Redactieblog

4048 x bekeken 10 reacties

Rundveemest drukt varkensmest uit de markt

Er is een wedloop gaande tussen de groeiende koeienstapel en de wat kwijnende varkenssector. Mestverwerking is het enige goede antwoord.

‘Varkenshouders krijgen klappen’, zo lees ik in een krant. Het gaat over de druk op varkensprijzen. Over Tönnies en over Vion. Zeker, de prijzen zijn niet best, maar de echte klap voor de varkenshouder komt volgens mij uit een heel andere hoek, namelijk uit de mesthoek.
In het najaar van 2013 waarschuwde ik op deze plek een paar keer ernstig voor de wedloop tussen de groeiende koeienstapel en de wat kwijnende varkenssector. Mijn conclusie was dat de varkens het zouden verliezen van de koeien. De staatssecretaris dacht toen nog dat het met de groei van het aantal melkkoeien wel mee zou vallen, en ze had ook nog mestverwerking achter de hand. Inmiddels weten we beter. De melkveestapel groeit als kool en Dijksma heeft zelf de weg van de verwerking van rundveemest grotendeels geblokkeerd met de eis van gedeeltelijke grondgebondenheid. Er ontstaat dan ook volop opwaartse druk in de mestmarkt.

Elke hectare grond die bij melkveehouderij wordt gevoegd, is verloren voor de varkenshouderij

Het gevolg is dat het in mijn omgeving minder naar varkensmest ruikt en meer naar koeienmest. Dat is voor mij als burger een verbetering, maar het geeft meteen aan dat de afzet van varkensmest onder druk staat. De slag om de plaatsingsruimte voor mest is ook af te lezen uit de exploderende grondprijzen. Natuurlijk, die stijging heeft in de eerste plaats te maken met eisen rond grondgebondenheid en angst voor koeienrechten, maar er zijn grote consequenties voor varkens en kippen. Want elke hectare die bij de melkveehouderij wordt gevoegd, is verloren voor de varkenshouderij. Waar vroeger varkensboeren uit het Zuiden nog wel eens grond kochten in het Noorden, is daar nu geen kijk meer op. Prijzen van € 50.000 of zelfs € 80.000 per hectare kunnen zij echt niet betalen.

Afzetkosten voor mest lopen snel op
Dit alles heeft gevolgen. Het eerste is dat de afzetkosten voor mest snel oplopen. En dan niet alleen bij uitrijden, maar ook bij verwerking, want dat is grotendeels dezelfde markt. Gevolg ervan is dat het rendement van de intensieve veehouderij, de varkenshouderij voorop, verder onder druk komt. Overigens, ook dat van de melkveehouderij, want de huidige hectareprijzen melk je er maar zo niet weer uit.

Heeft varkenshouder voldoende middelen om toegang tot verwerkingscapaciteit te krijgen?
Anders dan de uitbreidende melkveehouderij kan de intensieve veehouderij wel onbelemmerd gebruikmaken van mestverwerking. Voor die sectoren ligt daar dan ook de enige uitweg. Verwerkingscapaciteit bijzetten en contracteren, veel anders zit er niet op. Dat kost geld. Maar het alternatief, concurreren bij uitrijden, is nog minder aantrekkelijk. De echte vraag voor de varkenshouder is dus of hij voldoende middelen heeft om toegang tot verwerkingscapaciteit te krijgen. En dat wordt uiteindelijk toch bepaald door de varkensprijs. Dus eigenlijk hebben de krantenkoppen toch gelijk.

Laatste reacties

 • John*

  Wat zou er gebeuren als dierrechten omgezet worden in bemestingsrechten? Dus dat elk dierrecht (pluimvee en kippen) omgezet wordt in t recht om mest op nl bodem te brengen. als een melkveehouder grond koopt zal deze ook bemestingsrechten moeten kopen van een ander. pluimveehouderij of varkenshouderij. Deze sectoren kunnen dan dat geld investeren in mestverwerking of bedrijfsbeeindiging.

 • W Geverink

  @ John. Het lijkt er op dat alleen de meest kapitaalkrachtigen de toekomst hebben.

 • Zents beheer

  Laat u op z'n minst eerst goed informeren. Pluimveemest komt al lang niet meer op Nederlandse bodem. Meer dan 90 % wordt verwerkt tot korrels , energie (DEP) of wordt stapelbaar en gecertificeerd geexporteerd.

 • veldzicht

  Het hele 'mestprobleem' is op gelost als de boeren een beetje behoorlijk mogen bemesten,na 1 1/2 maaisnedes zit je aan je tax en moet je je mest voor een vermogen afvoeren en mag je soms nog wat kunstmest strooien,achterlijk gedoe.
  LTO doe er wat aan!!!!

 • LUCTOR


  Het mestprobleem gaat zich vanzelf wel oplossen in een aantrekkende economie (wat nog wel enige jaren op zich laat wachten) zullen steeds minder jonge mensen voor de veehouderij kiezen en zal de industriele veehouderij een feit zijn.Minder locaties waar dieren worden gehouden de eigenaren zullen meest kapitaal krachtige industrielen zijn die op verjaardag feestjes liever opscheppen hoeveel omzet en winst ze hebben behaald dan het aantal dieren en hectares ze hebben. Er zal een mentaliteits omslag komen die ook het mestprobleem oplost.

 • John*

  @ W Geverink,

  Gelukkig wordt creativiteit, inzet en visie nog steeds beloond met mogelijkheden om t bedrijf te ontwikkelen. Meer vreemd kapitaal is een feit en zal ook echt niet minder worden. Maar dat staat iig mij niet in de weg om een mooi duurzaam bedrijf te ontwikkelen.

  Kringloopdenken is de toekomst. Vanuit die gedachte dieren geeft je een andere blik op je bezigheden. Hoe mooi zou het zijn als de dunne stikstofrijke fractie uit varkensmest aangewend mag worden op als aanvullende bemesting op al dat grasland in Nederland, en de dikke fractie op akkerland? geimporteerd veevoer wordt dan uiteindelijk: vlees, aardappels, bieten, graan en melk.


 • agratax2

  @Luctor. Je verwacht dat de kapitaalkrachtige burger een boerderij in eigendom wil hebben. Vergelijkbaar met de rijke Amerikaan en Rus die zich voorstaan op het hebben van een Ranche of in ieder geval een onnoemelijk grote lap grond, waar loonslaven het (vieze) werk doen. Ik denk dat je niet ver naast de waarheid zit, de geschiedenis heeft zich altijd herhaalt en zal dat nu ook doen. De mens weet niet beter dan te copieeren wat eens was.

 • veldzicht

  Voorlopig moet ik helaas  zelf nog het vieze  werk blijven doen.

 • koestal

  Koude sanering van uit Den Haag,het gebeurt allemaal van achter het bureau

 • W Geverink

  Helaas blijkt jullie creativiteit, inzet en visie geen oplossing voor de problemen van grondloos boeren. Toen me begin jaren tachtig tijdens het uitrijden de stront voorbij kwam wist ik dat als ik ooit boer zou worden voldoende eigen grond een vereiste zou zijn. De eigen grond waarop ik al heel wat jaartjes alle op mijn bedrijf geproduceerde mest mest tot waarde heb gebracht is tevens een hele goede investering gebleken. 

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.