Commentaar

2940 x bekeken 19 reacties

Pijn van Poetin valt mee

Europa kon er op wachten. Russisch president Vladimir Poetin zou terugslaan nadat Brussel eerder deze week de strafmaatregelen met een half jaar verlengde.

En Poetin zou Poetin niet zijn als dat niet niet steviger kon. Hij gaat voor een periode van één jaar. Tot halverwege 2016 laat hij geen verse groente, fruit, vlees, melk en zuivelproducten uit de Europese Unie toe.

Op het eerste oog een forse tegenvaller. In de tuinbouw klinkt ook meteen de roep om verlenging van de interventieregeling. Het is een typische Pavlov-reactie. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de schade van de boycot meevalt. Dit heeft in grove lijnen twee oorzaken. Via sluiproutes bereikt Europees product toch het winkelschap in Moskou. En belangrijker: de inzet op nieuwe handelsbestemmingen sorteren effect. Natuurlijk geldt dit niet voor elk product en niet voor iedere exporteur. Maar over de hele linie slaat de handelsbalans gunstig uit. Uit Brussels cijfers blijkt dat de agri-en foodexporten van de EU van augustus 2014 tot en met april 2015 met 5 procent groeiden ten opzichte van een jaar eerder. Extra omzet op China en de VS compenseerde de Russische verliezen ruimschoots.

Poetins pijn valt dus mee. Maar de onnavolgbare president heeft nog andere ijzers in het vuur. Hij overweegt onder meer vis in blik en bloemen toe te voegen aan het lijstje. Het is verstandig nu al in te spelen op eventuele uitbreiding. Rusland blijft voorlopig een onbetrouwbare bestemming.

Laatste reacties

 • @123

  Als je elke maand je vaste salaris maar krijgt over geboekt zoals deze hoofdredacteur dan valt de pijn ook mee.Maar als je bent overgeleverd aan de grillen van de EU is het een heel ander verhaal.

 • ikkethuis

  en hoe gaan we dan wel inspelen als producent op evt uitbreidingen van de boycot??

 • XB

  Jantje, Jantje, wat sta jij ver van de praktijk af!! Afzet elders brengt financieel niet wat de Russen ons opleverden. Inderdaad @123

 • koestal

  meer omzet ,maar lagere prijzen,laat jan vullings maar eens met een melkveehouder praten,kom maar achter die bureaustoel vandaan

 • Achterland


  Praat maar eens met wat DOC boeren dan schrijf je wel een ander stukje hier !!!

 • Jaap39

  #5 dit is niet alleen nadelig voor doc boeren. Feit is dat de kaas een andere weg moet vinden,  Zo heeft de hele zuivel hier last van Arjanenthea1.

 • hww

  Het is nadenken en dan typen, niet typen en dan pas nadenken wat je hebt opgeschreven. Reacties als die van @123, @XB, @koestal en @arjanenthea1 zijn het bewijs dat nadenken een herwaardering verdient.

  Dat sommige sectoren meer pijn hebben van een handelsboycot dan anderen klopt als een zwerende vinger. Dit laat onverlet dat de stelling van dhr Vullings aangaande de politiek van dhr Poetin waar is. Het is een machtspoliticus pur sang en hij schuwt er niet voor om het gehele spectrum aan middelen in te zetten om zijn doel te behalen. De afhankelijkheid van dit type machthebbers dien je zo klein als mogelijk te maken.   

 • farmer135

  Wij worden wel steeds afhankelijker van gas uit rusland

 • Fermer

  @hww, vwb. Poetin, wie veroorzaakte ondanks afspraken de onrust in de Oekraine? En welk land waarmee valt te handelen heeft een correcte leiding? De primaire sector, de sector die juist niet door handel geregeerd dient te worden, wordt hier door onnozelen gewoon opgeofferd, en wij zijn het daarover onderling nog niet eens. Zo zullen we altijd speelbal blijven. 

 • farmer4life1

  Je moet niet raar opkijken dat Europa+vs zijn begonnen. Uiteindelijk was Oekraïne een land die  neutraal stond. Een soort buffer tussen het westen en Rusland. Dat Oekraïne mogelijk bij de EU Zou komen was een doorn in het oog van Rusland. Daar is ook een verdrag voor getekend. Wij hebben dit zelf klaar gespeeld. 

 • Fermer

  Inderdaad, de VS, met gevolg schoothondje EU, hebben in dienst van de grote Olie-concerns de vlam in de Oekrainse pan gestoken.

