Commentaar

4 reacties

Zeggenschap over het zaad houden

Dinsdag is in Brussel een petitie aangeboden tegen het patenteren van planten en dieren. Het document, getiteld 'Hart voor biodiversiteit, geen octrooi op leven' is 17.000 keer ondertekend.

Voor een onderwerp dat op termijn de wereldwijde voedselzekerheid in gevaar zou brengen, is dat erg weinig. Blijkbaar zijn nog maar erg weinig burgers in staat van alarm. Het protest komt bovendien uit weinig verrassende hoek: biologische telers (Bionext) en andere Monsanto-haters uit binnen- en buitenland.

Toch hebben de demonstranten een punt. Het octrooieren van genetische eigenschappen van planten en dieren houdt een groot gevaar in. De zeggenschap over het zaad van voedselgewassen komt bij een heel klein aantal zeer grote bedrijven terecht. Een aantal dat bovendien nog snel slinkt - zo neemt Monsanto mogelijk een andere reus, Syngenta, over. Alle eieren in één mandje bij zo'n belangrijk onderwerp, dat is té riskant.

Vaak lopen de belangen van biologische en gangbare landbouwers uit elkaar. Maar in dit geval maakt de biosector zich sterk voor een kwestie die alle boeren én burgers aangaat. Dat verdient steun. Datzelfde geldt voor een tegenbeweging uit de zaadsector zelf. In plaats van eigenschappen te monopoliseren, is er een platform van elf veredelaars die elkaar onderling toegang verlenen tot hun genetisch materiaal. Directeur Ben Tax van Rijk Zwaan vertelt daarover in een interview met NRC. Zolang de wetgeving niet veranderd is, is dat toch een manier om afscherming van genetische bronnen te voorkomen.

Laatste reacties

 • Ferm

  Burgers hebben inderdaad weinig weet van dit soort zaken. Komt ook omdat journalisten alleen iets aankaarten lijkt het als het hot is en dan nog praten ze hun broodheren naar de mond. Door de aandacht van anti-groeperingen wil het nog weleens in het nieuws komen, maar de echte kritische onafhankelijke journalistiek die zelf nog eens ergens in wil duiken, lijkt wel verleden tijd (op ZEMBLA na misschien). Zolang de wet dit toelaat en er nog geen wetsverandering op komst is, hebben de groten vrij spel. Blijkbaar spelen er andere belangen een rol. Zie ook de aflevering van ZEMBLA hierover:<> en ook deze: <>.

 • agratax2

  Deze anti genen patent strijd is ten tijde van de eerste genen manipulatie al ingezet door actiegroepen en enkele toen nog jonge boeren. Helaas heeft de boeren wereld en ook de politieke wereld deze mensen weg gezet als anti vooruitstrevend en min of meer achterlijk, zeker in de boeren wereld. Nu de voedselzekerheid uit de hand dreigt te lopen, worden de boeren een beetje wakker (in Amerika en Canada) waar reeds de nodige rechtspraken m.b.t. onterechte licentie kosten door boeren zijn verloeren. Nog slaapt LTO Nederland zijn gelukzalige roes uit van het Vooruitgangs feest veroorzaakt door de vermeende vooruitgang van de genen patentering. Deze manipulatie zou toch voor goed een einde maken aan de honderende wereld bevolking! Helaas na 30 jaar genen manipulatie trekken er nog miljoenen hongerende mensen richting Europa in de hoop daar teten te krijgen van de weldoeners. Monsanto betaalt deze vluchtelingen opvang niet uit zijn Miljarden winsten.

 • agro1


  de hardnekkige fabel van de voedselschaarste. degenen die hierheen komen is gegoede middenklasse en hoger. de armen kunnen geen vermogen aan slavenhandelaars spenderen.

 • Miriam

  De 17.000 handtekeningen kwamen uit alle hoeken en gaten van de maatschappij. En de pleidooi tegen de octrooien werd bij het aanbieden van de handtekeningen ondersteund door LTO-Nederland en de Nederlandse veredelingsbedrijven, samenwerkend in Plantum. Zie ook: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.