Redactieblog

5055 x bekeken 11 reacties

Denemarken lonkt

Onze Hans liet doorschemeren dat hij Denemarken een interessant land vindt om te beginnen als boer. Wij zijn er fel op tegen. Hij moet zich eerst maar eens waarmaken op onze boerderij. Hanna werkt altijd nog mee en dat kan best een beetje minder.

Ik ben het eigenlijk wel met Hans eens, maar zeg het niet. Denemarken is op het ogenblik een best interessant land om te beginnen als boer. De grondprijs ligt beneden de €20.000 per hectare. Dat is wat anders dan de ruim €60.000, die we hier betalen. In Denemarken is de bubbel uit de grondprijs verdwenen en bij ons weten we nog niet of er een bubbel in zit.

Er zijn mooie bedrijven te koop in Denemarken. Je koopt drie keer zoveel grond voor hetzelfde bedrag als in Nederland. Stel je hebt hier 30 hectare in eigendom, dan kun je daar tegen de 100 kopen voor hetzelfde geld. Met 30 hectare ben je hier veel te klein, terwijl je met 100 hectare mooi meedoet.

Je zit onder hetzelfde Europese beleid. Het is dus theoretisch mogelijk daar dezelfde melkprijs te krijgen. Arla betaalt in Nederland ook een concurrerende melkprijs uit, dus moet dat in Denemarken ook kunnen.

Kortom, Denemarken biedt op het ogenblik nieuwe mogelijkheden. Ik kan mij voorstellen dat jonge boeren, die met een te klein bedrijf zitten, zich oriënteren op verkassen naar Denemarken. De afstand is een dag met de auto. Dat is geen groot bezwaar.

"Waarom laat je Hans dan niet gaan?", zo zult u vragen. Het antwoord is eenvoudig. Wij willen niet weer twee bedrijven in twee verschillende landen. Dat werkt niet. Bovendien is ons bedrijf groot genoeg om hier verder te kunnen.

Aan de andere kant: als ik jong was wist ik het nog niet. Hier de grond voor de sterk opgeblazen prijs verkopen en daar drie keer zo groot weer beginnen. Een schitterende uitdaging. Vooral omdat ik denk dat de schaalvergroting doorgaat. Hier, maar ook in Denemarken.

Laatste reacties

 • Dysa

  Regelgeving in Denemarken nog wel erger dan in Nederland. Grong matiger van kwaliteit dan in Nederland. Incompetente adviseurs Landbouwverenigingen. Altijd wind, rare taal. Verder wel mooi land. Succes

 • farmerbn

  In franrijk kun je voor één ha verkoop in nederland wel 8 ha terugkopen en de melkprijs is ook vergelijkbaar. Arbeid kost de helft ;alleen moet je het goed organiseren want dat kunnen ze daar niet.

 • agratax2

  @Dysa. Ik ben het met je eens Vergaderboer zet hier alleen de positieve zaken op een rij. De negatieve zaken kent of noemt hij niet. Ik heb al meer boeren met een goed gemoed zien vertrekken naar het buitenland om daar de boeren even een poepie te laten ruiken. Helaas ze kwamen van een koude kermis thuis. De omstandigheden waaronder je daar moet werken maken, dat je met dezelfde problemen wordt geconfronteerd als de lokale mensen en die omstandigheden laten Jouw een poepie ruiken in plaats van dat jij even je sterke verhalen gaat waar maken, ga je volkomen de mist in. Eerst goed orienteren en daarna besluiten. Hans heeft eerst in Amerika geboerd. Veel sterke verhalen, maar wel terug naar Nederland en nu ligt het geluk in Denemarken. Deze jonge boer is een Gelukzoeker en geen ondernemer die wel overwogen te werk gaat, die zijn emigratie goed voorbereid.

 • veldzicht

  Nou vergaderboer,je kan een jonge boer met 30 ha land ook wel lekker de grond in praten,waarom is dat veel te klein? als hij/zij er nog eens wat land bij kan kopen of huren kan ie toch ook 80-90 koeien melken.als je dat netjes na loopt valt er voorlopig best nog wel een goede boterham te verdienen vind ik tenminste.

 • ohzo

  Opbrengsten in Denmarken, Jutland zijn ongeveer 70 % in vergelijking met Nl. Als je een varkensboer treft als buurman zijn de grondprijzen knap hoger dan hier voorgesteld. De banken zijn een regelrechte ramp en dan nog niet eens om van de kwaliteit van boekhouders van Landbo Sud of Nord te spreken. Dat rampenvolk heeft een grote vinger in de pap bij gesprekken bij de banken en hebben menig Nederlander ( bijna) de das om gedaan.

 • Jaap39

  Maar oh zo, investeren in Nederland is zo langzamerhand ook een halszaak nietwaar....

 • agratax2

  @Jaap39. Als ik de reacties overzie, krijg ik het gevoel dat de keuze 'Boer worden / zijn / blijven' niet een keuze voor de gemakkelijkste weg is. Het zou wel eens slimmer kunnen zijn, de toko te verhuren of te verkopen en een andere uitdaging te zoeken binnen de landbouw. Als landbouw je alles is en je niet zonder land, dieren en trekkers kunt.

 • Mozes

  Ook bij ons in de buurt ken ik jonge boeren die naar Denemarken vertrokken en blut weer terug keerden. 

 • veldzicht

  Mozes ,die ken ik ook 2 boeren die zich jaren te barste hebben gewerkt en het toch niet hebben geret,het tegen overgestelde ook ,boeren  met een betrekkelijk
  klein kapitaal zijn vertrokken en nu prima bedrijven hebben,als ik nog jong was
  en had hier een verouderd, te klein en slecht verkaveld bedrijf ging ik toch zeker even kijken, het is een pracht land met dito boerderijen en geloof wel  dat er meer toekomst in zit als hier.

 • veldzicht

   geret ,maar dan met een d.

 • agratax2

  @veldzicht. Waarom zou er in Denemarken meer toekomst zijn dan in Nederland? Volgens mij moet je voor je iets onderneemt de vraag stellen 'Waarom zijn daar boerderijen te koop' of 'Waarom zijn daar geen overname kandidaten' of 'Ben ik spek koper omdat een wel erg hoge prijs betaal t.o.v. de lokale boeren'. Heb je hier een antwoord op gevonden dan kun je besluiten wil ik verkassen en wat zijn mijn kansen en de kansen voor mijn eventuele opvolger.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.