deze verschillende wensen is weerbarstig, zo niet onmogelijk.

Soms denk ik dat er gekozen moet worden. Laat de LTO opkomen voor de grote bedrijven met toekomst en de NMV voor de kleine, stilstaande bedrijven. Dan krijg je helderheid. Nu is iedereen boos op iedereen en dat lost niets op.

Hoe denkt u daarover?

 

Tot zover. Het probleem is helder, maar de oplossing niet. Zo heeft de nieuwe voorzitter van de NVM, Wiegersma, een bedrijf met 150 koeien. Dat kun je niet klein noemen. En dan alle tussenliggende groepen? Overigens, komende vrijdag constateer ik dat Wiegersma een vertolker is van de oude waarheden van de NVM.

Ik zal er verder over nadenken, maar ik zie ook niet zo een twee drie hoe je hier anders mee om kunt gaan. Voor mij blijft belangrijk dat je als sector één geluid laat klinken. En dat bereik je met de oplossing van de briefschrijver niet.

Laatste reacties

 • agratax2

  Zo lang een deel van de mensheid Heilig geloofd in de Vrije Wereld Markt als de oplossing van alle economische en sociale problemen van deze wereld en een ander deel meer ziet in regionale oplossingen van deze problemen zal er nooit 1 geluid te horen zijn. Het voordeel hiervan is, dat de verdeel en heers tactiek door de politiek en handel kan worden toegepast en wel met voor hen groot succes. Deze tactiek zal nog de eerlijke verdeling van kapitaal en voedsel op de aardbol bevorderen en een schoner milieu niet dichterbij brengen. Wat het wel bevordert, zien we elke dag om ons heen 'Groeiende vluchtelingen stromen' met bijbehorende sociale onrust.   

 • Kaiser

  In zake graanbeleid staan binnen LTO de akkerbouwers en veehouders ook lijnrecht tegenover elkaar. Vamwege teveel tegenstrijdigheden is gezamelijk belang van de verschillende sectoren binnen LTO sowieso een onmogelijkheid. LTO maar opdoeken en verder gaan met alleen sectorale vakbonden.

 • BO(skabout)ER

  de verhalen van Vergaderboer slaan doorgaans nergens op. De ene keer is iets geweldig de andere keer is het weer niks. En doorgaans maakt vergaderboer altijd de juiste keuze's, om eerlijk te zijn wil ik dat bedrijf van vergaderboer wel eens zien, het moet er geweldig zijn! Veel koeien, redelijk wat land (ooit schreef hij dat hij nog voor een mooie prijs land had gekocht), maar toch ook gunstig qua fosfaatrechten, genoeg vrije tijd om deze onzin te verkopen op papier, een zoon die het gemaakt heeft in amerika maar toch terug komt om het in Nederland even allemaal goed te doen. En een vrouw die altijd en overal een weer woord op heeft aan de vele keukentafel gesprekken. Doe eens een reportage over dit voorbeeldbedrijf! Daar kunnen we waarschijnlijk echt wat van leren ipv al die onzin op papier. 

 • Mozes

  Het grootste en moeilijkste probleem waar LTO op dit moment mee zit is tegenstrijdige belangen binnen één sector. Dat is vele keren moeilijker dan tegengestelde belangen tussen verschillende sectoren. Het is onmogelijk om het voor iedereen goed te doen en aan iedereen recht te doen. 

 • gvanlaar

  precies BOSKABOUTER ik wil die farm van vergaderboer ook wel eens zien. want zo'n heldere kijk heeft die man niet volgens mij. zijn verhalen zijn altijd op en top maar de werkelijkheid????????? als je al zo anoniem moet schrijven dan duidt dat op een soort verschuilen..... kom open en eerlijk voor de dag en schrijf eens wat nuttigs!!

 • Mozes

  @Boskabouter en @gvanlaar, ik hoop dat jullie toch wel begrijpen dat Vergaderboer is aangesteld om discussies los te maken. Ik weet niet eens zeker of hij wel echt boer is. Het kan ook een redacteur zijn.  Hanna is een fictief persoon die gebruikt wordt om een voorzet te geven in de uit te lokken discussie. 
  Vergaderboer neemt de ene keer een standpunt in van de ene kant, de volgende keer vanuit de andere kant, afhankelijk van de uit te lokken discussie. 
  Niets om je persoonlijk aan te trekken. 

