Boerenblog

10 reactieslaatste update:15 feb 2016

Help, 60-plussers op elektrische fietsen!

Het wordt gevaarlijk op het platteland, met ouderen die je voorbijstuiven op hun elektrische fietsen. Maar kansen zijn er ook.

Recreatie op het platteland is niet meer wat het was. Waar het vroeger ontspannen, rustig en loom was, is het nu op het randje van gevaarlijk. Eerder konden we hier, in een vrij lange rechte straat, goed inschatten of ik al aan de kant moest voor fietsers of niet. Of ik FJ nog even lekker kon laten ronddraven voor ik hem in zijn kraag moest vatten om samen in de berm te gaan staan. Maar dat kan niet meer. Want sinds een jaar of twee rijden 60-plussers op elektrische fietsen.

Leuke opa's en oma's

In een mum van tijd zijn ze je genaderd. Dus moet ik met schrik in de benen FJ naar me toe trekken, of nog gênanter, erachteraan rennen als een gek. Hij ziet geen gevaar, hij ziet leuke opa's en oma's die vrolijk naar hem zwaaien. Maar ook als ik me hijgend en zwetend een helling op fiets, word ik links en rechts ingehaald door van die turboduiven. Hoppakee, in een flits zijn ze me voorbij. Fluitend en met de koffiekan in de fietstas. PPfffff.

Prijskaartje

Dus ik werd jaloers; waarom zou ik zo hard willen trappen als het ook makkelijker kan? Op naar de fietsenwinkel. Daar vielen de schellen van m'n ogen. Een beetje degelijke elektrische fiets had de prijs van een heel fijne tweedehands auto. Dus kan ik tegenwoordig de klaagzang 'ouderen worden kaalgeplukt' en meer van dat soort krantenkoppen moeilijk meer geloven.

Help, 60-plussers op elektrische fietsen!

 

Ouderwetse trapfiets

Zo'n prijs is me te gortig voor een fiets met een motortje. Dus heb ik maar weer gewoon ouderwets een trapfiets gekocht. Wel een met allerlei veringen en voor de eerste keer in 35 jaar afgestemd op mijn lengte. Dat wil zeggen, een gemiddelde mannenmaat. En het zadel is met een speciale veer zo afgesteld dat ik met mijn voeten op de grond kan komen. 'O, uw man is even lang? Dan kan het zijn dat het zadel voor hem wat te hoog staat'. De fietsverkoper wees subtiel op het feit dat ik niet alleen bovengemiddeld lang ben, maar ook bovengemiddeld zwaar. Die zadelveer zal bij Henk inderdaad wat minder ingedrukt worden.

Laadpunt

Ach, maakt me niet uit. Ik kan lekker fietsen. Maar hoewel ik altijd een stevig tempo aanhoud, haalt 60-plus Nederland me links en rechts in. Tegenwoordig ben ik erg op mijn hoede als ze in een rotgang op me af zie komen. Maar het biedt ook kansen. Ik zie ons al laadpunten op zonne-energie aan de weg monteren. Met een zelfgetapt cool glaasje verse melk, bakkie koffie erbij, wat koek en de grijze duiven kunnen er weer even tegen aan. Dan kunnen ze de jeugd, zoals ik, die zo'n fiets niet kan of wil betalen, van de sokken fietsen. Tja, zo zie je wel lekker veel van ons schitterende platteland.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  ze hadden de koffiekan toch al bij in de fietstas!!!!!

 • flyinghollander

  Dus aan de fiets kan je vertellen, dat het ouderen het maar goed hebben. Wat kortzinnig.
  <>

  Vanaf 900 euro, welke tweedehands  auto koop ik daar voor?

 • veldzicht

  Een beetje fiets kost ook gauw €800,voor F600 kocht ik mijn eerste puch in de jaren 60. lachen was dat met zo,n gek hoog decollettee stuur.

 • koestal

  Mijn vrouw heeft haar gebruikte  electrische fiets gekocht van de afkoop van haar pensioen,verdiend met vakantiewerk in 2001 toen de melkprijs ook al laag was,dat heeft 2 keer wat op gebracht.Hij fietst prima. Hij was van een oud vrouwtje geweest ,zeiden ze.

 • Momfer

  Dat zijn die verrekte babyboomers, door het leven gedragen. Met 58 in de fut, rijk geworden door de waardestijging van hun woning, en nu rijden ze hard werkend Nederland voor de wielen nota bene de mensen die nu hun pensioen betalen . exporteren naar griekenland kunnen ze zien hoe met hun generatiegenoten gaat in een land waar latere generaties het ook verrekte om te werken.

 • ohzo

  Fout cookie, jouw verrekte baby-boomers hebben al voor hun pensioen betaald. Dat doe jij niet. Als jij een keuken/auto/trekker vooraf betaald en vervolgens niet krijgt, is de wereld te klein..
  Voordat je opstijgt: ik ben 45..

 • xw

  cookie zal wel in de leeftijd zitten dat ie de wereld nog gaat veroveren, dan moet ie wel wat vroeger naar bed gaan

 • Schaapje

  Je kunt ook verdienen aan deze groep.  Dat noemen ze verbreding....

 • haam

  Het zijn lang geen 60 plus meer hoor  ik denk merendeel zelfs ver hier onder  en een gevaar op de weg zijn ze zeker  tip voor de minister ik zou een rijbewijs eisen

 • flyinghollander

  Ja joh rijbewijs  is de oplossing, zoals we vroeger het tractor rijbewijs tijdens bakje koffie kregen?
  Of zie heel hordes op de weg die niet kunnen  rijden en wel papiertje hebben

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.