Commentaar

Belg Kint nieuwe topman Vion

Een Belgische groenteman wordt de nieuwe baas bij Vion Food.

Francis Kint gaat per 1 september aan de slag bij het vleesconcern. Kint volgt interim CEO Tom Heidman op. Hij is de vierde topman in amper twee jaar tijd. Volgens Sipko Schat, voorzitter van de raad van commissarissen van Vion Food, is Kint nu de juiste man op de juiste plek. Hij kent de dynamiek van een versmarkt en is volgens hem een 'verbinder pur sang'. Hij zal deze eigenschappen hard nodig hebben.

Kint heeft als CEO van Univeg, leverancier van groente- en fruitproducten, zojuist de fusie met Greenyard Foods afgerond. Hij moet een man met ballen zijn. Een reeks voorgangers, uit de vleeswereld maar ook daarbuiten, hebben flink hun hoofd gestoten aan Vion. Michiel Herkemij als laatste, in januari dit jaar. Het afbreukrisico is groot. Vion kent in de laatste jaren vooral verliezers.

Vion staat er nog steeds niet goed voor; al is het concern uit de wurggreep van bijzonder beheer bij de Rabobank. Maar echt geld is er nog steeds niet. De grote slagen moeten ook nog worden gemaakt: sanering in Duitsland en betere verwaarding van het vlees. De buitenwacht rekent ook op een gedegen strategie. Iets waar zijn voorganger Herkemij veel over praatte, maar nooit presenteerde.

Kint heeft even het tij mee. De varkensmarkt is relatief rustig. Succes is hard nodig. Vion is met €5 miljard omzet too big to fail.

Of registreer je om te kunnen reageren.