Commentaar

5 reacties

Melkveehouder struint varkensmarkt af

Melkveehouders laten zich de pas verworven vrijheid niet zomaar afpakken.

Zij kopen varkensrechten op, en speculeren op een mogelijk invoering van fosfaatrechten per bedrijf óf invoering van dierrechten. Zij gokken er ook op dat deze varkens- en fosfaatrechten straks uitwisselbaar zijn. In amper twee weken zijn de prijzen van €50 naar €70 per varkensrecht gestegen.

Een dergelijke actie kon eigenlijk niet uitblijven. Veehouders keken reikhalzend uit naar 1 april, naar afschaffing van de melkquotering. Ondertussen stevende de sector af op het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. Staatssecretaris Sharon Dijksma waarschuwde vorige week opnieuw. Er liggen drie opties voor: dierrechten, fosfaatrechten of begrenzing van melkproductie per dier of bedrijf. Zij kondigde ook aan anticiperend gedrag te willen voorkomen.

Je kunt melkveehouders niet kwalijk nemen dat zij inspelen op de toekomst. Grond is al duur. Een deel propt de stallen vol om bij mogelijke invoering van een referentiejaar maximum rechten te verwerven. Voor varkenshouders die willen stoppen, daagt een warme sanering. Collega's met toekomstplannen daarentegen moeten nu snel handelen. Zij zien de belangstelling uit de veehouderij met lede ogen aan.

De sector heeft behoefte aan duidelijkheid. Maar die komt er nog niet. De Tweede Kamer gaf dinsdag aan de mestwetgeving niet te willen 'afraffelen', en praat waarschijnlijk pas na de zomer weer over het fosfaatplafond. Tot die tijd regeert chaos.

Laatste reacties

 • Deluur


  gezien het bovenstaande varkenshouders hou de rechten nog een poosje vast quotumprijs in hoogtij dagen  4 gulden de liter  =  € 1,80  x 8500 ltr per koe = 15300 : 40 kg fosfaat per koe = € 382,00 waarde per kg fosfaat x 7,4 kg fosfaat per varkensrecht =  € 2827,00 waarde varkensrecht?   conclusie wat de gek ervoor geeft.

 • agratax2

  De sector die deze strijd wint, heeft enkele reis -overproductie- en ik denk dat de verliezer richting -evenwichtige markt- gaat. Ik gun de varkenshouders een warme sanering, de melkveehouders wensen niet te leren van de varkenssector of de tomaten en paprika telers. Allen geloofden heilig in Groter is Beter en allen zitten aan tafel met de bank.

 • leftturn

  Volgens mij heeft dit geen enkele zin. met deze prijzen wordt er niemand warm gesaneerd. voor de melkveehouder heeft het ook geen zin, het komt niet bij de referentie.
  mocht er een uitwisseling komen, dan zal deze toch met regels omkleed worden. er ligt ook politiek een schaduw over dit dossier. er komen bij invoering van dit soort regelingen aan alle kanten vragen over knelgevallen. bij de invoering van de varkensrechten was dit al een puinhoop, nu zijn het melkvee en varkens een veelvoud van het aantal. de laatste juridische oprispingen waren 5 jaar na dato, kan me niet voorstellen dat EZ hier op zit te wachten.
  melkveehouders met nieuwe stallen of vergunningen, maar ook varkenshouders met nieuwe stallen of vergunningen zullen aan de bel trekken. 
  op basis van fosfaat 7,4 kunnen we ook allemaal al 1,5 varken per recht houden, maar dan komt ook de varkenshouderij over zijn eigen plafond. maar als rundvee dit wel mag, wordt het een gevalletje rechtsongelijkheid. 
  mijn advies is om het bedrag voor rechten te investeren in een juridische opleiding, er van uitgaande dat het qua IQ passend is. ik weet zeker dat hier de komende 10 jaar voldoende arbeid en uitdaging in zit. 

 • kalkar

  Gaikhorst, 7,4 kg? 1 varkensrecht betekent één gemiddeld aanwezig varken per jaar. Deze varkensplaats geeft 1 kuub mest per jaar. Dit is ongeveer 4 kg fosfaat.
  Volgens mij dus ongeveer 4 kg fosfaat per recht ipv 7,4 kg.

 • leftturn

  @kalkar: van vroeger uit was de norm 7,4 kg. de werkelijke productie is ergens tussen de 4 en 6 kilo. als er dus een fosfaatreferentie komt op basis van 7,4 zit er voor de varkenshouders nog rek. aan de andere kant, ons deel van het fosfaatplafond overschrijden we dan ook.
  de norm is 7,4, maar de werkelijke productie 1/3 lager. door efficienter te produceren blijven we netjes onder de grens.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.