Redactieblog

1 reactie

Proefprocedure

De landbouwvrijstelling in de inkomstenbelasting is een onzeker bezit. Tenminste, dat denken veel belastingadviseurs en accountants.

De afgelopen jaren hebben de agrarische accountantskantoren er dan ook alles aan gedaan om voor te sorteren op een eventuele afschaffing. Ondanks jarenlange onheilstijdingen dat de vrijstelling deze Prinsjesdag toch echt wel zou sneuvelen, bestaat de vrijstelling nog steeds. Of hij inderdaad afgeschaft wordt, is een politieke keuze en volstrekt onzeker. Kijken in een glazen bol dus.

Dat het verstandig is om rekening te houden met een afschaffing is mijn inziens zonneklaar. Hoewel het risico dat er geen overgangsregeling komt bij afschaffing verwaarloosbaar is, zou ik toch, als ik zelf boer was, wel degelijk actie ondernemen. De belangen zijn simpelweg te groot om zelfs het kleinste risico te lopen.

Anticiperen op het einde van de vrijstelling doe je door de boekwaarde van de grond te verhogen. De hierbij behaalde winst valt onder de huidige vrijstelling en die heb je dan al vast mooi binnen gehaald. Het ophogen van de boekwaarde van de grond is in de meeste gevallen geen enkel probleem. Ook de fiscus doet niet moeilijk als je het maar op een bepaalde manier doet. Want er zijn ook methoden om tot een hogere boekwaarde te komen waar de fiscus het niet mee eens is. Het betreft vooral de methode die als stelselwijziging wordt aangeduid. Bij de stelselwijziging wordt de landbouwgrond gewaardeerd op WEVAB (waarde economisch verkeer bij voortgezet agrarisch gebruik).

Over het feit of deze stelselwijziging fiscaal is toegestaan, wordt op dit moment een proefprocedure gevoerd. De proefprocedure is in de eindfase en het is nog volstrekt onduidelijk wat de uitkomst wordt. Dat blijkt ook uit de rechtelijke uitspraken tot nu toe. Zo gaf de rechtbank de fiscus gelijk. Het gerechtshof stelde vervolgens de procederende boer in het gelijk. Daarna heeft de Advocaat Generaal de fiscus weer in het gelijk gesteld. Het laatste woord is nu aan de Hoge Raad, die hopelijk dit jaar nog duidelijkheid zal verschaffen.

Als de fiscus de proefprocedure gaat winnen is er trouwens voor de boeren die gekozen hebben voor de methode van stelstelwijziging om de boekwaarde te verhogen geen man overboord. Hun accountant zal – tegen een gepaste vergoeding – alsnog een herwaardering van de landbouwgrond kunnen regelen die fiscaal wel door de beugel kan. Het is dan wel jammer dat die accountant niet meteen voor de zekere weg tot herwaardering gekozen heeft.

Eén reactie

  • koestal

    al vast geld reserveren voor de aanslag !

Of registreer je om te kunnen reageren.