Commentaar

3035 x bekeken 12 reacties

Fosfaatalarm: meer afvoer, dan ook meer bemesten

Wie meer fosfaat afvoert, moet meer mogen bemesten. Milieuregel hoeft niet overboord.

De vruchtbaarheid van akkerbouwpercelen loopt terug. Door krappere bemestingsnormen dalen het fosfaat- en het organischestofgehalte. Dat blijkt uit vergelijking door onderzoekslaboratorium BLGG AgroXpertus van bodemanalyses uit de periodes 2004-’08 en 2010 -’14.

Minder fosfaat in bodem geeft lagere opbrengsten
Minder fosfaat in de bodem geeft verlaging van opbrengsten. In het voorjaar kunnen gewassen met een kleine precisiefosfaatgift misschien nog goed op gang komen, later in het seizoen wreekt zich een te krappe fosfaattoestand. Op den duur komt de vruchtbaarheid in bredere zin in het geding. Het houdt namelijk niet op bij fosfaat. Minder dierlijke mest betekent minder organische stof, en dat betekent aantasting van de waterhuishouding, terwijl een goede vochtbuffer belangrijker wordt met het grilliger worden van het weer. Verder gaat het over bodemleven en basisweerstand tegen ziekten en plagen.

Onduidelijk waar daling van fosfaat- en organischestofgehalten ophoudt
Het griezelige is nu de onduidelijkheid over waar de daling ophoudt. In 2009 keek BLGG ook naar het effect van de krappere aanvoernormen, maar zag toen nog weinig veranderen. Opmerkelijk, de aanscherping van de fosfaatnormen speelde toen al ruim twintig jaar (het begon met maximering op 350 (!) kilo fosfaat uit dierlijke mest per hectare mais). Nu vraagt BLGG zich af waar de daling van de fosfaat- en organischestofgehalten ophoudt, op welk nieuw evenwichtsniveau zich die gaan stabiliseren.

Boer mag van overheid geraffineerde regelgeving eisen
De analyse van BLGG moet dan ook worden opgevat als alarmsignaal. Het is een slecht idee eerst te wachten tot het Nederlandse productiepotentieel onaanvaardbaar is gedaald, om dan weer aan een langdurig herstel te moeten gaan werken. Boeren staan voor de opdracht met de nieuwste kennis en technieken geraffineerd te bemesten. Van de regelgever mag geraffineerde regelgeving geëist worden. Milieudoelen liggen daarmee echt niet meteen overboord. Dus als een teler aantoonbaar veel mineralen en dus fosfaat afvoert, moet hij ook meer mogen bemesten.Laatste reacties

 • Zuperboer

  Klopt helemaal. In ons geval moeten we op basis van Stikstof 1600 m3 mest afvoeren en op basis van Fosfaat 7 m3. Het laat zich raden wat er dan op een melkveebedrijf met 80 ha gebeurt met de bodem. Helaas staat de politiek mijlenver af van de realiteit. En het is nog beroerder als je je realiseert dat Brussel uiteindelijk bepaalt.

 • poldes


  duurzaamheid ver te zoeken.

 • Mozes

  1600 M3 afvoeren op basis van stikstof en slechts 7 M3 op basis van fosfaat? Dan heb je volgens mij een extreem hoog ureum. Hoe kan er anders zo'n extreem verschil zitten in stikstof en fosfaat overschot? 

 • Zuperboer

  @Mozes; Ik moet herstellen naar 1000 m3 afvoer. We hebben geen extreem ureum (21-22) op jaarbasis, maar ds opbrengsten op grasland liggen boven 17 ton ds op jaarbasis.

 • landboer


  Je hoeft toch geen mest af te voeren omdat je een hoge graslandproductie hebt?

 • farmer4life1

  Koeien mest samen mixen met varkens mest.... Krijg je de beste mest wat er is. + op al het land in Nederland kan dan meer mest.... Als je de varkens en koe mest samen Gaat mixen

 • alco1

  Zo zuper ben je dan toch niet zuperboer. Ha ha.
  Er komt een bewustwording in de verschraling. Het begin is er!

 • alco1

  @landboer. Kun je zelf ook bedenken wat zuperboer daar mee bedoelt.

 • agratax2

  De discussie spitst zich weer toe op mest en gehaltes. Waarom denkt er geen mens aan een goede vruchtrotatie met ruimte voor Groenbemesters en granen. Als we de bodem het hele jaar door blijven bewerken en zeven van maart tot november zal de structuur achteruit hollen is deze met drijfmest niet meer in conditie te brengen. Wat betreft de mineralen voorziening vraag ik me af waarom we de mineralen balans hebben laten afpakken door Den Haag en zijn over gegaan op een wel heel erg globaal systeem van norm bemesten. Een jaar of 30 geleden werd de mineralen afvoer (oogst) mee genomen in het bemestingsadvies en zo kon er een redelijke balans in gift en afvoer worden gemaakt. Te moeilijk voor de controleurs zij zijn kennelijk geen rekenmeesters en tellen alleen kubieke meters mest en bigbags kunstmest. 

 • j.verstraten1

  afgepakt door brussel agratax. Daar houden ze niet van 'verliesnormen'. Drijfmest is mooi spul, maar je moet de organische stofwaarde daarvan niet overdrijven omdat je nooit meer die historische hoeveelheden (350 kg fosfaat op mais) zult kunnen gebruiken. Dus moet je naast drijfmest op zoek naar andere bronnen van organische stof zoals Agratax ook stelt.

 • alco1

  Die andere bronnen van organische stof moeten als groenbemester ook willen groeien, dus voeding moeten hebben.

 • Nick1983

  Wij moeten ook veel mest afvoeren vanwege stikstof. Op basis van fosfaat zouden we veel minder af hoeven te voeren. Dit komt niet door ureum of door opbrengst gras, maar doordat fosfaat toestand van ons land heel laag is. Daardoor zouden we heel veel fosfaat op ons bedrijf mogen houden. Echter omdat we voor stikstof veel moeten afvoeren, gaat het toch mee van het bedrijf af. Als dit nog een paar jaar zo door gaat, zijn al onze percelen denk fosfaat fixerend...

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.