Redactieblog

1866 x bekeken

Belastingherziening

Het is zover, de regering heeft eindelijk het langverwachte plan voor een ingrijpende belastingherziening gepresenteerd. Je kunt van alles van het plan vinden, maar een echt ingrijpende stelselwijziging is het zeker niet.

Dat wil niet zeggen dat er geen veranderingen worden voorgesteld die voor bepaalde groepen grote gevolgen kunnen hebben. Dat geldt met name voor de voorgestelde verhoging van de omzetbelasting. Want het maakt nogal uit of je product onder het lage 6-procentstarief valt of onder het hoge tarief van 21 procent. Het plan is om bijna alles onder het hoge btw-tarief te laten vallen. Alleen voedsel zou er buiten moeten blijven. Dit heeft grote gevolgen voor een aantal agrarische sectoren. Denk aan de sierteelt. Tot nu toe worden bloembollen, bloemen en sierplanten belast met 6 procent btw. Dit wordt 21 procent als de plannen doorgaan. Een tariefsverhoging van maar liefst 15 procent! Dat hakt erin en zal zeker gevolgen hebben voor de verkoop van deze producten.

Dat er gesnoeid wordt in het oerwoud van btw-tarieven is overigens wel toe te juichen. Er zijn genoeg rare voorbeelden te vinden die aangeven dat dit systeem veel eenvoudiger kan. Denk bijvoorbeeld aan de verkoop van palen. Is het rondhout dan is het lage tarief van 6 procent van toepassing. Maar wordt er eerst een punt aangeslepen, zodat de paal gemakkelijk de grond in kan, dan wordt je beloond met een tarief van 21 procent. En voor de agrarische sector zijn er ook nog tal van bijzondere goedkeuringen. Denk bijvoorbeeld aan de besluiten van de staatssecretaris dat voor de verkoop van likblokken en het knippen van geitennagels het lage tarief gehanteerd mag worden.

Het lijkt er op het eerste gezicht op dat er voor de meeste agrarische sectoren weinig fiscaal nadeel in de voorgestelde plannen zit. Alle specifiek 'agrarische' vrijstellingen – denk aan de landbouwvrijstelling – worden niet genoemd in de voorstellen van het kabinet. Dat is een goede zaak voor de sector. Maar juich niet te vroeg. Voordat het plan doorgaat, zal er nog heel wat onderhandeld worden tussen de politieke partijen. En dan kan het zomaar zijn dat er wél een agra-vrijstelling geofferd wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.