Commentaar

1998 x bekeken 6 reacties

Duurzame soja vooral Hollands feestje

De Nederlandse veehouderij haalt de intentie van 100 procent verantwoorde soja in 2015 niet. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken velt dit oordeel in een brief aan de Tweede Kamer.

Is het een schande? Nee. Het project duurzame soja is vooralsnog vooral een Nederlandse feestje.

Een compliment is op zijn plaats voor de zuivelsector die wel aan de taakstelling voldoet. Ook de eiersector is hard op weg. De varkens- en vleeskuikensector blijven achter. De reden is simpel. Soja maakt een groter deel van de kostprijs - lees voer - uit, en de sectoren krijgen het niet terug in de opbrengstprijs. Afnemers betalen niet extra. Sterker nog: de positie ten opzichte van buitenlandse concurrentie is slechter. De motivatie om in deze tijd van smalle marges iets extra's te doen is er niet.

Op mondiaal niveau is het aandeel duurzaam gecertificeerde soja ook miniem: 1,4 miljoen ton op een totaal van 100 miljoen. De helft van die 1,4 miljoen ton gaat naar Nederland.

Natuurlijk is de intentie van 100 procent duurzame soja nobel. De afspraak draagt bij aan imago, maatschappelijke acceptatie en verantwoordelijkheid. Maar in deze Hollandse drang om voorop te lopen, moet wel oog blijven voor de concurrentiepositie. Twee derde van de Nederlandse productie gaat de grens over. Het is goed dat niet uit het oog te verliezen.

Laatste reacties

 • Ishtar

  Ik zou wel eens willen weten, wie verdient aan het 'duurzame' soja verhaal RTRS.
  -volgend mij verdient WUR er aan?
  -en krijgt Natuur en Milieu een bijdrage om het wit te wassen?
  -wie weet het?

 • zon

  Een feestje zou ik het niet willen noemen,die onzin.

 • agro1


  soynoteringen historish laag, bumpercrop op til. in nl zaaien en eraan verdienen???? polcor verhaal. voor kennisgeving aannemen. krant mot vol, niewaar??

 • pinkeltje


  Roomser dan de Paus, braafste jongetje van de klas, gekke Henkie, welke typering is hier op zijn plaats? Of gewoon koopmansgeest, u vraagt, wij draaien?

 • veldzicht

  Ach, het is zo makkelijk allerlei eisen te stellen en van alles te willen als het je eigen portemonnee niet raakt.advies, lekker laten kletsen en zo veel als mogelijk je eigen gang gaan. ze weten toch altijd wel wat te mekkeren.

 • koestal

  veldzicht @  helemaal mee eens

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.