AlgemeenOpinie

Sluis melkgeld naar stoppende varkenshouder

De melkveehouderij kan bijdragen aan een warme sanering van varkensbedrijven die het moeilijk hebben.

De veehouderij is in spannende afwachting van de overheidsmaatregelen die de groei van de melkveehouderij moeten beteugelen. Wat wordt het: dierrechten, fosfaatrechten, een aanscherping van de Kringloopwijzer of nog heel iets anders?

Veel melkveehouders kiezen voor groei

In zulke onzekere tijden sorteren ondernemers voor op wat volgens hen het winnende spoor is. Veel melkveehouders kiezen voor groei volgens de gedachte: als ik nu niet vooraan sta, word ik straks gestraft. Er zijn zelfs koeienboeren die varkensrechten opkopen. Pure speculatie, ze hebben er niets aan, maar wie weet verdwijnen ooit de schotten tussen de sectoren. Als dat gebeurt, hebben ze zeer voordelig productieruimte in handen gekregen.

Varkenshouderij worstelt met structurele prijsproblemen en hoge kosten

De melkveehouderij die de varkenshouderij ‘opeet’. Is dat een angstbeeld of een kans? Het is tijd deze gevoelige kwestie onder ogen te zien. De varkenshouderij heeft het zwaar met structurele prijsproblemen en hoge kosten. Op de mestafzetmarkt is het steeds meer dringen, op de vleesmarkt idem. Niet voor niets verwacht LTO een toekomst voor niet meer dan 1.000 varkensbedrijven in Nederland. Er is nu geen geld voor een warme sanering van de bedrijven die het niet redden. De melkveehouderij is wél kapitaalkrachtig en zoekt uitbreidingsruimte. Kan de melkveehouderij de varkenshouderij warm saneren? Varkenshouder en columnist Johnny Hogenkamp steekt zijn nek uit met een pleidooi in deze richting.

Sectororganisaties: benut investeringslust melkveehouders en financier gezonde varkenshouders

Maar de sectororganisaties verschansen zich nog op hun eigen terrein. Ze willen de ‘schotten’ tussen de sectoren in stand houden, uit angst dat varkenshouders de dupe worden van de groeilust van melkveehouders. Daarmee redden ze het niet. De bal ligt bij de LTO’s, NVV en POV: maak gebruik van de investeringslust van de melkveehouderij om een herstart te financieren van het gezonde deel van de varkenssector. Zorg daarbij voor extra ondersteuning van overheden.

Laat de kersverse voorzitter van regiegroep vitale varkenshouderij, oud-minister Uri Rosenthal, hier zijn tanden maar eens in zetten!

Beheer
WP Admin