AlgemeenOpinie

Verstandig dat Schenk vertrekt

“Het is tijd voor verandering”, zegt Siem Jan Schenk bij de aankondiging dat hij vertrekt bij als voorzitter van LTO-Noord. Hij heeft groot gelijk.

Wie mijn blog regelmatig leest, weet dat ik geen bewonderaar ben van deze vergaderboer. Wel passend trouwens bij de LTO. Een beetje van dit en een beetje van dat en geen duidelijke mening. Ja, als een regeling er is, dan in de marge nog wat veranderen en dat als succes presenteren.

Herinnert u zich de discussie over de afschaffing van het melkquotum? De helft van de boeren was voor en de andere helft was tegen. Schenk was een uitstekende vertolker van die achterban. Ik schreef toen boven een column, waarin ik hem vroeg om te kiezen: ‘Siem Jan, wees een kerel’.

Dat deed hij niet. Hij was geen strijder voor afschaffen, noch voor handhaven. Dat werd hij pas toen de neuzen in Brussel geteld waren en besloten werd tot afschaffen. Toen vertolkte de LTO dat beleid, wat ze overigens trouw heeft volgehouden.

Heeft Schenk dan alles verkeerd gedaan? Nee, beslist niet. Hij deed bijna niks verkeerd. Maar ook weinig erg goed. Hij gaat de geschiedenis als de pluchebekleder die zo flexibel was als een tuinslang. Hij kon alle kanten op, vooral als de besluiten in Brussel en Den Haag al waren gevallen. Dat was dan zijn koers. Een duidelijke eigen koers had hij niet.

Misschien is dat ook wel de bestuurder die LTO verdient. Wekt geen weerstand en heeft altijd een deel van de achterban mee.

En toch hoop ik dat er nu verandering komt. Een jonge, krachtige man of nog liever vrouw, die het boerenbedrijf kent en Albert Jan Maat in de nek hijgt. Daar wordt de LTO beter van. Iemand met billen in de broek. Dat ontberen we nu.

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, waar Siem Jan nu Heemraad wordt, heeft precies de juiste man op de juiste plaats. Loopt net als water alle kanten uit. Echter wel zodanig, dat hij het pluche tot na zijn pensioen kan bezitten. Want hij rekent wel. Pas toen hij wist dat hij Heemraad kon worden, kondigde hij zijn vertrek bij LTO aan. Welbegrepen eigenbelang.

Beheer
WP Admin