Redactieblog

2755 x bekeken 4 reacties

Verdrietig staartje

Het valt direct op als ik 's ochtends beneden kom. Onze hond is niet lekker. Hij blijft liggen op zijn kussen, terwijl hij anders altijd blij mee naar achteren gaat.

Ik zie dat zijn neus bleek is, zijn grappige neus die normaal vrolijk roze is met zwarte stippen erop.

Als ik hem beter onderzoek, blijkt hij naast te bleke slijmvliezen ook een pijnlijke buik te hebben. Het geeft me een naar voorgevoel en meteen bel ik met een dierenarts-vriendin met een eigen praktijk een dorp verderop. We spreken af dat ik met Roef naar haar praktijk kom. Daar aangekomen bekijkt zij hem kritisch en we nemen bloed af. Een röntgenfoto van zijn pijnlijke buik laat eigenlijk geen afwijkingen zien, maar de bloedwaarden geven een alarmerender uitslag. De hoeveelheid rode bloedlichaampjes is veel te laag en er zijn nog meer afwijkingen.

Meteen schiet het door mijn hoofd. Hij zal toch geen rattengif binnen hebben gekregen? Misschien is met het blussen van de brand wel rattengif terecht gekomen in het bluswater. Rattengif dat goed verstopt zat in hardplastic containertjes waar honden en katten normaliter niet bij kunnen komen door de kleine openingen. Die containertjes zijn natuurlijk gesmolten. We besluiten contact op te nemen met een kleine huisdiereninternist. Het bloedbeeld wijst volgens hem eerder in de richting van een andere aandoening. We nemen Roef mee naar zijn specialistische dierenkliniek en daar gaat hij helemaal door de molen. Een echo van zijn borstholte laat vocht rond zijn hart zien. De vrees wordt groter dat dit wel eens bloed zou kunnen zijn. Rattengif zorgt ervoor dat de bloedstolling lam wordt gelegd en de dieren gaan dan dood door inwendige bloedingen.

De uitslag van de stollingstest laat nog even op zich wachten, maar we zien Roef achteruit gaan. Ik stel voor om een bloedtransfusie te geven, maar bloed is ook niet zomaar voorhanden. Kort nadat de rattengifintoxicatie bevestigd is en hij vitamine K heeft gekregen, het enige middel dat hem zou kunnen redden, slaapt hij in. Dat de brand nu toch een slachtoffer heeft geëist, valt ons allen erg zwaar. Onze lieve grappige Roef, de grootste clown onder de honden. Nooit vergeten we hem.

Laatste reacties

 • tinus888

  rattengif breekt niet af,vergiftigde muizen is ook al gevaarlijk

 • trijnie

  Jammer, een hond is een beste maat en als het dier dood gaat, is er best wel verdriet.
  Eigenlijk kun je de ratten en muizen beter vangen met vallen of het overlaten aan predatoren, een valkenkast op het erf, een uilenkast.
  Wij hadden erg veel muizen deze winter. Op een gegeven moment vonden we overal braakballen met resten van muizen. Onlangs ontdekte ik door de alarmroep van een merel een ransuil in de boom. Of ie nog in de buurt is, weet ik niet maar muizenschade ontdek ik niet meer.

 • josrodenburg

  wat een klap na zeg, word  zomaar weer op je bordje gegooid. wat balen en zielig en zeer vervelende manier om aan dood te gaan. sterkte met de hele situatie

 • tikka


  Treurig. De les die er uit te leren is, is dat rattengif grote rotzooi is wat niet in het milieu moet komen. ratten bestrijden kan ook met goede katten en vallen. wat goed werkt is pvc buizen met aan het uiteinde een bocht de weer naar beneden in een ton met 25cm water wijst, beetje pindakaas aan het uiteinde.

Of registreer je om te kunnen reageren.