Redactieblog

2318 x bekeken 6 reacties

Neem de tijd om vee te observeren

Het bekijken van dieren, vooral het werkelijk zien van dieren, zorgt dat boeren ze beter gaan begrijpen én behandelen. Dat is waar Eyes on Animals voor staat.

De gedachtegang achter de naam van onze organisatie Eyes on Animals is waarschijnlijk niet wat je denkt. We inspecteren weliswaar dieren, maar we heten Eyes on Animals, omdat we ervan overtuigd zijn dat veel dierenwelzijnsproblemen opgelost kunnen worden door simpelweg naar de dieren te kijken. Dus niet naar het aantal gram dat ze dagelijks groeien, het aantal liter dat ze produceren of het aantal eieren dat ze leggen, en ook niet naar hun schattige snoetjes. Maar kijken naar het dier zelf. Het dier dat ons – als we écht goed kijken – laat zien hoe het zich voelt, wat het eng vindt en waar het van geniet.  Het bekijken van de dieren, maar vooral het daadwerkelijk zien van de dieren, zal ervoor zorgen dat we ze beter gaan begrijpen én behandelen.

'A good animal handler is a good animal watcher'
Eyes on Animals ziet in het veld grote verschillen tussen slachterijen, verzamelplaatsen of veetransporten, terwijl ze allemaal aan dezelfde wetgeving moeten voldoen. Maar wetgeving beschermt de dieren slechts tegen de ergste vormen van dierenleed. Dierenwelzijn is iets heel anders.
Tijdens onze conferentie in Turkije sloeg de directeur van een Israëlisch slachthuis de spijker op zijn kop, toen hij zei: 'A good animal handler is a good animal watcher'. Een medewerker die de tijd neemt om dieren te observeren, zal succesvoller zijn in het opdrijven van dieren dan een medewerker die dit niet doet. Simpelweg omdat hij begrijpt waarom dieren aarzelen, bang zijn of koppig doen en hierop anticipeert.

Dieren raken in paniek door lawaai in slachterijen
Er zijn honderden voorbeelden die laten zien dat het observeren van dieren resulteert in meer dierenwelzijn. Neem bijvoorbeeld 'lawaai'. Een medewerker die goed observeert, ziet dat dieren in paniek raken van plotselinge geluiden.
Een rund dat vlak voor de slacht gefixeerd moet worden, zal loeien, proberen terug te lopen of zelfs zijn ontlasting laten lopen als de hydrauliek van de fixatie box een hard sissend geluid maakt. Als een transporteur de laadklep met een enorme klap op de grond laat vallen, zullen de varkens bang zijn om er vanaf te lopen. En legkippen zullen vluchten en minder gemakkelijk te vangen zijn als de kippenvangers hard spreken.
Een medewerker die zijn dieren begrijpt, hoeft eigenlijk amper geluid te maken om de dieren te laten doen wat hij wil. Bovendien zal hij ervoor zorgen dat de gebruikte apparatuur zo min mogelijk geluid maakt.

Piepende en dichtslaande metalen hekken maken dieren angstig. Rubber op het hekwerk houdt die geluiden tegen.

Rubber matten op metalen vloeren maakt dieren rustiger

Vaak is het in slachterijen heel lawaaierig door piepende en dichtslaande metalen hekken. Hierdoor raken dieren in paniek en worden ze minder handelbaar. Om dit te voorkomen, hebben verschillende slachterijen rubber op hun hekwerken bevestigd. In een Franse paardenslachterij liet een medewerker ons zien dat hij een rubberen mat op de metalen vloer van de fixatiebox had gelegd. Het was hem namelijk opgevallen dat de paarden bang werden van het geluid van hun hoeven op het metaal. Sinds hij de rubberen mat gebruikt, zijn de paarden veel rustiger.

Rubber matten werken geluiddempend.

Dit zijn enkele praktijkvoorbeelden die laten zien dat het loont om dieren te observeren. Helaas kent Eyes on Animals meer voorbeelden waarbij de angst van dieren niet herkend wordt. Ik hoop daarom dat mijn column mensen uit de agrarische sector inspireert om (nog) meer naar hun dieren te kijken: hoe ze reageren, waarom ze zo reageren en waar verbeteringen mogelijk zijn.

Rubber matten op metalen vloeren zorgt dat dieren rustiger worden.

Laatste reacties

 • tikka


  Zit wel iets in. goed naar de dieren kijken om er vervolgens ook naar te handelen.

 • Frans-Jan

  Dat klopt, net zoals je op juiste plek en afstand ten opzichte van het dier moet blijven

 • veldzicht

  Ik dacht zal wel weer een geitenwollensok verhaaltje worden,maar tot mijn verbazing moet ik ze helemaal gelijk geven.van kleine dingen worden de dieren vaak al rustig(er), praten met je zijkant tegen aan gaan staan of i.d.. helpt beter als vloeken of slaan.

 • l coumans

  als biologisch legpluimveehouder doe ik dit al 25 jaar het zijn de best betaalde uren, daar kunnen de graaiers in de financiele wereld nog een puntje aan zuigen

 • alco1

  Als boeren weet je dat toch allang.
  Wie goed is voor zijn dieren wordt ook zelf boloond.

 • W Geverink

  Vaak als Boerderij praat over biggen of biggenprijzen zetten ze er een foto bij van een groep zieke biggen. De persoon die de foto plaatst weet dat het biggen zijn maar kan niet zien of ze gezond zijn of niet. De slager weet goed hoe hij een varken of koe op moet snijden maar weet vaak weinig of niets over low stress animal handling voor een beter welzijn van het dier voor de slacht en de beste vleeskwaliteit voor zijn klanten. Alle moeite die de boeren doen om het perfecte vleesvarken/koe te produceren kan op de laatste dag teniet worden gedaan. 

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.