Redactieblog

7 reacties

Frankrijk als risicoland

De Franse economie komt steeds verder achterop, en grote hervormingen zijn niet voorzien.

Afgelopen weekend zat ik met vrienden in een zomerhuisje. Dat doen we elk jaar, al bijna veertig jaar. Zo’n weekend wordt er eindeloos wijn gedronken en geklaverjast. Voor de rest wordt er gepraat. Over werk, herinneringen, gezondheid, kinderen en over de toestand in de wereld. Het verbaasde me dat er veel opwinding was over ‘Griekenland’. En dat terwijl het in economische zin maar een klein land is, dat de economie van de EU echt niet in een val zal meeslepen.

Met goedkopere drachme waren Grieken armer, maar ook goedkoper uit

Vandaag moest ik college geven over de geldmarkt, daar ging het feitelijk over hetzelfde, ‘Griekenland’ dus. Ik heb de studenten nog maar eens uitgelegd hoe het vroeger ging, toen de drachme nog bestond. Als de Griekse concurrentiepositie achteruit ging omdat andere landen efficiënter gingen produceren en de Grieken niet, dan verloor de drachme een deel van haar waarde. Met die goedkopere drachme waren de Grieken armer, maar ook goedkoper uit, dus konden ze weer een poosje concurrerend aanbieden. Nu de Grieken de euro hebben, is dat niet meer mogelijk. De euro verliest geen waarde als Griekenland wat achterop komt. Daar komt bij dat een groot deel van de Griekse export naar de EU gaat, en dan doet de waarde van de euro er niet toe. De enige manier voor de Grieken om concurrerend te worden is dat ze efficiënter gaan produceren. Maar ja, dat vergt allerlei hervormingen en maatregelen, en daar wil men niet aan. Dus hangen de Grieken aan het infuus, en verpleegster EU is niet van plan een nieuwe fles vloeibaar geld aan te sluiten als de patiënt niet zelf zijn best doet.

Dankzij Griekenland let niemand nu op de tien keer grotere Franse economie

Zowel afgelopen weekend als in het klaslokaal heb ik aangegeven dat er nog wat patiënten zijn. Italië, Spanje en Frankrijk hebben in feite dezelfde ziekte. Dat wil zeggen, patiënt Spanje doet volop zijn best concurrerend te worden, Italië doet alsof en Frankrijk doet helemaal niets. De Franse economie is meer dan tien keer zo groot als de Griekse. Daar komt bij dat de EU, althans de voorganger ervan, opgericht is om Frankrijk en Duitsland in één club te krijgen. Dat om een volgende oorlog te voorkomen. Ook Frankrijk kan de internationale concurrentie niet goed aan. De lonen zijn er relatief hoog, er is veel bureaucratie, de sociale lasten en belastingen zijn hoog en de werkloosheid is hoog. Zelfs op het terrein van de landbouw heeft het land moeite de internationale concurrentie bij te houden. In het verleden werd dat door verlaging van de waarde van de frank opgelost. Op zijn Grieks dus. Maar dat kan sinds de invoering van de euro niet meer.

Van Griekenland kan ik niet wakker liggen, maar van Frankrijk des te meer. Maar dankzij Griekenland let niemand op Frankrijk. Het is beter dat wel te doen.

Laatste reacties

 • somporn


  Ach,wat maakt het uit.Er is voor die landen nog altijd een vangnet en dat is de NL belastingbetaler.Rutte en co doen met veel liefde en zonder gemopper graag een nabetaling en zuiveren graag alle tekorten aan bij de andere EU landen.
  Dat hun eigen onderdanen de afgrond al zijn ingezakt maakt niets uit.
  Dan douchen we onze ouderen maar eens in de 2 weken en hangt de luier er wel een dag langer onder of we betalen de PGB gewoon niet uit.
  Alles voor een geweldig mooie EU

 • agro1


  im Osten nichts Neues.

 • Fermer

  @somporn, hoe lang zal Nl. nog vangnet kunnen zijn? De cijfers opleuken door tegenwoordig ook de 'zwarte' economie, drugshandel ed, mee te laten tellen, wetend dat er grond en huizenbubbels zijn, belasting innen op de Zuid-as, iets minder ww-ers maar heel veel bijstand en arbeidsongeschikten, allemaal dingen die vroeg of laat fout zullen gaan. De gehele EU zal gaan door concurrentie gebrek, te veel overheid, lage arbeidsmoraal en zelfoverschatting.
  Slechts het opkopen van euro's door goed draaiende ecionomien, om hun eigen afzet te verzekeren, houd de EU op de been, zoals wij euro's naar Griekenland sturen om daar onze producten te kunnen verkopen, maar dit dus eigenlijk zelf betalen.

 • no-profile-image

  Emmerei,denk dat je iets beter moet lezen.
  Geef aan dat de gewone man al tot het bot is uitgeperst en het water niet tot aan de lippen staat maar voor menig een al boven de ogen staat.
  De enigste die dit niet onder ogen willen zien zijn degene die op het pluche zitten en aan old school network doen en elkaar constant de bal toe spelen
  (geflopt in Den Haag= burgemeester of vriendendienst in RvC)en dat deze mensen dus totaal buiten de gewone samenleving vallen en echt niet weten wat er achter menig voordeur voor doet.
  NL is de Sinterklaas en gekke Henkie van de EU en ieder normaal mens weet dat de EU alleen maar zorgt voor rijkdom voor diegene die werkzaam is in het EU parlement maar een totale ramp is voor de gewone man.

 • agratax2

  #4. Lijdt ons land misschien aan dezelfde kwaal als in de Gouden Eeuw? Regenten die de burgers en boeren zien als hun -eigendom- en de rest van de wereld benaderen met de VOC metaliteit die onze CDA premier graag predikte. Beide eigenschappen zijn in deze tijd verwerpelijk, omdat de eerste tweespalt in eigen gelederen (land) oproept en de tweede omdat Slavernij in welke vorm dan ook uit den boze is. Helaas beide eigenschappen worden door de politiek en de Handel gepredikt omdat de eerste hiermee macht krijgt van de twede en de twede hiermee zich kan verrijken op wettelijk toegestane wijze. 

 • koestal

  Nederland leeft ook van de aardgasopbrengsten uit Groningen,straks is het gas op,wat gebeurt er dan,gaan we ook Griekenland achterna. De NAM vertikt nu al om de schadevergoedingen  van de aardbevingen netjes af te wikkelen.Heeft ook al Griekse allures. Ook Nederland op z,n smalst.

 • pinkeltje


  Is de VS dan geen risicoland? Hoe heeft Obama zo'n jaartje geleden zijn begrotingstekort ook alweer opgelost? Schijnt geen probleem te zijn, zoals het blijkbaar ook geen probleem is dat de staat Californië ook al tientallen jaren feitelijk bankroet is. Is wat de omvang van de economie betreft vergelijkbaar met Duitsland. Wel eens gezien hoe de snelwegen er rond LA bij liggen?

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.