AlgemeenOpinie

Trekkerrijbewijs wordt schaars

Volgende maand begint een nieuw tijdperk. Wie een trekker wil besturen, heeft dan een heus trekkerrijbewijs nodig.

Het huidige certificaat is dan verleden tijd. Natuurlijk zijn er ruimte overgangstermijnen, zo mag iedereen die voor 1 juli een certificaat gehaald heeft, of een autorijbewijs, nog gewoon een trekker besturen. Maar voor de nieuwe generatie aankomende trekkerbestuurders zit er straks maar één ding op: naar de rijschool voor een echt trekkerrijbewijs.

De bedoeling van deze maatregel is goed. De veiligheid van het landbouwverkeer kan en moet beter. Een rijbewijs met alle eisen die daarbij horen, kan daaraan bijdragen. De logica is ook goed. De huidige trekkercertificaten komen voort uit het arbo-beleid. Dat is eigenlijk vreemd, want ze zijn bedoeld voor deelname aan het verkeer. Voor werken op het land is geen certificaat nodig. Het nieuwe T-rijbewijs is eveneens bedoeld voor het verkeer en is verankerd in de wetgeving voor het verkeer.

Tot 1 juli hebben de AOC’s de handen meer dan vol aan alle jongeren die nog snel een – omwisselbaar – trekkercertificaat willen halen. Na die datum wordt het stil. De rijschoolbranche ziet tot nu toe weinig brood in deze tak, volgens een brancheorganisatie. Gevolg is dat je straks als kersverse 16-jarige amper ergens terecht kunt voor een trekkerrijexamen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Beheer
WP Admin