 • koeboertje

  Vergaderboer heeft wel altijd veel reakties , en daar gaat het om dat wij nadenken en discuseren over bepaalde standpunten , het gaat er helemaal niet om wat voor bedrijf hij zelf heeft

  Al jaren lang een prikkelende en inspirerende schrijver, ga zo door
  i

 • Mozes

  @koeboertje, helemaal mee eens. 

 • KarelKerel

  Sneu die vergaderboer, dat hij niet eens NMV kan schrijven. LTO is LOT? Laat het dan liever noodLOT zijn.

 • veldzicht

  Zo zie je maar al die verschillende sectoren staan lijnrecht tegenover elkaar
  en komen nooit met een gemeenschappelijk standpunt waardoor onze invloed op de politiek steeds verder wordt verzwakt en die was toch al zwak , waardoor maatregelen worden door gedrukt die slecher zijn als dat de landbouw zelf met een goed compromis  voorstel waren gekomen.zolang boeren alleen maar kijken of ze er zelf beter van worden  zal het altijd wel tobben blijven, eendracht maakt macht maar dat is in de landbouw ver te zoeken.

 • cornelis 22

  Vergaderboer is een fata morgana dat bedrijf van hem bestaat helemaal niet wie dat nog niet door heeft is wel erg goedgelovig.

 • veldzicht

  Cornelis22 #11,Geen flauw idee of dat bedrijf van vergaderboer  echt bestaat,
  zijn er geen buren .kennissen,familie die kunnen bevestigen dat het wel waar is?
  Zo,n Hans die in ,n jaar of 15 tijd eerst in Denemarken dan een bedrijf in Oostduitsland op zet dan in Amerika ,n superbedrijf en nu komt hij weer terug??

 • pinkeltje


  LTO zou dus op moeten komen voor de grote bedrijven met toekomst. Begrijp ik dan dat daarnaast er een belangbehartiger moet zijn om de bedrijven zonder toekomst in de benen te houden? Wat een geneuzel.

 • info36

  Op laten komen voor de grootheidswaanzinnigen?

 • Elevage

  het Nederlandse beleid heeft nog steeds geen hoge pet op van de boeren. En in plaats van een echte belangenbehartiger in de vorm van een minister worden we afgescheept met een staatssecretaris met allerlei aanknopingspunten in vroegere jaren ........ zegt genoe

 • pinkeltje


  Een minister van landbouw wordt niet aangesteld als belangenbehartiger maar als uitvoerder van het partijbeleid. Dat is Veerman destijds al vrij rap na zijn aantreden door de partijtop duidelijk gemaakt. Het enige dat je moet hopen als sector is dat er een minister of staatssecreataris aan het roer wordt gezet die ook een beetje begrijpt wat er in de sector aan de hand is. Dan valt het beleid nog een beetje te plooien. Verder hoef je niet veel illusies te hebben helaas.

 • veldzicht

  Elevage#15,zo slecht doet Dijksma het nog niet  en dat ministerie van landbouw kon ik missen als kiespijn, dat was helemaal vergeven door linkse milieu activisten waar  landbouw nog maar een marginale rol speelde.

 • Tearpoal

  De racties die vergaderboer krijgt, trouwens de hele boerderijsite, maakt het lezen interessant. Vergaderboer of een andere journalist brengen een discussie op gang en dat is ook hun rol. Het maakt ook niet uit of vergaderboer fictief is of niet, het gaat om de inhoud van de discussie.

 • veldzicht

  Het maakt mij wel uit of iemand van uit de practijk praat of dat hij achter een buro een verhaaltje in elkaar zit te flansen.

 • Fermer

  Inderdaad, @veldzicht, vanuit de praktijk,
  of men werkelijk met de groeibedrijven zoals vergaderboer het zo geweldig doet dat zelfs de opvolger uit de VS zijn eigen stek aldaar in de steek laat,
  o, o, wat is het hier best,
  of dat de periferie een mooi plaatje neerzet waar jonge boeren zich maar al te graag aan spiegelen en de fictie de waarheid even inhaalt om anderen hun verdienmodel maar ter verzekeren. Niet vanachter het buro, maar doelbewust sturend.

 • Rip

  Een standpunt en discussie is belangrijker dan wie het zegt. Anders zouden alle reageerders op deze pagina zich stil moeten houden. En wat de belangenbehartiging betreft, Vergaderboer stelt een belangrijk punt aan de orde, waarvoor we geen oplossing hebben. Laat ons daarover discussiëren.

Laad alle reacties (17)

Of registreer je om te kunnen reageren.