AlgemeenOpinie

Melkveehouder struint varkensmarkt af

Melkveehouders laten zich de pas verworven vrijheid niet zomaar afpakken.

Zij kopen varkensrechten op, en speculeren op een mogelijk invoering van fosfaatrechten per bedrijf óf invoering van dierrechten. Zij gokken er ook op dat deze varkens- en fosfaatrechten straks uitwisselbaar zijn. In amper twee weken zijn de prijzen van €50 naar €70 per varkensrecht gestegen.

Een dergelijke actie kon eigenlijk niet uitblijven. Veehouders keken reikhalzend uit naar 1 april, naar afschaffing van de melkquotering. Ondertussen stevende de sector af op het fosfaatplafond van 84,9 miljoen kilo. Staatssecretaris Sharon Dijksma waarschuwde vorige week opnieuw. Er liggen drie opties voor: dierrechten, fosfaatrechten of begrenzing van melkproductie per dier of bedrijf. Zij kondigde ook aan anticiperend gedrag te willen voorkomen.

Je kunt melkveehouders niet kwalijk nemen dat zij inspelen op de toekomst. Grond is al duur. Een deel propt de stallen vol om bij mogelijke invoering van een referentiejaar maximum rechten te verwerven. Voor varkenshouders die willen stoppen, daagt een warme sanering. Collega’s met toekomstplannen daarentegen moeten nu snel handelen. Zij zien de belangstelling uit de veehouderij met lede ogen aan.

De sector heeft behoefte aan duidelijkheid. Maar die komt er nog niet. De Tweede Kamer gaf dinsdag aan de mestwetgeving niet te willen ‘afraffelen’, en praat waarschijnlijk pas na de zomer weer over het fosfaatplafond. Tot die tijd regeert chaos.

Beheer
WP Admin