AlgemeenOpinie

Fosfaatrechten veehouderij onafwendbaar

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat per 1 januari 2017 fosfaatrechten invoeren. Een andere optie om de fosfaatproductie te beteugelen is er eigenlijk niet meer nu ook LTO Nederland zich achter dit idee schaart. Politiek en juridisch lijkt een eerdere datum niet haalbaar.

Dijksma waarschuwde de sector begin juni in de ‘fosfaatbrief’ voor het laatst. De fosfaatproductie moet onder het zelfopgelegde plafond van 84,9 miljoen kilo blijven. De sector krijgt tot 1 juli om met een plan te komen, anders kiest zij uit dierrechten, fosfaatrechten per bedrijf en begrenzing melkproductie. De sector, tot op het bot verdeeld, leek niet tot één plan te komen. Maar LTO Nederland – óf is het ZLTO? – is tot inkeer gekomen. De organisatie klampt zich niet meer vast aan de KringloopWijzer met resultaatverplichting. LTO, NMV, NZO en NAJK trekken weer gezamenlijk op. Naar verluidt zijn op het departement in Den Haag al de eerste onderhandelingen met Dijksma begonnen. Vooralsnog wil de sector een systeem van fosfaatrechten die alleen binnen de melkveehouderij verhandelbaar zijn; referentiejaar 2013.

Het is goed dat de sector de gelederen heeft gesloten. Maar laat de schijn niet bedriegen. Binnen LTO Nederland is de verdeeldheid groot: tussen het Zuiden en rest van Nederland, én tussen de sectoren onderling. Bij elke paragraaf in de Meststoffenwet kan die weer opvlammen.

Beheer
WP Admin