AlgemeenOpinie

Neem de tijd om vee te observeren

Het bekijken van dieren, vooral het werkelijk zien van dieren, zorgt dat boeren ze beter gaan begrijpen én behandelen. Dat is waar Eyes on Animals voor staat.

De gedachtegang achter de naam van onze organisatie Eyes on Animals is waarschijnlijk niet wat je denkt. We inspecteren weliswaar dieren, maar we heten Eyes on Animals, omdat we ervan overtuigd zijn dat veel dierenwelzijnsproblemen opgelost kunnen worden door simpelweg naar de dieren te kijken. Dus niet naar het aantal gram dat ze dagelijks groeien, het aantal liter dat ze produceren of het aantal eieren dat ze leggen, en ook niet naar hun schattige snoetjes. Maar kijken naar het dier zelf. Het dier dat ons – als we écht goed kijken – laat zien hoe het zich voelt, wat het eng vindt en waar het van geniet.  Het bekijken van de dieren, maar vooral het daadwerkelijk zien van de dieren, zal ervoor zorgen dat we ze beter gaan begrijpen én behandelen.

‘A good animal handler is a good animal watcher’

Eyes on Animals ziet in het veld grote verschillen tussen slachterijen, verzamelplaatsen of veetransporten, terwijl ze allemaal aan dezelfde wetgeving moeten voldoen. Maar wetgeving beschermt de dieren slechts tegen de ergste vormen van dierenleed. Dierenwelzijn is iets heel anders.

Tijdens onze conferentie in Turkije sloeg de directeur van een Israëlisch slachthuis de spijker op zijn kop, toen hij zei: ‘A good animal handler is a good animal watcher’. Een medewerker die de tijd neemt om dieren te observeren, zal succesvoller zijn in het opdrijven van dieren dan een medewerker die dit niet doet. Simpelweg omdat hij begrijpt waarom dieren aarzelen, bang zijn of koppig doen en hierop anticipeert.

Dieren raken in paniek door lawaai in slachterijen

Er zijn honderden voorbeelden die laten zien dat het observeren van dieren resulteert in meer dierenwelzijn. Neem bijvoorbeeld ‘lawaai’. Een medewerker die goed observeert, ziet dat dieren in paniek raken van plotselinge geluiden.

Een rund dat vlak voor de slacht gefixeerd moet worden, zal loeien, proberen terug te lopen of zelfs zijn ontlasting laten lopen als de hydrauliek van de fixatie box een hard sissend geluid maakt. Als een transporteur de laadklep met een enorme klap op de grond laat vallen, zullen de varkens bang zijn om er vanaf te lopen. En legkippen zullen vluchten en minder gemakkelijk te vangen zijn als de kippenvangers hard spreken.

Een medewerker die zijn dieren begrijpt, hoeft eigenlijk amper geluid te maken om de dieren te laten doen wat hij wil. Bovendien zal hij ervoor zorgen dat de gebruikte apparatuur zo min mogelijk geluid maakt.

[([002_rb-image-1782350.jpeg]:inzetgroot)]

Piepende en dichtslaande metalen hekken maken dieren angstig. Rubber op het hekwerk houdt die geluiden tegen.

Rubber matten op metalen vloeren maakt dieren rustiger

Vaak is het in slachterijen heel lawaaierig door piepende en dichtslaande metalen hekken. Hierdoor raken dieren in paniek en worden ze minder handelbaar. Om dit te voorkomen, hebben verschillende slachterijen rubber op hun hekwerken bevestigd. In een Franse paardenslachterij liet een medewerker ons zien dat hij een rubberen mat op de metalen vloer van de fixatiebox had gelegd. Het was hem namelijk opgevallen dat de paarden bang werden van het geluid van hun hoeven op het metaal. Sinds hij de rubberen mat gebruikt, zijn de paarden veel rustiger.

[([003_rb-image-1782348.jpeg]:inzetgroot)]

Rubber matten werken geluiddempend.

Dit zijn enkele praktijkvoorbeelden die laten zien dat het loont om dieren te observeren. Helaas kent Eyes on Animals meer voorbeelden waarbij de angst van dieren niet herkend wordt. Ik hoop daarom dat mijn column mensen uit de agrarische sector inspireert om (nog) meer naar hun dieren te kijken: hoe ze reageren, waarom ze zo reageren en waar verbeteringen mogelijk zijn.

[([004_rb-image-1782349.jpeg]:inzetgroot)]

Rubber matten op metalen vloeren zorgt dat dieren rustiger worden.

Beheer
WP Admin