 • hornblower

  Sorry, ik zie nog die vette VVD er staan te bléren in Oekraiene , Hans van Baalen . Men denkt hier in de westerse wereld dat alles maar kan uitgesproken worden, als het andersom was geweest , dat iemand uit b.v Rusland hier op het plein stond zn zegje te doen , was de wereld hier te klein geweest.

 • @123

  hww,bijna een jaar na het neerhalen van het vliegtuig in de Oekraïne is er nog geen duidelijk bewijs wie het nu gedaan heeft,maar wel gelijk een boycot afkondigen tegen Rusland.Als het bewijs er is dan had de Vs met al haar satellieten dat allang haarfijn kunnen vastleggen.En toen de Vs Irak binnenviel ivm de bewuste lange afstandsraketten,die er niet zijn gevonden is toen de Eu en de Vs geboycot door Rusland? Zou zeggen kom eerst met overtuigend bewijs voor dat je gaat boycotten .Een boycot afroepen is gemakkelijk zolang je er zelf persoonlijk geen last van hebt.

 • hww

  Wederom is het eerst nadenken en dan typen. Niet andersom.

  @ emmerei, door de onlusten in Kiev (waar inderdaad enkele EU parlementariërs beter niet heen hadden kunnen gaan om te spreken) zag Poetin zijn kans schoon om de Krim weer bij het 'moederland' te laten terugkeren. Herinner je je de groene mannetjes op de krim nog, je weet wel die Russische soldaten die niet mochten zeggen dat ze Russisch waren. Dus doen alsof Poetin niet anders kon lijkt me de werkelijkheid wel erg ver doorbuigen.

  Handelen kun je prima bedrijven met landen met een ander besturingssysteem dan je eigen, je moet alleen weten waar je aan toe bent. Als dat niet het geval is dan moet je je positie daar niet te groot hebben, zoals eerder gesteld je moet er niet te afhankelijk van maken.

  @123 onder welke steen ben jij vandaan gekropen? Het proces neemt (teveel) tijd dat ben ik met je eens, maar de verdachte staat al wel vast. Dat ontkennen is hetzelfde als beweren dat de aarde plat is...

 • Fermer

  @hww, wel erg veel vertrouwen in de westerse propaganda nieuwsvoorziening. De Krim is altijd al de zeehaven van Rusland geweest, ieder weet dat Rusland die zou behouden. Is ook niet erg, de bevolking aldaar, evenals in de complete oost-Oekraine, is geheel Russisch gezind.
  Maar het probleem is dat de oliemannetjes uit het westen juist hun belang in die oost-Oekraine zagen. Daarvoor is een losmaken van het gehele land nodig, en daar is men druk mee doende.
  Weten waar je met een ander land aan toe bent, dat is wereldwijd nog niet zo eenvoudig. Zelfs binnen de EU zijn er landen waar je eerst geld heen moet sturen om je eigen producten betaald te krijgen. Met de (te) ver opgeschroefde landbouwproductie in de EU, ben je dus afhankelijk van derde landen voor je afzet, en ben je al blij dat je ergens ter wereld nog een kostendekkende prijs zal kunnen bedingen.

 • @123

  Hww,eerst nadenken nog eens nadenken en dan geen onzin uitkramen

 • hww

  Even weer on topic.  

  Een boycot van Rusland voor westerse producten is een probleem voor sommige sectoren. Deze sectoren moeten ervoor zorgen dat ze alternatieven krijgen, dit zal niet altijd even gemakkelijk gaan. Je kan je uit strategisch oogpunt afvragen of je volkomen focussen op de Russische markt een duurzame optie is.
  Ben zelf meer van de mening dat je als bedrijf een aantal focus landen moet hebben, zodat negatieve geopolitieke invloeden geen gigantische impact hebben op je bedrijfsvoering.

 • ikkethuis

  @hww als 10% van een product naar rusland gaat, en deze sluit de grens, dan zakt de prijs van die andere 90 % product, omdat dei 10 % bij die andere overvolle markten er bij komen. Je hebt dus altijd een probleem.
  En het even iets anders voor deze 10 % erbij zoeken, is natuurlijk kletspraat.

 • Momfer

  als weldenkend mens moet je niet willen dat je handel afhankelijk is van dat soort gangsters. is dat wel zo dan moet je niet zeuren maar je diep schamen.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.